Zlatičanin: Povećati plate medicinskim sestrama i tehničarima, terenske službe da budu dostupnije građanima

"Naš cilj je da zadržimo ljekare u domovima zdravlja putem podsticajnih mjera, kao što su kontinuirano usavršavanje u dijagnostici, bolji radni uslovi, veće plate i rješavanje stambenog pitanja. Takođe, akcenat mora biti na prevenciji, a ne samo na liječenju", naglasio je kandidat za odbornika Pokreta Naprijed na predstojećim lokalnim izborima u Podgorici

5368 pregleda 36 reakcija 24 komentar(a)
Filip Zlatičanin, Foto: Pokret Naprijed
Filip Zlatičanin, Foto: Pokret Naprijed

Povećanje plata medicinskim sestrama i tehničarima, zadržavanje ljekara u domovima zdravlja putem podsticajnih mjera i unapređenje terenskih službi kako bi bile dostupnije građanima, posebno u ruralnim djelovima Podgorice, neki su od načina ne koje Pokret Naprijed želi da poboljša zdravstvo u Glavnom gradu i Crnoj Gori uopšte, kazao je Filip Zlatičanin, kandidat za odbornika te partije na predstojećim lokalnim izborima u Podgorici.

"Pokret Naprijed se zalaže za transparentnost i inovacije, udaljavajući se od ustaljenih političkih praksi. Okupljamo građane koji svojim idejama žele da doprinesu kvalitetnijem životu u Podgorici. Naša platforma je jednostavna - mi želimo da saopštimo građanima istinu – ma koliko ta istina bila teška", navodi se u saopštenju Pokreta Naprijed.

Kažu da njihov tim čine profesionalci iz raznih oblasti, a kao ljekar sa desetogodišnjim iskustvom, Zlatičanin je istakao ključne probleme sa kojima se suočava zdravstveni sistem u Podgorici, ali i Crnoj Gori.

"Zdravstveni sistem u našoj zemlji je pod ogromnim pritiskom, naročito nakon pandemije COVID-19, koja je iscrpjela sve resurse i ostavila ozbiljne posljedice po zdravstveno osoblje. Nedostatak kadrova, posebno medicinskih sestara i tehničara, problem je s kojim se suočavaju i mnoge zemlje u regionu i Evropskoj uniji. Međutim, mi u Crnoj Gori moramo hitno reagovati", kazao je Zlatičanin.

On je istakao da su medicinske sestre i tehničari kičma našeg zdravstvenog sistema, a trenutni uslovi rada za njih nisu prihvatljivi.

"U Kliničkom centru Crne Gore, oni rade u prosjeku 57 sati u noćnim smjenama, za šta dobijaju samo 120 eura. Malo je onih koji bi pristali da rade pod takvim uslovima. Zato, naš predlog je da prvo njima povećamo plate, jer je to minimum koji dugujemo ljudima na kojima počiva cijeli sistem", kazao je kandidat za odbornika Pokreta Naprijed i dodao da su u prethodnim povišicama najviše dobili ljekari, ali da sada fokus mora biti na sestrama i tehničarima.

Reforma zdravstvenog sistema u našem gradu mora početi od osnova - domova zdravlja i ambulanti, smatra on.

"Naš cilj je da zadržimo ljekare u domovima zdravlja putem podsticajnih mjera, kao što su kontinuirano usavršavanje u dijagnostici, bolji radni uslovi, veće plate i rješavanje stambenog pitanja. Takođe, akcenat mora biti na prevenciji, a ne samo na liječenju", naglasio je Zlatičanin.

Pokret Naprijed u svom programu predlaže i unapređenje terenskih službi, koje bi bile dostupnije građanima, posebno u ruralnim djelovima Podgorice, navodi se u saopštenju.

"Terenske ekipe treba da budu usmjerene na hronične i starije pacijente, koji su najranjiviji dio naše populacije. Uvođenjem gerijatrijske službe, koja kod nas praktično ne postoji, mogli bismo obuhvatiti oko 20 procenata najugroženijih građanaU evropskim zdravstvenim sistemima, primarna zdravstvena zaštita čini oko 70 procenata ukupnih usluga. Nažalost, kod nas, zbog loše postavljenog sistema, ovaj procenat nije ni 50. Vrijeme je da to promijenimo i stvorimo sistem koji će odgovarati potrebama svih građana", zaključio je Zlatičanin.

Pokret Naprijed pozivao je sve građane da podrže ove reforme i pridruže se borbi za, kako su kazali, bolje zdravstvo u Podgorici i Crnoj Gori.

Bonus video: