Ćulafić u radnoj posjeti Ulcinju: Fokus na Solani, Valdanosu i Adi Bojani

Ministar rekao da će pitanje rješavanja problema u formiranju adekvatne upravljačke strukture zaštićenim područjem Ulcinske solane u narednom periodu biti na mjestu prioritetnih aktivnosti resora na čijem je čelu

2767 pregleda 1 komentar(a)
Foto: MERS
Foto: MERS

Ministar ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, Damjan Ćulafić, boravio je u radnoj posjeti Ulcinju, gdje je obišao ključne ekološke lokacije - Solanu Ulcinj, Valdanos i Adu Bojanu, posebno se osvrćući na izazove u vezi sa otpadnim vodama iz Albanije.

Ministarestvo je saopštilo da je Ćulafić, na sastanku sa predsjednikom Opštine Ulcinj Gencijem Nimanbeguom i njegovim saradnicima, izrazio otvorenost za rješavanje problema i izazova sa kojima se opština suočava, naglašavajući spremnost resora na čijem je čelu da pruži podršku u okviru svojih nadležnosti.

U vezi sa Ulcinjskom solanom, Ćulafić je istakao da će pitanje rješavanja problema u formiranju adekvatne upravljačke strukture tim zaštićenim područjem u narednom periodu biti na mjestu prioritetnih aktivnosti Ministarstva.

S obzirom na visok nivo razumijevanja važnosti rješavanja tog pitanja sa obje strane, kako se navodi, iskazao je optimizam ka postizanju dugo očekivanog cilja, koji će "ujedno doprinijeti i rješavanju problema Port Milena".

Ćulafić je, kad su u pitanju otpadne vode na Adi Bojani, informisao prisutne da su službenici Agencije za zaštitu životne sredine prije dva dana održali sastanak sa kolegama iz Albanije u vezi sa tim.

“Danas smo sa lica mjesta kontaktirali Agenciju za zaštitu životne sredine Albanije i direktora Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Rečeno nam je da se uzimaju svakodnevno uzorci i da su rezultati pokazali da je voda u dozvoljenim granicama”, rekao je Ćulafić.

Ćulafić u Ulcinju
foto: MERS

Takođe je informisao sagovornike da će po tom pitanju, ali i "po mnogim drugim važnim", početkom narednog mjeseca biti organizovan sastanak sa albanskom ministarkom.

Tokom sastanka bilo je riječi i o problemu otpadnih voda iz kućica i restorana na Adi Bojani, i kao jedno od rješenja razmatrana je ugradnja sistema za prečišćavanje tih voda.

Valdanos, kao potencijalno zaštićeno prirodno dobro, bio je tema sastanka, pri čemu su razmatrane dalje aktivnosti u okviru tog vrijednog područja, a sa ciljem njegove održive valorizacije uz poštovanje kriterijuma zaštite životne sredine.

"U sklopu ove radne posjete, i u skladu sa temama sastanka, ministar Ćulafić je sa domaćinima obišao Solanu Ulcinj, Valdanos i Adu Bojanu, čime je iskazao svoju zainteresovanost za rješavanje postojećih problema i unapređenje stanja već odavno prepoznatih vrijednosti prostora Opštine Ulcinj", dodaje se.

“Po svim pitanjima, bićemo partneri u postizanju dogovora, posebno zbog iskazane spremnosti opštine i njenog predsjednika gospodina Nimanbegua. Ono što mogu da obećam je da ćemo uložiti napore da minimiziramo ekološke incidente, jer ne mogu garantovati da ih neće biti”, zaključio je Ćulafić.

Bonus video: