VIDEO Morska medvjedica u vodama kod Bara

Ulcinjski podvodni ribolovac Nagib Kurti u avgustu prošle godine u akvatorijumu Ulcinja sreo i snimio veliko mladunče morske medvjedice koje je teško između 30 i 40 kilograma, dugačko oko 1,5 metara, a za koje su stručnjaci procijenili da nema više od dvije godine

14675 pregleda 89 reakcija 7 komentar(a)
Morska medvjedica, Foto: Printscreen/Youtube
Morska medvjedica, Foto: Printscreen/Youtube

Nakon prošlogodišnjeg snimka morske medvjedice (Monachus monachus) u opštini Ulcinj, najugroženiji morski sisar Mediterana, ponovo je uočen u crnogorskim vodama, ovaj put u opštini Bar, saopšteno je iz Instituta za biologiju mora u Kotoru uz napomenu da “ovaj rijedak i dragocjen susret dodatno naglašava hitnost potrebe za zaštitom našeg morskog područja”.

“Procjenjuje se da na svijetu postoji između 450 i 600 zrelih jedinki morske medvjedice te je do nedavno smatrana kritički ugroženom vrstom na planeti. Prisustvo morske medvjedice u Crnoj Gori jasno ukazuje na važnost nastavka napora za očuvanje ove vrste. Ukoliko primijetite ovu predivnu životinju, ne treba joj prilaziti jer se na taj način dodatno uznemirava", poručili su iz Instituta.

Ulcinjski podvodni ribolovac Nagib Kurti u avgustu prošle godine u akvatorijumu Ulcinja sreo i snimio veliko mladunče morske medvjedice koje je teško između 30 i 40 kilograma, dugačko oko 1,5 metara, a za koje su stručnjaci procijenili da nema više od dvije godine.

Bio je to prvi slučaj pronalaska ove vrste tuljana na Crnogorskom primorju nakon više od 55 godina.

U Crnog Gori Monachus monachus potpada pod najstroži režim zaštite prirode, jer je rijetka vrsta i trenutno se smatra za najugroženijeg sisara na Mediteranu.

Drugi značajan momenat za sve ljubitelje prirode i morskog svijeta u Crnoj Gori, desio se prije nekoliko dana kad je Institut za biologiju mora iz Kotora potvrdio da su dobili foto i video snimke sa ulcinjske Velike plaže koji potvrđuju da na ovom dijelu crnogorske obale razmnožava još jedna zaštićena vrsta – morske kornjače.

Građani koji su se kupali na Velikoj plaži snimili su više mladih jedinki morske kornjače, najvjerovatnije glavate kornjače (Caretta caretta) - vrste koja redovno obitava u Jadranu, a koje su prvi put uzašle iz gnijezda u kojem su se izlegle te se instiktivno, prvi put uputile prema moru.

“Iako su naučnici već neko vrijeme predviđali mogućnost da glavate kornjače iskoriste područje Velike plaže kod Ulcinja za polaganje jaja, ovo je prvi takav dokumentovani slučaj. Institut je 2013/14. godine sprovodio istraživanja na Velikoj plaži, pokušavajući naći gnijezda morskih kornjača, ali bez rezultata. U posljednjih nekoliko godina zabilježeno je proširenje područja gnjezđenja glavatih kornjača, pa je tako zabilježeno i na jadranskoj obali sjeverne Italije", saopštili su tada iz Instituta dodajući da je izlijeganje mladih morskih kornjača na ulcinjskoj Velikoj plaži, “zasad najsjeverniji zabilježeni slučaj na istočnoj obali Jadrana.”

Bonus video: