Media centar dostavio Skupštini inicijativu za primjenu Zakona o audiovizuelnim medijskim uslugama

"Ukoliko postupak imenovanja novog člana Savjeta Agencije ne bude započet odmah, otvara se prostor za sumnje da postoje politički razlozi za kršenje zakona"

4759 pregleda 1 komentar(a)
Đurović, Foto: Boris Pejović
Đurović, Foto: Boris Pejović

Media centar dostavio je predsjedniku Skupštine Andriji Mandiću i predsjednici Administrativnog odbora Jeleni Nedović inicijativu za primjenu Zakona o audiovizuelnim medijskim uslugama.

Iz Media centar su podsjetili predsjednika Skupštine i Administrativni odbor da su u obavezi da na osnovu novog Zakona o audiovizuelnim medijskim uslugama započnu i dovrše postupak izbora novih članova Savjeta Agencije za audiovizuelne medijske usluge.

"Obaveza Administrativnog odbora je da na osnovu stava 4 člana 149 zakona pripremi formu u kojoj nevladine organizacije, kao ovlašteni predlagači za članove/ice Savjeta Agencije za audiovizuelne medijske usluge, dostavljaju izvještaje o radu za prethodne tri godine. Naime, Administrativni odbor je nadležan da pripremi obrazac u kojem se dostavljaju podaci zainteresovanih NVO o njihovim projektima, aktivnostima i budžetima, kako bi procedura provjere ispunjenosti uslova za ovlaštene predlagače iz reda NVO bila sprovedena na zakonit način. Tek nakon pripeme obrasca može započeti postupak imenovanja članova Savjeta Agencije, koji na osnovu član 153 pokreće predsjednik Skupštine Crne Gore", piše u saopštenju koje potpiusuje direktor Media centra Goran Đurović.

Dodaje se da da je članom 153 novog Zakona o audiovizuelnim medijskim uslugama predviđeno da "postupak imenovanja člana Savjeta Agencije pokreće predsjednik Skupštine objavljivanjem javnog poziva ovlašćenim predlagačima, najkasnije šest mjeseci prije isteka mandata članu Savjeta Agencije".

"Članu Savjeta Agencije iz reda NVO, Milanu Radoviću, mandat ističe u decembru ove godine pa je zakonom predviđen rok od 6 mjeseci već prekoračen. Ukoliko se hoće poštovati novi zakon onda je javni poziv za imenovanje člana Savjeta Agencije morao biti raspisan u julu ove godine. Vjerujemo da je bilo vremena da Administrativni odbor, a i predsjednik Skupštine Crne Gore, ispune svoje zakonske obaveze jer je Skupština radila u julu i u avgustu. Kako bi pokušali da članicama i članovima Administrativnog odbora olakšamo posao i ispunjenje zakonske obaveze, Media centar je dostavio Administrativnom odboru nacrt obrasca za dostavljanje izvještaja NVO".

Ističe se da ukoliko postupak ne bude započet momentalno da postoji mogućnost da se u decembru ne zatvori pregovaračko poglavlje 10 (informatičko društvo i mediji).

"Takođe, ukoliko postupak imenovanja novog člana Savjeta Agencije ne bude započet odmah, otvara se prostor za sumnje da postoje politički razlozi za kršenje zakona. Nadamo se da će Administrativni odbor a onda i predsjednik Skupštine u hitnom roku ispuniti svoje zakonske obaveze kako bi se započeo postupak imenovanja novog člana/ice Savjeta Agencije", zaključuje se u saopštenju Đurovića.

Bonus video: