Crnogorski akt o slobodi medija bio bi signal progresa na EU putu

Iz UZOR-a i DPNCG-a poručuju da bi se usvajanjem akta jasno apostrofiralo da nezavisni medijski servisi imaju važnu kritičku, ali i ekonomsku ulogu u društvu

3692 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Crna Gora mora pripremiti i usvojiti sopstveni akt o slobodi medija, ukoliko želimo da, u oblasti medija, naš evropski put karakteriše istinsko spajanje sa vrijednostima Evropske unije, a ne partijski aktivizam ogrnut štrikovima iz Brisela, saopštile su programska menadžerka Udruženja za odgovorni i održivi razvoj (UZOR) Maja Nikolić i generalna sekretarka Društva profesionalnih novinara Crne Gore (DPNCG) Mila Radulović.

Kako navode, dobijanje IBAR-a, koje je usljedilo nakon usvajanja više zakona, među kojima je i set medijskih, je direktan signal da je Crna Gora napravila značajne korake u važnim oblastima i da može nastaviti dalje usklađivanje sa EU standardima.

Nikolić i Radulović su kazale da zato, uzimajući u obzir cjelokupno stanje u medijskom sektoru, UZOR i DPNCG još jednom pozivaju da se, u što skorijem vremenskom roku, pripremi Crnogorski akt o slobodi medija, u skladu sa Evropskim aktom o slobodi medija, koji je Evropski parlament usvojio u martu ove godine.

Poručuju da bi se donošenjem Crnogorskog akta o slobodi medija formalno definisalo poštovanje uredničke slobode i nezavisnost pružalaca medijskih usluga.

Ističu i da bi se, kroz transparentne postupke imenovanja i razrješenja direktora i čelnika uprava, garantovala nezavisnost javnih servisa i onemogućilo njihovo iskorišćavanje u političke svrhe.

"Između ostalog, osigurala bi se kvalitetnija zaštita novinarskih izvora i obezbjedila tranparentnost vlasništva medija, što podrazumijeva sve informacije o stvarnim vlasnicima kako bi građani znali ko kontroliše medije i čiji interesi mogu uticati na njihovo izvještavanje", navodi se u zajedničkom saopštenju.

Dodaju i da bi, po uzoru na dokument usvojen u Evropskom parlamentu, Crnogorski akt o slobodi medija bi trebalo da dovede do toga da medijske kuće moraju prijaviti sva sredstva koja su dobila od državnog oglašavanja, državnu finansijsku podršku, ali i finansijsku podršku iz trećih zemalja.

Usvajanjem pomenutog akta, kako su kazale, Crna Gora bi napravila značajan progres na evropskom putu u oblasti slobode medija, jasno apostrofirajući da nezavisni medijski servisi imaju važnu kritičku, ali i ekonomsku ulogu u društvu.

"UZOR i DPNCG će u saradnji sa Hanns Seidel fondacijom, a uz podršku Evropske komisije, pružiti svaki vid podrške prilikom pripreme Crnogorskog akta o slobodi medija", zaključuju Nikolić i Radulović.

Bonus video: