DRI pregledao poslovne knjige tivatskog Vodovoda: Pozitivno i poslovanje i mišljenje revizora

Prema poslovnim knigama VIK Tivat je u 2023. ostvario prihode u ukupnom iznosu od 3.302.905 eura, što je 3,87 odsto više od plana za prošlu godinu

6139 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Državna revizorska institucija (DRI) dala je pozitivno mišjenje na Godišnji finansijski izvještaj preduzeća “Vodovod i kanalizacija” DOO (VIK) Tivat za 2023. godinu.

“Finansijskom revizijom godišnjih finansijskih izvještaja “Vodovod i kanalizacija” – DOO Tivat za 2023. godinu utvrđeno je da su finansijski izvještaji za 2023. godinu sastavljeni u svim materijalnim aspektima, u skladu s važećim okvirom finansijskog izvještavanja i da su prezentovani na fer i objektivan način. Utvrđena odstupanja nijesu materijalno značajna, te u skladu s tim nadležni Kolegijum DRI izražava pozitivno mišljenje na finansijsku reviziju”, stoji u izvještaju o reviziji poslovnih knjiga tivatskog VIK-a, a koji je upravo objavljen na sajtu DRI.

Državni revizori, koje je u ovom slučaju predvodio senator DRI Zoran Jelić, izdali su jednu preporuku VIK-u u vezi sa stavkom pod kojom, po njima, treba knjižiti određenu vrstu prihoda te opštinske firme, ali su napomenuli da ta, po njima, “nepravilna evidencija nije uticala na finansijski rezultat”.

DRI je izrazila uslovno mišljenje na reviziju pravilnosti u VIK-u konstatujući da treba intervenisati u vezi s knjiženjem određenih nekretnina na tu firmu, uspostavljanja sistema internih procedura i kontrola u VIK-u, obezbjeđivanja zakonski obaveznog zdravstvenog pregleda za radnike koji se raspoređuju na radna mjesta s posebnim uslovima rada, kao i oglašavanja slobodnih radnih mjesta koja se popunjavaju angažovanjem radnika preko agencija. Preporučeno je da se izvrši nova procjena kapitala VIK-a, otklone neke manje nepravilnosti u obračunu dijela zarada, te realnije planiraju javne nabavke s obzirom da je Plan javnih nabavki za 2023. u VIK-u ostvaren sa tek 35%.

Prema poslovnim knigama VIK Tivat je u 2023. ostvario prihode u ukupnom iznosu od 3.302.905 eura, što je 3,87 odsto više od plana za prošlu godinu. Prihodi od isporučene vode potrošačima iznosili su 2.063.582 eura i bili su 3,18 odsto veći od planiranih, dok je od usluga kanaliziacije prihodovano 189.348 eura što je za čak 57,79 odsto više od plana.

VIK Tivat je lani imao rashode u ukupnom iznosu od 3.080.231 euro što je 3,13 odsto manje od plana. U poslovnim troškovima pojedinačno najveća stavka su zarade i naknade zaposlenih, koje su lani iznosile ukupno 1.093.315 eura i bile 17,25 odsto više od planiranih. U firmi su, inače, sistematizovana 32 radna mjesta s ukupno 69 izvršilaca, od čega je na posljednji dan 2023. bilo popunjeno njih 64.

Za kupovinu vode iz Regionalnog vodovoda Crnogorsko primorje tivatski VIK je lani potrošio 526.211 eura, što je 17,8 odsto manje od planiranog izdatka po tom osnovu.

VIK Tivat je, inače, prošlu poslovnu godinu okončao s ostvarenom neto dobiti u iznosu od 116.928 eura, a koja je odlukom osnivača te firme – SO Tivat, ostavljena na računu kompanije kao neraspoređena dobit.

Bonus video: