Krenula nastava u centralnom objektu OŠ "Drago Milović" u Tivtu: Đaci u klupama, roditelji protestuju

Učenici od III do VI razreda pohađali su nastavu u objektu obližnje Mješovite srednje škole “Mladost”, dok su djeca iz prvog i drugog razreda nastavu imala u školi u Donjoj Lastvi

5526 pregleda 55 reakcija 3 komentar(a)
Jedna od fotografija koju je poslala škola..., Foto: Foto škola
Jedna od fotografija koju je poslala škola..., Foto: Foto škola

Dvije nedjelje nakon početka školske 2024-25. godine juče je konačno krenulo i izvođenje nastave u centralnom objektu Osnovne škole “Drago Milović” u Tivtu za učenike od III do IX razreda.

Zbog radova na rekonstrukciji i zamjeni krova na centralnom objektu te najveće osnovne škole u Tivtu i jedne od najvećih u Crnoj Gori uopšte, nastava se od 2. septembra privremeno obavljala na nekoliko lokacija u gradu.

Učenici od III do VI razreda pohađali su nastavu u objektu obližnje Mješovite srednje škole “Mladost”, dok su djeca iz prvog i drugog razreda nastavu imala u školi u Donjoj Lastvi. Dio učenika starijih razreda imao je online nastavu, a iz uprave škole su tada saopštili da će ovako biti sve dok centralna škola ne bude u stanju da bezbjedno primi svu djecu.

“Krov škole je prokišnjavao više posljednjih godina i imali smo problema kada su bili kišni dani. Zahvaljujući zajedničkoj investiciji Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija i Opštine Tivat ušlo se u adaptaciju i rekonstrukciju krova. Investicija je vrijednosti 600.000 eura. Radovi su krenuli 4. jula. Prema ugovoru izvođač ima rok 90 dana da obavi kompletan posao”, saopštili su juče iz uprave OŠ “Drago Milović”.

Istakli su da su “shodno planu dinamike izvođenja radova, koji smo dobili od strane izvođača radova, određeni djelovi škole spremni za izvođenje nastave”, te da se radovi generalno “privode kraju”. “Napravili smo plan i raspored nastave, smjestili sve učenike na prvom spratu škole. Učenici, raspoređeni u tri grupe, imaju po četiri časa u trajanju 30 minuta”, poručili su iz uprave škole dodajući da su djelovi školskog objekta na kojima se još radi propisno ograđeni i obezbijeđeni, te da se u djelovima objekta gdje se nastava može sigurno izvoditi to i radi od juče.

Sa druge strane grupa, kako navode, zabrinutih roditelja medijima je juče poslala niz fotografija koje pokazuju još nezavršene radove na školi, oštećenja na zidovima i plafonima od prokišnjavanja, razmješten namještaj i neočišćene prostorije iz kojih su tek izašli majstori.

“Ovo je škola u Tivtu koja danas počinje sa radom. Direktorica punih usta kaže kako su spremni za početak školske godine a sami na fotografijama vidite kakvo je stanje. Ovo je smiješno i žalosno u isto vrijeme. Valjda je bezbjednost djece u prvom planu”, navela je majka jednog od učenika u dopisu koji je sa fotografijama detalja iz centralnog objekta OŠ “Drago Milović” ona juče uputila “Vijestima” u ime “zabrinutih roditelja”.

Istakla je da ih je uprava škole na čelu sa direktoricom Slavkom Mirković u međuvremenu obavijestila da “ko ne želi da šalje dijete, nastaviće da pohađa online nastavu kao i do sada”, ali da je to loše za djecu koja, kako tvrdi, na online nastavi ništa ne nauče.

“Toliko iz jedne od najbogatijih opština na primorju. Ima li igdje da ovo neko vidi i pogleda ovu bruku!”, poručila je nezadovoljna Tivćanka.

Jedna od fotografija koju su poslali nezadovoljni roditelji
Jedna od fotografija koju su poslali nezadovoljni roditeljifoto: Privatna arhiva

Na to su njoj i drugim roditeljima koji ovako misle iz uprave OŠ “Drago Milović” juče uzvratili saopštenjem u kojem su citirali misao britanskogg pisca Čarlsa Dikensa: “Niko nije beskoristan u ovom svijetu ako olakša teret drugome”.

“Svjesni smo raznih fotografija koje su ovih dana kružile po društvenim mrežama. Pojedine su nastale prilikom posjete roditelja školi u periodu dok su trajali grubi radovi i prilikom prokišnjavanja određenih djelova krova koji nisu bili još pokriveni. Rukovodstvo škole i svi zaposleni su uložili dodatne napore kako bi djeci što prije obezbijedili povratak u školske klupe i zgroženi smo nerazumijevanjem i negativnoj namjeri određenog dijela građana. Moramo, nažalost, saopštiti da smo imali raznih opstrukcija, kao što je otvaranje ventila na sistemu za održavanje centralnog grijanja, a koji je prouzrokovao poplavu i sada radimo na promjeni parketa u zbornici škole i jednom kabinetu. Ovo se desilo dan nakon što smo objavili da planiramo povratak učenika u školske klupe. Možete i sami zaključiti o kakvoj se opstrukciji ovdje radilo”, poručili su iz uprave najveće tivatske škole, napominjući da je ovaj slučaj prijavljen policiji.

Javno su se zahvalili “velikom broju roditelja koji su nas podržali, pružili pomoć i imali razumijevanje za trenutnu situaciju” i medijima proslijedili nove fotografije na kojima se vidi očišćena i uređena unutrašnjojst djelova škole koji se od juče koriste za izvođenje nastave, kao i propisno obezbijeđeni djelovi tog objekta na kojima majstori još uvijek rade.

“Želimo zahvaliti svim zaposlenima koji su u otežanim uslovima radili, prelazili sa online nastave na redovnu i imali razumijevanje za sedmične promjene rasporeda. Opština Tivat nam je pružila neizmjernu pomoć i podršku u ovoj situaciji pa im se ovim putem takođe zahvaljujemo”, naveli su iz uprave OŠ “Drago Milović”, dodajući da je i izvođač radova “shvatio važnost povratka učenika u redovnu nastavu i prilagodio dinamiku radova shodno našim potrebama”.

Bonus video: