Dvorana "Ada" u kolapsu, Čistoća blokirala račun

Zbog duga za odvoz smeća ugroženo poslovanje sportske dvorane u Pljevljima

10263 pregleda 7 komentar(a)
Grcaju u dugovima: Sportska dvorana Ada, Foto: Goran Malidžan
Grcaju u dugovima: Sportska dvorana Ada, Foto: Goran Malidžan

Zbog duga za odvoz smeća opštinsko preduzeće “Čistoća” blikiralo je račun Sportske dvorane “Ada” u Pljevljima, što je dodatno ugrozilo poslovanje tog društva čiji je većinski vlasnik država.

Članica Odbora direktora “Ade” Gorica Knežević Jelovac kazala je “Vijestima” da je račun “Čistoća” blokirala na iznos od 70.000 eura.

“Blokada će prouzrokovati raskid povoljnog reprograma duga sa Elektroprivredom, što će dovesti do isključenja napajanja električnom energijom objekta i to u periodu kada je najpotrebniji sportistima.Takođe, blokada će dovesti do enormnog rasta duga za poreze i doprinose, kao i PDV-a”, kazala je Knežević Jelovac.

Istakla je da se SC “Ada” i njeni uposleni godinama bore sa jako teškom situacijom koja je dostigla vrhunac i ugrozila postojanje te jako bitne ustanove za Pljevlja.

Sportski centar osnovan je 2. februara 2004. Vlada, odnosno Ministarstvo finansija vlasnik je 57,88 udjela u dvorani, Direkcija javnih radova 25,96 odsto, Opština Pljevlja 12,89 odsto i ostali 3,27 odsto.

Izgradnjom dvorane nije se stalo sa planiranjem daljeg razvoja sporta u Pljevljima, pa je Rudnik uglja odradio i plan otvorenog i zatvorenog bazena koji se nastavljao na objekat dvorane i koji je planiran i urbanističkim dokumentima Opštine. Tokom transformacije preduzeća, Rudnik je Opštini nudio preuzimanje vlasničkog udijela 2005. godine, što je Opština odbila, iako su u ostalim gradovima dvorane ovakvog tipa u vlasništvu Opština”, kazala je Knežević Jelovac.

“Tokom prethodnih godina u SC “Ada” je godišnje prosječno organizovano 200 sportskih manifestacija, održano 2000 časova treninga sportskih klubova, 1600 časova fizičkog vaspitanja učenika Srednje stručne škole, 10 manifestacija humanitarnog karaktera i 15 međunarodnih utakmica. I onda su svi zaboravili na dvoranu koja je iz godine u godinu propadala i uvećavala dugovanja. Bitno je naglasiti da je funkcionisanje jedne ovakve ustanove nemoguće jer su prihodi na godišnjem nivou mnogo manji od rashoda”, istakla je Knežević Jelovac.

Dugovi iz prethodnog perioda dostigli su iznos od 448.000 eura, od čega se Poreskoj upravi duguje 300.000 eura, Čistoći 82.000, EPCG 55.000, Vodovodu 1.000 i 10.000 eura za naknade članovima Odbora direktora. Planirani prihodi za ovu godinu su 138.000 eura, najviše od izdavanja poslovnih prostora 50.000 eura.

“S obzirom na to da su prihodi sportskih klubova vezani direktno za Sekreterijat za sport Opštine Pljevlja, zbog kašnjenja uplata dolazi do nemogućnosti redovnog servisiranja reprograma obaveza što dovodi do rasta kamata po dugovanjima, kao i blokada povjerilaca”, rekla je Knežević Jelovac.

U Dvorani trenutno je zaposleno sedam radnika na neodređeno i dva sezonska radnika u kotlarnici.

“Svi oni rade za neredovan minimalac od 450 eura. Starosna struktura je nepovoljna. Najstariji radnik ima 64 godine, a najmalađi 46. Neki od njih, iako imaju uslove za penziju, nisu u mogućnosti da je ostvare zbog neuplaćenih poreza i doprinosa. Do sad u tri navrata smo inicirali sastanke sa predsjednikom Opštine s ciljem iznalaženja najboljeg mogućeg rješenja za situaciju. Do sada nismo dobili poziv ni za jedan razgovor. U odboru je bio i jedan predstavnik Opštine koji je po neformalnim informacijama koje imamo smijenjen i do danas nismo upoznati da li je neko novi postavljen. Inicirali smo razgovore i sa Ministarstvom finansija kao većinskim vlasnikom koji su nas pozvali na sastanak na kome smo detaljno analizirali situaciju u dvorani i krajnje korektno konstatovali da je ovakav način funkcionisanja iste neodrživ i da će i oni inicirati sastanak sa Opštinom. Takođe smo razgovarali i o konkurisanju za neke projekte energetske efikasnosti, kao i poboljšanju usluga. Bilo je riječi i o izgradnji bazena, ali da bismo konkurisali za bilo koji od tih projekata dvorana mora da bude finansijski održiva”, rekla je Knežević Jelovac.

Zahvaljujući Ministarstvu sporta trenutno se na dvorani izvode radovi vrijedni 41.000 eura, na adaptaciji oronule krovne konstrukcije.

Bonus video: