ZHMS: Tokom naredne sedmice kiša, pljuskovi, grmljavina, osjetno svježije, završavaju se ljetnje vrućine

"U pojedinim mjestima južnih i centralnih predjela može pasti 150-200 litara po metru kvadratnom. Nešto manje kiše će biti u utorak i četvrtak, a malo padavina je moguće i za vikend, naročito u subotu prijepodne", ističe se u saopštenju objavljenom na sajtu ZHMS

31209 pregleda 413 reakcija 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Tokom naredne sedmice u Crnoj Gori se očekuje prava jesen, sa čestom kišom, pljuskovima i grmljavinom, naročito tokom ponedjeljka i petka, kada će u većini mjesta biti obilnih padavina, a lokalno moguće i bujičnih poplava, saopšteno je iz Zavods za hidrometeorologiju i seizmologiju (ZHMS).

"U pojedinim mjestima južnih i centralnih predjela može pasti 150-200 litara po metru kvadratnom. Nešto manje kiše će biti u utorak i četvrtak, a malo padavina je moguće i za vikend, naročito u subotu prijepodne", ističe se u saopštenju objavljenom na sajtu ZHMS.

U saopštenju se navodi da će u ponedjeljak, četvrtak i petak duvati umjeren do jak južni, a u utorak i za vikend, ponegdje umjeren do pojačan sjeverni vjetar, u zoni grmljavinskih oblaka moguće na udare veoma jak ili olujne jačine.

"Biće osjetno svježije, tako da se završavaju dugotrajne ljetnje vrućine", kazali su iz ZHMS.

Navode i da prostrani i duboki visinski ciklon, sa centrom oko Islanda, od Sjevernog mora preko zapadnih predjela kontinenta i centralnog Mediterana, pruža dolinu koja se postepeno premješta prema centralnim i južnim oblastima kontinenta.

"Hladniji vazduh sa sjeverozapada i topli i vlažni sa vodenih površina, usloviće formiranje prizemnog ciklona iznad sjevernog Jadrana i sjevara Italije, koji će produkovati jake frontalne talase preko Balkanskog i Apeninskog poluostrva", poručili su iz ZHMS.

Bonus video: