Lijek "glatiramer acetat" može izazvati posljedice

Zdravstveni radnici obaviješteni o mogućim reakcijama kod pacijenata koji primaju injekcije protiv multiple skleroze

41428 pregleda 23 reakcija 2 komentar(a)
Reakcija se može javiti mjesecima ili godinama nakon početka liječenja, Foto: www.copaxone.com
Reakcija se može javiti mjesecima ili godinama nakon početka liječenja, Foto: www.copaxone.com

Zdravstveni radnici u Crnoj Gori obaviješteni su o mogućim pojavama anafilaktičkih reakcija kod pacijenata koji primaju lijek u vidu injekcija protiv multiple skleroze.

Riječ je o lijeku “glatiramer acetat”, a pismo zdravstvenim radnicima uputili su nosilac dozvole za lijek “copaxone”, kompanija Evropa Lek Pharma i crnogorski Institut za ljekove i medicinska sredstva (CInMED).

“Anafilaktične reakcije se mogu javiti nakon primjene ‘glatiramer acetata’, čak i mjesecima ili godinama nakon početka primjene ovog lijeka. Prijavljeni su slučajevi sa smrtnim ishodom. Pacijente i njegovatelje treba savjetovati kako da prepoznaju znake i simptome anafilaktičnih reakcija, kao i da u tom slučaju potraže hitnu medicinsku pomoć”, navodi se u pismu. Zdravstvenim radnicima preporučeno je i da u slučaju anafilaktičkih reakcija prekinu liječenje “glatiramer acetatom”.

U pismu se navodi i da se reakcije na ovaj lijek javljaju povremeno (1 na 1.000 do 1 na 100 pacijenata). Iz kompanije Evropa Lek Farma i CInMED ističu i da je veoma važno informisati pacijente i njihove njegovatelje o potencijalnim reakcijama, s obzirom na to da kakav je tip reakcija u pitanju, ali i na mogućnost primanja terapije u kućnim uslovima.

“Neki od znakova i simptoma anafilaktičke reakcije mogu se poklapati sa znakovima i simptomima reakcije neposredno nakon injekcije, što dovodi do potencijalnog kašnjenja u prepoznavanju anafilaktičke reakcije”, piše u dopisu zdravstvenim radnicima.

Najvažniji simptomi anafilaktične reakcije su svrab i crvenilo kože, otežano disanje, kašalj, otežano gutanje, mučnina, povraćanje, proliv, bolovi u trbuhu, tahikardija, pad pritiska, aritmija, slabost, jeza, proširene zenice, anksioznost, poremećaj svijesti, nesvjestica i koma.

U Crnoj Gori pacijentima oboljelim od multiple skleroze dostupni su ljekovi “glatiramer acetat” od 20 i 40 mg/ml.

Prema podacima Kliniičkog centra Crne Gore (KCCG) oko 800 osoba u Crnoj Gori boluje od multiple skleroze. Na godišnjem nivou ova bolest otkrije se kod novih 40 do 70 pacijenata.

Na listi ljekova u Crnoj Gori postoji oko 15 medikamenata, imunomodulatorne terapije za oboljele od multiple skleroze. Mjesečna terapija za jednog pacijenta iznosi od 800 do 1.200, odnosno 1.400 eura.

Bonus video: