Radunović da aminuje privremene objekte

Potpredsjednica Opštine Budva Jasna Dokić uputila urgentan dopis da se do kraja sezone produži važenje isteklog Programa, jer ne može da naplati taksu od najmanje pola miliona eura

42969 pregleda 50 reakcija 11 komentar(a)
Slaven Radunović, Foto: Boris Pejović
Slaven Radunović, Foto: Boris Pejović

Potpredsjednica Opštine Budva Jasna Dokić uputila je urgentan dopis novoimenovanom ministru prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Slavenu Radunoviću, zatraživši od njega da da saglasnost da se do kraja sezone produži važenje isteklog Programa privremenih lokacija, kako bi lokalna uprava aneksirala ugovore i obezbijedila naplatu taksi.

“Vijestima” je potvrđeno u Opštini da se Dokić odlučila da uputi hitan dopis nakon što je od Vlade dobijen odgovor da je odloženo odlučivanje, uprkos činjenice da je sezona u punom jeku, te da se time onemogućava Opštini da inkasira namjanje pola miliona eura prihoda od taksi.

Opština je zatražila da se omogući aneksiranje starih ugovora sa zakupcima opštinske zemlje na kojima su postavljeni privremeni objekti, kao što je to Vlada dozvolila u slučaju Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom, koje je zaključilo do kraja godine anekse ugovora sa starim zakupcima.

Opština Budva nije do kraja decembra prošle godine donijela novi petogodišnji Program privremenih objekta 2024-2028, nakon što je 31. decembra 2023. isteklo važenje starog petogodišnjeg plana. U toku je izrada novog programa, koja je povjerena opštinskoj Komisiji, ali politička situacija u metropoli turizma je takva da nije konstituisana Skupština opštine pa sve i da je urađen nacrt novog programa, te prošao javnu raspravu, nema ko da usvoji dokument.

“Služba predsjednika Opštine obratila vam se kao nadležnom ministarstvu za oblast prostornog planiranja, zahtjevom 19. juna za saglasnošću na potpisivanje aneksa postojećih ugovora o zakupu zemljišta za postavljanje privremenih objekata za 2024. godinu a po Programu privremenih objekata za teritoriju opštine Budva za period 2019-2023, po modelu koji je već usvojila Vlada kao nadležan organ, a tiče se informacije o davanju saglasnosti na potpisivanje aneksa ugovora o korišćenju plaža, kupališta i lokacija za postavljanje privremenih objekata u zoni morskog dobra”, navela je Dokić u dopisu Radunoviću u koji su “Vijesti” imale uvid.

Jasna Dokić
Jasna Dokićfoto: Vuk Lajović

Dokić je podsjetila da je to ministarstvo njihovu molbu dostavilo Vladi na odlučivanje.

“Komisija za ekonomsku politiku i finansijski sistem i Komisija za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku Vlade su molbu Opštine razmatrali na sjednici održanoj 2. jula kojom je odlučeno sljedeće: nakon razmatranja komisije su odgodile odlučivanje o molbi Opštine za produženje postojećih ugovora za korišćenje lokacija za privremene objekte. Zadužile su Ministarstvo prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine da dodatno sa Opštinom Budva razmotri da li je produženje postojećih ugovora potrebno da odlučuje Vlada imajući u vidu da je navedeno da je nadležnost Opštine i nadležnog ministarstva u dijelu davanja saglasnosti”, navodi se u dopisu.

Pozivajući se na takav stav vladinih komisija, Dokić je od Radunovićevog resora zatražila da daju mišljenje da li je o njihovoj molbi potrebno da odlučuje Vlada.

“Ukoliko to nije slučaj, potrebno je, uzimajući u obzir trenutnu političku situaciju u Opštini Budva, koja ne pruža mogućnost da se u što kraćem roku usvoji novi Programa privremenih objekata za teritoriji opštine Budva za period 2024-2028, i ako je isti pripremljen od strane Komisije, a prethodni istekao, da nam date saglasnost da na prethodne ugovore o zakupu zemljišta za postavljanje privremenih objekata možemo zaključiti anekse ugovora o zakupu za 2024. godinu, kako bi se negativne posljedice po budžet Opštine Budva smanjile na što manju mjeru i Opština prihodovala planirana sredstva po tom osnovu. Kako bi Opština bila u mogućnosti da preduzme sve neophodne zakonom predviđene radnje i pozove prethodne korisnike privremenih lokacija koji ih i dalje faktički koriste da zaključe anekse ugovora prije kraja sezone, jer postoji mogućnost da ukoliko se turistička sezona završi i korisnici uklone svoje privremene objekte, neće biti u mogućnosti da ih privoli da potpišu anekse i izmire obaveze zakupa zemljišta”, zaključila je Dokić.

Bonus video: