Interno istraživanje: 76,2 odsto medicinskih radnika u posljednjih šest mjeseci bilo izloženo fizičkim napadima

Sastanku u Ministarstvu zdravlja prisustvovale su državne sekretarke doc.dr Milena Cojić i Mirjana Andrijašević Vlahović i direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć dr Vuk Niković

12699 pregleda 33 reakcija 9 komentar(a)
Sa sstanka, Foto: Ministarstvo zdravlja
Sa sstanka, Foto: Ministarstvo zdravlja

Institucije moraju biti agilne u zaštiti ljekara i medicinskog osoblja od napada na radnom mjestu i hitno pokazati multisektorsko djelovanje u namjeri da se jasno stane na kraj sve češćim verbalnim i fizičkim nasrtajima na ljekare i medicinski kadar.

To je zajednička poruka sa danas održanog sastanka u Ministarstvu zdravlja, kojem su prisustvovale državne sekretarke doc.dr Milena Cojić i Mirjana Andrijašević Vlahović i direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć dr Vuk Niković.

Sastanak
foto: Ministarstvo zdravlja

Iz Ministarstva zdravlja je saopšteno da je sastanak održan dan nakon što se nikšićkoj hitnoj pomoći dogodio novi napad na ljekara prilikom obavljanja dužnosti, samo nekoliko dana nakon sličnog fizičkog nasrtaja na medicinsku ekipu u tom gradu.

"Učesnici sastanka su najoštrije osudili ponovljeni slučaj nasilja i pozvali institucije da što hitnije odreaguju i pruže podršku zdravstvenom sistemu, koji zbog ovakvih slučajeva ne može u potpunosti garantovati kontinuitet i kvalitet pružanja zdravstvene zaštite, jer kako je istaknuto, zdravstevni radnici ne mogu raditi u atmosferi straha i prijetnji", ističe se u saopštenju Ministarstva zdravlja.

Navodi se da je doc.dr Milena Cojić tokom susreta iznijela je zabrinjavajuće podatke internog onlajn istraživanja sprovedenog među ljekarima i medicinskim osobljem u domovima zdravlja i jedinicama Zavoda za hitnu medicinsku pomoć na teritoriji Crne Gore, čiji su rezultati pokazali da je u posljednjih šest mjeseci verbalni napad doživjelo 79% izabranih ljekara i čak 95% doktora iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, dok je istoj vrsti napada bilo izloženo 71,4% medicinskih sestara/tehničara u domovima zdravlja i 54% u hitnoj pomoći.

"Istraživanje je pokazalo i da je ukupno 76,2% medicinskih radnika u istom periodu bilo izloženo fizičkim napadima. Tako je 6% izabranih ljekara doživjelo napad u ambulantama domova zdravlja, a čak 22% njih u jedinicama zavoda za hitnu medicinsku pomoć. Fizičke napade pretrpjelo je i 7% medicinskih sestara i tehničara na primarnom nivou i 18% njih u ZHMP. Podaci pokazauju i da oko 40% napada na ljekare i medicinsko osoblje ostane neprijavljeno, što kako je istaknuto, mora biti poseban alarm za državu koja treba da nađe mehanizme zaštite", piše u saopštenju.

Iz Ministarstva zdravlja su kazali da je tokom susreta saopšteno i da oko 67% medicinskih radnika u domovima zdravlja radi u objektima koji nemaju Službu zaštite i obezbjeđenja, kao i da nijedna jedinica Zavoda za hitnu medicinsku pomoć nema bilo kakvu vrstu zaštitarske ili policijske službe.

"Sve navedeno ozbiljan je alarm za donosioce odluka, ali i društvo u cjelini da se što hitnije moraju preduzeti multisektorske aktivnosti kako bi se ovaj problem riješio kvalitetno i trajno", kazali su iz MInistarstva zdravlja.

U saopštenju piše da je Niković, pozdravio inicijativu Ministarstva zdravlja o kvalifikovanju napada na medicinsko osoblje kroz zakonsku regulativu preko Krivičnog zakona i apelovao na sve donosioce odluka u sistemu da se ovom pitanju posvete sistematično i skladu sa praksama razvijenih zemlja kako bi humani poziv koji obavljaju ljekari i medicinsko osoblje imao istinsku satisfakciju i kvalitet kakav zaslužuje.

On je najavio i postavljanje video nadzora u svim jedinicama Zavoda kao dodatni vid zaštite i sigurnosti medicinskog osoblja i pacijenata.

"Podsjećamo, Vlada Crne Gore usvojila je na poslednjoj sjednici inicijativu ministra zdravlja, dr Vojislava Šimuna, o potrebi sagledavanja mogućnosti uvođenja posebnog krivičnog djela napada na lica koja obavljaju zdravstvenu djelatnost kroz izmjene i dopune Krivičnog zakonika Crne Gore", zaključuje se u saopštenju Ministarstva zdravlja.

Bonus video: