Tri požara za manje od godinu dana ostavila romske porodice iz Bara bez krova nad glavom

Predsjednik Romskog savjeta Crne Gore Mensur Šaljaj je Gušanijima najavio novčanu pomoć od Opštine Bar. Predsjednik lokalne uprave Dušan Raičević potvrdio je “Vijestima” da će se toj porodici pomoći novčanim sredstvima koja će uplatiti direktno porodici Gušani jer oni imaju regulisan pravni status u Crnoj Gori

57116 pregleda 7 komentar(a)
Fotografija kuće Gušanija prije požara, Foto: Privatna arhiva
Fotografija kuće Gušanija prije požara, Foto: Privatna arhiva

Nakon februarske tragedije u naselju pod Volujicom, u kojoj su stradala četiri člana porodice Bislimi, još jedna njihova baraka izgorjela je krajem jula, a prošlog četvrtka požar je odnio improvizovani dom u kojem je živjelo osmoro članova porodice Gušani u barskoj Sokolani.

Faton Gušani, koji živi u Sokolani, ispričao je “Vijestima” da je bez doma ostao njegov brat sa porodicom. Svi su, prema njegovim riječima, dobro i niko nije povrijeđen. Kod njega sada borave bratova djeca jer su im oni prioritet, a njegov brat spava sa suprugom ispred barake koja je izgorjela, a ponekad se “mijenjaju” njih dvojica kako bi djeca uvijek imala prostora unutra.

“Stanje je loše. Tamo je još zgarište i sve dimi, nije uopšte prijatno. Nadamo se da će kiša da to ugasi što prije”, ispričao je Faton. Dodao je i njima teško, budući da on ima samo dvije prostorije, dnevnu i spavaću sobu, a on i brat imaju po petoro djece.

Šta je uzrok požara još ne znaju, ali djeluje im kao da je vatra došla od niskog rastinja u blizini kuće njegovog brata. Sve se desilo jako brzo, ispričao je Gušani, nijesu uspjeli da spasu baraku, ali jesu živote i to je za njih najvažnije.

Oni su, kako kaže, bili u barskom Centru za socijalni rad i čekaju da vide na koji način se može pomoći porodici njegovog brata, ali će se svakako potruditi da to nekako riješe sami, odnosno sagrade neki manji objekat u neposrednoj blizini. Posjetile su ih, ispričao je, i “Žene Bara velikog srca” koje rukovode narodnom kuhinjom, a koje su im donijele pomoć u vidu garderobe i namirnica.

Predsjednik Romskog savjeta Crne Gore Mensur Šaljaj je Gušanijima najavio novčanu pomoć od Opštine Bar. Predsjednik lokalne uprave Dušan Raičević potvrdio je “Vijestima” da će se toj porodici pomoći novčanim sredstvima koja će uplatiti direktno porodici Gušani jer oni imaju regulisan pravni status u Crnoj Gori.

Šaljaj, koji je ranije preuzeo ulogu posrednika između Bislimija i nadležnih institucija, nije se javio na pozive lista.

Ostaci pokućstva iz izgorjele barake
Ostaci pokućstva iz izgorjele barakefoto: Marija Pešić

Izvršni direktor NVO “Koračajte sa nama” Elvis Beriša kazao je “Vijestima” da smo u proteklih godinu dana bili smo svjedoci tri velika požara, a reakcije nadležnih institucija su, nažalost, bile neadekvatne i izostale su pravovremene mjere i intervencije.

“Ovakvo ponašanje šalje zabrinjavajuću poruku romskoj zajednici, posebno onima su dodatno pogođeni ovim kriznim situacijama”, zaključio je Beriša.

U Baru je prije šest mjeseci stradalo četvoro njihovih sugrađana, ispričao je, a porodice koje su preživjele taj tragičan događaj još nisu dobile odgovarajuću pomoć, osim obećanja koja će prema svemu sudeći teško ikada biti ispunjena.

“Ovo je neprihvatljivo”, ocjenjuje on i dodaje da sve jasno ukazuje na sistemske propuste i manjak odgovornosti prema romskoj zajednici.

“Institucije se moraju hitno uključiti i preuzeti odgovornost za situaciju u kojoj se nalaze. U ovim situacijama veoma je važno da nadležne institucije preduzmu brze i adekvatne mjere, da se za obezbijede objekti za isključivo privremeni smještaj jer nakon požara porodice ostaju pod vedrim nebom najčešće. Da ne bi došlo do ovakvih nemilih scena koje se ponekad završavaju i tragično”, naglasio je Beriša.

Iz Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalnog dijaloga, odnosno bivšeg Ministarstva rada i socijalnog stanja (MRSS), podsjetili su da su nakon saznanja da je došlo do požara u romskom naselju pod Volujicom 15. februara službenici Centra za socijalni rad izašli na teren kako bi pružili neophodnu pomoć i podršku porodici koja je direktno pogođena požarom.

Pored toga, kako navode, uspostavljena je i saradnja sa lokalnom upravom, humanitarnim organizacijama i drugim relevantnim institucijama kako bi se osigurala podrška porodici u procesu oporavka u prvim satima nakon nemilog događaja. Istog dana, predstavnici Ministarstva su posjetili porodice koje su pogođene požarom.

Kako su ugrožene porodice insistirale da budu smještene na jednom mjestu bilo je teško pronaći objekat koji raspolaže smještajnim kapacitetima u kojima bi bilo smješteno svih 82 lica, MRSS im je obezbijedilo smještaj i tri obroka u odmaralištu na Ivanovim Koritima.

Forenzičari na uviđaju u Baru
Forenzičari na uviđaju u Barufoto: Marija Pešić

Mobilni tim Opšte bolnice na Cetinju je u više navrata posjećivao i boravio u odmaralištu, kako bi pružio adekvatnu medicinsku pomoć. Za najmlađe, uz saradnju sa Ministarstvom prosvjete, nauke i inovacija, već u prvim danima, obezbijeđen je školski i edukativni pribor. Pomoć koja se odnosi na obuću, odjeću, higijenska sredstva takođe je obezbijeđena već prvog dana.

“Porodici smo obezbijedili prevoz od Ivanovih Korita do Bara i povratak u odmaralište, kako bi bilo omogućeno da, u skladu sa običajima, obilježe pomen stradalim članovima porodice”, naglasili su.

Smještaj u odmaralištu na Ivanovim Koritima, planiran je kao smještaj privremenog karaktera, dok se uz saradnju sa svim relevantnim institucijama ne pronađe trajno rješenje. Porodice koje su bile smještene u odmaralištu izrazile su želju da napuste odmaralište. Nakon napuštanja smještaja na Ivanovim Koritima, oni su im ustupili jedan stan na privremeno korišćenje, koji je u vlasništvu Centra za socijalni rad (CSR) Bar, kao privremeno rješenje.

“Za ostale članove porodice pokušali smo da pronađemo objekat za koji će CSR Bar platiti zakupninu, do trajnog rješenja stambenog pitanja. Međutim, zbog priprema za turističku sezonu nije bilo moguće naći adekvatan prostor”, poručili su.

Ministarstvo je, za četiri porodice koje su direktno pogođene požarom, uplatilo novčana sredstva u iznosu od po 500 eura, dok je CSR Bar za ove četiri porodice opredijelio po još 120 eura. Opština je opredijelila iznos od 12.000 eura za pomoć porodici koja je direktno pogođena požarom i u kojoj je četvoro izgubilo život. Međutim, kako navode iz ministarstva, s obzirom na to da članovi porodice, kako su im kazali iz Opštine, nemaju riješen pravni status, ta pomoć je uplaćena Romskom savjetu, koji će izvršiti isplatu novčanih sredstava porodici.

Kako je 23. jula 2024. godine, donijeta Uredba o izmjenama i dopunama Uredbe o organizaciji i načinu rada državne uprave, došlo je do formiranja novih ministarstava, i samim tim do podjele određenih nadležnosti. Novo Ministarstvo socijalnog staranja, brige o porodici i demografije upoznato je sa nemilim događajem, tvrde iz novoformiranog ministarstva, koji se dogodio početkom mjeseca, u kom je izgorjela nova baraka u kojoj je živio Bislimi, međutim nemaju saznanja da se, po tom pitanju, bilo ko zvanično obraćao tom ministarstvu.

“Takođe, oštećeni Bislimi nije direktno kontaktirao nikoga od zaposlenih u ministarstvu”, kazali su oni.

Tarzan Bislimi čija je baraka izgorjela prošlog mjeseca kazao je “Vijestima” da nije uspio da stupi u kontakt sa ministarstvom iako je pokušao da kontaktira službenike koje je upoznao nakon tragičnog požara u februaru.

“Ministarstvo rada i socijalnog staranja je u prethodnom periodu bilo u konstantnoj komunikaciji sa Opštinom u cilju pronalaženja trajnog rješenja za zbrinjavanje požarom ugroženih porodica, međutim moramo naglasiti da se problematika socijalnog stanovanja, shodno Zakonu o socijalnom stanovanju, nalazi u nadležnosti lokalnih samouprava”, zaključili su.

Beriša: Prvo mapirati naselja u kojima postoje rizici od požara

Crna Gora je usvojila četvrtu Strategiju za socijalnu inkluziju Roma i Egipćana od 2021. do 2025. kojom se predviđa unapređenje stanovanja romske zajednice, ali bez dugoročnih mjera za rješavanje stambenog pitanja.

Beriša smatra da je potrebno prije svega mapirati sva naselja u kojima postoje potencijalni rizici od požara i nakon toga preći sa površnih aktivnosti koje Vlada planira strateškim dokumentima na konkretne mjere kao što su pripremanje konkretnih projekata pomoći kako u vidu građevinskog materijala za trošne objekte, koji su u riziku od požara i druge opasnosti, tako i realizacije Programa socijalnog stanovanja.

“Ovakva situacija šalje vrlo negativnu poruku Romima, da naš život nije jednako važan, a svakako da nije prioritet. To se mora promijeniti odmah jer ne vjerujem da su ovo baš vrijednosti koje baštini evropska zajednica”, naglasio je.

Bonus video: