Mladi moraju da shvate koliko su važni

U Podgorici predstavljena komparativna analiza “Značaj omladinskih politika Crne Gore”

4293 pregleda 1 komentar(a)
Svim sistemima neophodne koordinacija i otvorenost: Sa predstavljanja analize, Foto: Nikola Saveljić
Svim sistemima neophodne koordinacija i otvorenost: Sa predstavljanja analize, Foto: Nikola Saveljić

U političkoj areni će uskoro preovladati teme koje se tiču mladih, jer omladinska politika nije futuristička priča, već skup pitanja i izazova sa kojima se moramo suočavati u trenutnom vremenu.

To je juče tokom predstavljanja komparativne analize “Značaj omladinskih politika Crne Gore” kazala izvršna direktorica Instituta za omladinske politike Nina Krivokapić Bakrač.

Kako je saopšteno, predavanje ima za cilj da informiše nosioce lokalne vlasti koji u svom radu direktno ili indirektno rade sa mladima.

Krivokapić Bakrač je ukazala na to da je značaj omladinskih politika višestruk.

Prema njenim riječima, više faktora igra značajnu ulogu u razvoju omladinskih politika poput demografske situacije, politika koje su usmjerene na stare, kontinuiranog diskontinuiteta u kreiranju institucionalnog ambijenta...

“Zanemarena je potreba i uloga mladih u društvu. Omladinska politika nije futuristička priča”, rekla je Krivokapić Bakrač.

Kako je objasnila, crnogorski sistem ima zakone o mladima, dodajući da bi javne politike u Crnoj Gori trebalo da uključuju i mišljenje mladih.

“Mladi od 14, 15 godine imaju i te kako formirane stavove kada su u pitanju političke teme. Govor mržnje, u javnom diskursu, takođe pogađa omladinu”, rekla je.

Krivokapić Bakrač je napomenula da svi moraju biti svjesni činjenice da je mladima teško da budu nezavisni, odnosno “da se fokusiraju na svoju autonomiju”.

“Najjača diskriminacija jeste kada dođete na razgovor za posao i pitaju vas imate li iskustvo”, rekla je ona.

Ocijenila je da digitalizacija i savremene tehnologije prožimaju živote mladih, što za posljedicu, smatra Krivokapić Bakrač, ima gubitak “žive” komunikacije.

Pohvalila je što Crna Gora ima Savjet za mlade na nacionalnom nivou, dodajući da lokalne uprave moraju biti angažovanije kada su u pitanju mlade osobe.

“Mladi imaju svoja prava i participiraju. Sa 15 godina mogu da zasnuju radni odnos, a 16 da stupe u brak. Posebno da plaćaju porez državi, što im omogućava da se za njih kaže da participiraju u društvu”, kazala je ona.

Krivokapić Bakrač je ocijena da su svim sistemima potrebne koordinacija i otvorenost.

“Omladinska politika je mnogo više od toga da oni nešto vide i čuju. Oni moraju da shvate da su bitni u ovom sistemu vrijednosti”, kazala je.

Istakla je da je Škotska “jako dobra zemlja za promovisanje omladinske politike”.

Nacionalni Zakon o mladima, smatra Krivokapić Bakrač, nije dobar i na njemu još može da se radi.

“Voljela bih da vidim da se o mladima brine još od osnovne škole”, kazala je ona.

Bonus video: