Opština „stražarila” ispred kancelarije

Novoimenovana menadžerka Budve Marijana Božović dva puta pokušavala da uđe u dodijeljenu prostoriju, što su spriječili zaposleni u Turističkoj organizaciji, jer tvrde da je njihova. Reagovala i policija, a iza svega stoji sukob dva suprotstavljena bloka nekada jedinstvenog Demokratskog fronta

23080 pregleda 14 komentar(a)
Marijana Božović, Foto: Vuk Lajović
Marijana Božović, Foto: Vuk Lajović

Opština Budva prekjuče je postavila obezbjeđenja ispred kancelarije na šestom spratu kompleksa “TQ plaza”, oko koje se spore Turistička organizacija Budve i novoimenovana gradska menadžerka Marijana Božović, čime je bilo onemogućeno bilo kome da uđe u službene prostorije. Obezbjeđenje je povučeno juče.

Božović, koju je prije dvije sedmice potpredsjednica Opštine Jasna Dokić imenovala za menadžerku grada, dva puta je pokušala da uđe u kancelaraiju, koju je nekada koristio njen prezimenjak Milo Božović u vrijeme kada se nalazio na toj funkciji dok je gradom upravljao Marko Bato Carević. Problem je izbio jer je nakon imenovanja ona ušla u kancelariju koja je bila otključana, a koju već godinu koristi pomoćnik direktora TOB Nikola Kralj, a da prethodno nije obavijestila nikoga. Njen boravak, a kasnije i ulazak osujetili su u dva navrata u proteklih sedam dana zaposleni u Turističkoj organizaciji Budve, inače kolege Marijane Božović, imajući u vidu da je do imenovanja ona bila zaposlena u toj opštinskoj organizaciji koja promoviše turističku ponudu Budve. Oni su potom promijenili bravu i zaključali kancelariju.

Nemile scene i verbalni incidenti obilježili su višesatne pokušaje ulaska, zbog kojih je na licu mjesta bila i policija koja je upozorila da se mora poštovati zakon o javnom redu u miru.

Marijana Božović
Marijana Božovićfoto: Privatna arhiva

Riječ je o kancelariji koja se nalazi na šestom spratu gdje su i kancelarije Turističke organizacije Budve i dijeli ih samo hodnik. Kancelariju za koju Opština insistira da treba da pripadne Marijani Božović svojevemeno je opremio i uredio, a potom dvije godine koristio Milo Božović, dok je pokrivao funkciju gradskog menadžera. Međutim, nakon što ga je odbor povjerenika imenovao za prvog čovjeka Budve, a prethodno Carević podnio ostavku, kancelarije su pripale Turističkoj organizaciji.

Ključ od kancelarija nalazi se u Turističkoj organizaci, iz koje su “Vijestima” kazali da su im kancelarije dodijeljene skupštinskom odlukom, te da je ugovor o davanju na korišćenje potpisao aktuleni predjednik Opštine Milo Božović.

Još sredinom septembra 2022. tadašnji Odbor povjerenika donio je odluku o davanju na korišćenje i upravljanje poslovnog prostora u kompleksu TQ Plaza.

U odluci se navodi da je odluka blagovremeno dostavljena Sekretarijatu za zaštitu imovine na sprovođenje.

“Opština kao imalac prava svojine u obimu 1/1 ustupa na upravljanje i korišćenje TO Budva nepokretnosti upisane u list nepokretnosti ukupne površine 401 i 372 kvadrata u zgradi TQ Plaza radi obavljanja registrovane djelatnosti”, piše u odluci na koju se poziva TO Budva.

Da kancelarije pripadaju TO Budva odobrio je i lično Milo Božović, koji je krajem marta prošle godine, još dok je bio na slobodi, jer je uhapšen dvije sedmice nakon toga od Specijalnog policijskog odjeljenja, potpisao ugovor o davanju na upravljanje i korišćenje pomenutih poslovnih prostora.

“Potpisivanjem ovog ugovora Opština daje, a TO Budva prima na korišćenje poslovne prostorije u svojini Opštine Budva, površine 401 kvadrat na šestom spratu i poslovne prostorije 372 kvadrata na trećem spratu. TO Budva se obavezuje da će poslovne prostorije koristiti isključivo u svrhu obavljanja svoje djelatnosti, sa pažnjom dobrog domaćina, čuvati od oštećenja i uništenja i snositi troškove koji bi nastali nepažnjom za vrijeme korišćenja”, piše u ugovoru koji su potpisali Božović i aktuelni direktor TO Budva Nemanja Kuljača.

TO Budva je, nakon što je juče Opština postavila obezbjeđenje i time blokirala kancelariju, angažovala vještaka geodetske struke, kako bi utvrdio da li se u 401 kvadratu na šestom spratu nalazi i ta kancelarija, kao što je to navedeno u katastarskoj evidenciji i ugovoru koji je zaključen sa Opštinom.

S druge strane, policiji je podnijeta prijava protiv NN lica za uzurpaciju.

Ta “borba” u suštini oslikava politički žestok sukob dva politička bloka nastala raspadom nekadašnje jedinstvene koalicije koju je predvodio Milo Božović, a koji je doveo da Budva u roku od pola godina prolazi kroz dva vanredna izborna ciklusa.

Na čelu TO Budve je Nemanja Kuljača koji je bio drugi na listi “Za budućnost Budve - Mladen Mikijelj” na minulim lokalnim izborima, dok je Marijana Božović nakon raspada odborničkog kluba jedinstvenog Demokratskog fronta (DF) podržala novoformirani klub kome je pripadao Nikola Jovanović.

Bonus video: