Preokret: Hitno pristupiti izradi strategije zaštite od nasilja nad ženama i nasilja u porodici

Preokret za reformu krivičnog zakonodavstva, pooštravanje kazni, uspostavljanje odgovarajućih i efikasnih servisa podrške žrtvama nasilja, kao i za rad sa počiniocima nasilja, koji bi uključivao i psihološki tretman

2793 pregleda 24 reakcija 9 komentar(a)
Foto: Preokret
Foto: Preokret

Nakon nedavnog ubistva naše sugrađanke postalo je jasno da država mora hitno da uspostavi sistemski odgovor na nasilje nad ženama i nasilje u porodici, koje sve češće poprima fatalne posljedice, saopštio je Preokret.

Kazali su da prvi korak u tom pravcu treba da bude donošenje sveobuhvatne strategije zaštite od nasilja nad ženama i nasilja u porodici.

"Nedopustivo je da donosioci odluka sjede skrštenih ruku ili urade neke male, kozmetičke izmjene u zakonskoj regulativi i na tako nedopustiv način se odnose prema sve učestalijem fizičkom, ali i verbalnom nasilju koje trpe žene", navodi se u saopštenju.

Preokret poručuje da se snažno zalažu za reformu krivičnog zakonodavstva, pooštravanje kazni, uspostavljanje odgovarajućih i efikasnih servisa podrške žrtvama nasilja, kao i za rad sa počiniocima nasilja, koji bi uključivao i psihološki tretman. Na taj način bi se, kako navode, mogli preduprijediti brojni slučajevi rodno zasnovanog nasilja i nasilja u porodici.

"Zalažemo se i za reformu svih institucija koje se bave pružanjem podrške žrtvama nasilja nad ženama i nasilja u porodici, uključujući lokalne centre za socijalni rad, kao i za utvrđivanje odgovornosti svih službi u lancu zaštite od nasilja koje pokažu nezakonito postupanje i propuste", dodaju.

Dosadašnja analiza je pokazala da se žrtve nasilja nad ženama i nasilja u porodici često obraćaju nadležnim organima, ali nedavni slučaj femicida jasno govori da razumijevanje, kao i pravovremeno i pravilno postupanje svih institucija u sistemu zaštite i prevencije ovakve vrste nasilja nije na odgovarajućem nivou, smatraju u Preokretu.

"Takođe, osim institucionalne reforme, paralelno moramo raditi i na podizanju svijesti i suštinskom razumijevanju rodno zasnovanog nasilja. Kao društvo moramo biti svjesni da je nasilje nad ženama najčešće uzrokovano duboko uvriježenim normama i shvatanjima o odnosima među polovima, i preduzimati djeotvorne radnje kako bismo spriječili patnju i fatalne posljedice uzrokovane rodno zasnovanim nasiljem", zaključuju.

Bonus video: