Policija ih obilazi više puta dnevno: Bivši državni funkcioneri u kućnom pritvoru bez nanogice

Iz Uprave policije tvrde da do sada nije bilo kršenja mjere zabrane napuštanja stana

38079 pregleda 66 reakcija 24 komentar(a)
Sredinom jula mu je izrečena mjera obaveznog boravka u stanu: Veljović, Foto: Luka Zeković
Sredinom jula mu je izrečena mjera obaveznog boravka u stanu: Veljović, Foto: Luka Zeković

Službenici Uprave policije više puta dnevno obilaze nekadašnje državne funkcionere kojima su izrečene mjere kućnog pritvora, tvrde u odgovoru “Vijestima” iz institucije kojom rukovodi Zoran Brđanin.

Iz Uprave policije naglašavaju da se još nije dogodilo da neko od bivših funkcionera, poput direktorice Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Jelene Perović ili bivšeg prvog čovjeka Uprave policije Veselina Veljovića, prekrši tu mjeru.

Perović i Veljoviću određena je mjera zabrane napuštanja stana, a prema dostupnim podacima nije im određeno i nošenje uređaja za kontrolu te mjere nadzora, tzv. nanogice.

Nekadašnji direktor Uprave policije uhapšen je 24. jula 2023. godine zbog sumnje da je odao službenu tajnu, dok je bivša direktorica Agencije u kućnom pritvoru od sredine aprila jer je tužioci sumnjiče da je zloupotrijebila službeni položaj i oštetila državni budžet.

“Nijedno lice kojem je određena mjera zabrana napuštanja stana i prostorija do ovog momenta nije prekršilo izrečenu mjeru”, tvrde iz Uprave policije.

Oni još preciziraju da “policijski službenici svakodnevno, i po više puta, vrše obilazak mjesta boravka lica kojima je određena mjera kućnog pritvora o čemu se sačinjavaju službene zabilješke i vode evidencije”.

“Službenici Uprave policije anagažovani u dijelu praćenja realizacije mjera nadzora koje donose državni organi, u skladu sa planskim aktivnostima, preduzimaju mjere i radnje iz svoje nadležnosti u cilju praćenja istih”, kazali su iz UP.

Zakon dozvoljava sudu da okrivljenog pošalje kući, ali uz kontrolu njegovog kretanja pomoću takozvane nanogice.

Iz podgoričkog Višeg suda nedavno su kazali “Vijestima” da su u velikom broju slučajeva prinuđeni da okrivljenima određuju pritvor u nedostatku tehničkih uslova za kontrolisanje onih kojima izreknu mjeru zabrane napuštanja stana.

Saopštili su to odgovarajući na pitanja o mjerama koje propisuje Zakon o krivičnom postupku (ZKP), kada postoji mogućnost opstrukcije krivičnog postupka u slučaju bjekstva okrivljenog.

“Naime, prethodno navedena mjera nadzora uz kontrolu elektronskim nadzorom je predviđena zakonom kao sredstvo obezbjeđenja nesmetanog vođenja postupka, prethodno citiranom zakonskom odredbom, i kao takva je odličan supstitut pritvoru, kao najtežoj mjeri ograničenja slobode, međutim u nedostatku tehničkih uslova za sprovođenje iste, sud je prinuđen da u velikom broju slučajeva određuje pritvore”, kazali su iz suda, na čijem je čelu Zoran Radović.

Dodaju da je poznato da Ministarstvo pravde posjeduje elektronske uređaje za praćenje izvršenja kazne zatvora u prostorijama za stanovanje:

“Dok uređaji za kotrolu mjera nadzora još uvijek nisu obezbijeđeni, prema informacijama kojima raspolaže ovaj sud, a što smatramo da je zaista neophodno obezbijediti kako bi ove mjere bile primjenjive i u praksi”, objasnili su iz Višeg suda u Podgorici.

Zakonom o krivičnom postupku predviđene su alternativne mjere pritvoru, ukoliko “postoje okolnosti koje ukazuju da bi okrivljeni mogao pobjeći, sakriti se, otići u nepoznato mjesto ili u drugu državu ili ometati vođenje krivičnog postupka”...

U tim slučajevima, navodi se u tom aktu, sud može izreći zabranu napuštanja stana, zabranu napuštanja boravišta, zabranu posjećivanja određenog mjesta ili područja, obavezu povremenog javljanja određenom državnom organu, zabranu pristupa ili sastajanja s određenim licima, ali može i privremeno oduzeti putne isprave ili vozačke dozvole...

Dodaje se da se okrivljenom može odrediti pritvor, ako prekrši izrečenu mjeru.

“Mjerama nadzora ne može se ograničiti pravo okrivljenom da živi u svom stanu, da se nesmetano viđa s članovima porodice i bliskim srodnicima, osim kad se postupak vodi zbog krivičnog djela učinjenog na štetu člana porodice ili bliskih srodnika, kao i da obavlja svoju profesionalnu djelatnost, osim ako se postupak vodi zbog krivičnog djela učinjenog u vezi s obavljanjem te djelatnosti”, piše u Zakonu.

“Vijesti” duže od dvije godine upozoravaju da će na stotine članova organizovanih kriminalnih grupa, optuženih za ubistva, pripreme likvidacija ili međunarodni šverc droge, presude čekati na slobodi, jer specijalizovano vijeće Višeg suda u roku koji predviđa zakon ne donosi čak ni prvostepenu presudu.

Članom 179 Zakona o krivičnom postupku propisano je da se nakon predaje optužnice sudu, do završetka glavnog pretresa, pritvor može, po pribavljenom mišljenju državnog tužioca, kad se postupak vodi po njegovoj optužbi, odrediti ili ukinuti samo rješenjem vijeća i da od podizanja optužnice do donošenja prvostepene presude pritvor može trajati najduže tri godine.

Sredinom februara iz policije je rečeno da ta institucija nema uređaje za elektronski nadzor i samim tim mogućnost takvog vida praćenja osoba.

Međutim, tada nisu odgovorili “Vijestima” koga bi sve u ovom trenutku imali obavezu da elektronski prate, kako je to predviđeno sudskim rješenjima, ali ni zbog čega ta institucija godinama nema uređaje za takav vid dodatnog nadzora.

Bonus video: