Ombudsman: Niko nema pravo da bilo kome uskrati slobodu umjetničkog stvaralaštva i političkog djelovanja

Iz kancelarije Ombudsmana su kazali da tekst sadrži neprihvatljive i uvredljive segmente koji duboko podrivaju temelje multi-konfesionalne, multi-nacionalne, kulturne različitosti i suživota

6707 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Zaštitnik ljudskih prava i sloboda
Foto: Zaštitnik ljudskih prava i sloboda

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore oštro je osudio tekst "Koncert za Nermina: Islamizacija Podgorice?", objavljen na pojedinim portalima, zbog poziva na netoleranciju i diskriminaciju u odnosu na lično svojstvo pojedinca.

Iz kancelarije Ombudsmana su kazali da tekst sadrži neprihvatljive i uvredljive segmente koji duboko podrivaju temelje multi-konfesionalne, multi-nacionalne, kulturne različitosti i suživota.

"Koncert, koju god publiku da je okupio, nezavisno od političke, nacionalne i druge pripadnosti, a kao izraz umjetnosti, stvaralaštva i kulturnih dostignuća, ne smije se instrumentalizovati na način kako je to pokušano spornom objavom. Na ovaj način podstiče se nacionalna i vjerska netrpeljivost. Upravo kazivanje i u samom tekstu da je koncert okupio pjevače raznih profila, nacionalnih i religioznih, najveći je demant suštine objavljenog, te pokazatelj da se duh različitosti, slobode i suživota ne može i ne treba sputati", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Crna Gora zemlja svih njenih građana i građanki i niko nema pravo da bilo kome uskrati slobodu umjetničkog stvaralaštva i političkog djelovanja eliminacijom kulturnih obilježja i onog što ne pripada samo jednoj vjeri već svima nama.

"Osim toga, ovdje je riječ o još jednoj opasnoj pojavi, a to je stigmatizacija i targetiranje drugog i drugačijeg. Uključujući i ekstremizaciju u odnosu na vjerska, jezička i kulturna obilježja jednog dijela našeg društva.

Iako smo navikli da se u predizbornom periodu, nažalost, češće javljaju ovakvi i slični primjeri izražavanja mišljenja i sprovode aktivnosti kojima se podstiču diskriminacija i drugi oblici neprihvatljivog ponašanja, i ovog puta apelujemo da se političko djelovanje prilagodi demokartskim standardima, kulturi dijaloga, uz poštovanje prava i sloboda svih učesnika/ca izbornog procesa", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: