DPS Kotor: Utvrdićemo ko je odgovoran za skandaloznu devastaciju kulturne baštine u Risnu

"Duže od pola godine, odlazeća lokalna vlast neumorno je uništavala slojeve ilirske i rimske kulture stare duže od 20 vjekova, a sve kako bi napravili – sportsko igralište", navodi se u saopštenju kotorskog odbora ove partije

4595 pregleda 7 komentar(a)
Foto: DPS
Foto: DPS

Nakon izborne pobjede 29. septembra, jedna od prvih aktivnosti nove kotorske vlasti, predvođene Demokratskom partijom socijalista, biće utvrđivanje odgovornosti za skandaloznu devastaciju kulturne baštine u Risnu, saopšteno je iz kotorskog DPS-a.

"Duže od pola godine, odlazeća lokalna vlast neumorno je uništavala slojeve ilirske i rimske kulture stare duže od 20 vjekova, a sve kako bi napravili – sportsko igralište.

Sve je učinjeno mimo procedura i zakona, uz ćutnju državnih institucija, raznošeni su i uništavani dragocjeni arheološki artefakti stari i do 23 vijeka. I na kraju, iznad jezgra drevnog ilirskog i rimskog grada dobili smo poligon za sport. Pokušajte zamisliti sličnu situaciju u centru Rima, u Pompeji ili – još bliže – na lokalitetima starih rimskih naseobina u susjednoj Hrvatskoj", navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.

Taj je primjer naočitiji, dodaju iz DPS-a, ali ne i jedini kada je u pitanju odnos odlazeće vlasti prema kulturnom nasljeđu Kotora.

"Sa tom praksom biće gotovo od 29. septembra, a slučaj skrnavljenja baštine u Risnu neće biti gurnut pod tepih, već ćemo do kraja utvrditi sve okolnosti i odgovorne za ovaj nezapamćeni slučaj skrnavljenja", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: