Guberinić: Bez konsultacija akreditovan program fizioterapije u Kotoru, ne postoji deficit kadra

Predsjednik Komore fizioterapeuta kazao da se na UCG svi kandidati upišu u prvom roku, i pita da li će ova ustanova upisivati one koji ne ispunjavaju kriterijume. Dodaje i da se kao nastavne baze navode KBC Kotor, SB Risan, kao i SB „Dobrota“, u kojima je, sa izuzetkom Bolnice Vaso Ćuković, fizikalna terapija na simboličnom nivou

7529 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Komora fizioterapeuta Crne Gore traži odgovore zbog čega je Agencija za kontrolu i obezbjeđenje kvaliteta visokog obrazovanja akreditovala Visoku medicinsku školu ICEPS u Kotoru, odnosno dva studijska programa među kojima je i program Primijenjena fizioterapija.

U saopštenju koje potpisuje predsjednik Komore, specijalista primijenjene fizioterapije Dragan Guberinić postavlja se pitanje zbog čega je akreditovan program Primijenjena fizioterapija s obzirom na to da, kako tvrdi, u Crnoj Gori ne postoji deficit kadra u oblasti fizioterapije.

"Komora fizioterapeuta Crne Gore je strukovna organizacija koja ima obavezu da štiti interese fizioterapeuta kao zdravstvenih radnika, radi na promovisanju profesionalnog razvoja i standarda u oblasti fizioterapije, unaprjeđuje saradnju sa drugim zdravstvenim radnicima i institucijama u cilju poboljšanja kvaliteta zdravstvene zaštite", navodi se u saopštenju.

Guberinić postavlja pitanje zbog čega prije donošenja odluke nije konsultovan niko sa Univerziteta Crne Gore, sa studijskog programa Primijenjena fizioterapija u Igalu, niti sa katedre za Fizikalnu medicinu Medicinskog fakulteta u Podgorici.

"Napominjemo da godinama unazad na studijskom programu u Igalu se na redovne studije upisuje po 45 kandidata, bez naknadnog proširenja liste kako se ne bi pojavio veći broj kadra na Zavodu za zapošljavanje Crne Gore (ZZZCG). Godinama unazad se svi kandidati na državnom Univerzitetu iz oblasti fizioterapije upišu u prvom roku, stoga postavljamo pitanje da li će pomenuta novoakreditovana ustanova upisivati kadar koji nije zadovoljio uslove za upis na UCG, kao i kadar koji se nije niti mogao prijaviti na UCG s obzirom na to da nisu zadovoljavali potrebne norme o prethodno završenoj Gimnaziji, odnosno Srednjoj stručnoj školi zdravstvenog profila", kaže Guberinić.

Navodi da nije konsultovan ni bilo ko od poslodavaca u Crnoj Gori, prije svega Institut „Dr Simo Milošević“ ni KCCG.

"Da li je moguće da se odluke donose bez konsultovanja poslodavaca, a što je jedan od glavnih zadataka u okviru pristupnih pregovora Crne Gore za ulazak u EU", rekao je Guberinić.

Kako dodaje, Komisija u okviru „preporuka“ navodi jedan od ključnih problema, a to je da se „poveća broj stalno zaposlenih, kao i da poveća udeo zaposlenih i angažovanih nasavnika i saradnika iz Crne Gore.

"Kao nastavne baze navode se KBC Kotor, SB Risan, kao i SB „Dobrota“, u kojima je, sa izuzetkom Bolnice Vaso Ćuković, fizikalna terapija na simboličnom nivou, kao i broj zaposlenih fizioterapeuta u pomenutim ustanovama. Komisija za akreditaciju u dokumentu dalje navodi da bi „vremenom bilo poželjno u većoj mjeri formalno angažovati kadrove iz nastavnih baza sa kojima postoje ugovori o saradnji“, pitamo se zar to nije trebalo da prethodi donošenju ovakve odluke", kaže Guberinić.

Poručuje da nemaju ništa protiv davanja akreditacije za otvaranje „Osnovnih primijenjenih studija “Zdravstvena njega” ICEPS u Kotoru, ali da smatraju neophodnim da dobiju adekvatne odgovore zbog čega je donesena ova odluka koja će, kako tvrdi, imati nesagledive posljedice za fizioterapeutsku struku u maloj Crnoj Gori kako kvalitativno, tako i kvantitativno na ZZZCG.

Bonus video: