Obrazovanje koje ne odgovara ni djeci ni društvu

Međunarodni naučni skup na Filozofskom fakultetu u Nikšiću

2722 pregleda 1 komentar(a)
Sa jučerašnjeg panela, Foto: Svetlana Mandić
Sa jučerašnjeg panela, Foto: Svetlana Mandić

Kriza obrazovanja nije svojstvena samo crnogorskom kontekstu, već se radi o krizi globalnih razmjera koja nastaje kao posljedica umreženog djelovanja raznih uzroka koji često ostaju nepoznati i neotkriveni, ocijenila je juče dekanica Filozofskog fakulteta Tatjana Novović.

Ona je, govoreći na Međunarodnom naučni skup “Uloga i značaj obrazovanja u savremenom društvu” istakla da najprije treba identifikovati uzroke da bi se desile sistemske i obuhvatne promjene.

“Kriza obrazovanja je, pored ostalog, uzrokovana, nedovoljnom afirmacijom društveno-humanističkih nauka, jer je upravo njegovanje humanističkih skripta nužna pretpostavka za razvoj kvalitativnog, kooperativnog naspram isključivo kompetitivno tržišnog pristupa učenju i podučavanju”, istakla je Novović.

Prevazilaženje krize u obrazovanju doprinosi se, kazala je Novović, i prevazilaženju šire društvene krize.

Prodekanica Filozofskog fakulteta u Nikšiću Dijana Vučković ističe da uz krizu obrazovanja treba dodati i krizu vaspitanja.

“Nije kriza obrazovanja samo obilježje ovog vremena. Razna vremena su imala svoje poteškoće i suočavanja. Nijesmo prva generacija koja govori o tome da formalno obrazovanje u obliku u kakvom danas postoji, ne zadovoljava, ne odgovara na potrebe, prije svega, djece, a zatim i roditelja, nastavnika, pa i društva u cjelini”, kazala je Vučković.

Veliki dio prezentovanih radova biće objavljeni u časopisu “Vaspitanju i obrazovanju”

Aleksandra Hajduković, direktorica Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva, istakla je da ta ustanova postoji skoro 30 godina i da su jedini izdavač udžbenika u Crnoj Gori. Izdaju i dva časopisa “Prosvjetni rad” i “Vaspitanje i obrazovanje”, časopis koji kontinuirano izlazi od 1975. godine. Pokrenuo ga je tadašnji republički Zavod za unapređivanje školstva, a zadnjih 20 godina izdavač je Zavod za udžbenike i nastavna sredstva.

“Od samog osnivanja imao je status vodećeg časopisa iz oblasti vaspitno obrazovnog rada u Crnoj Gori, a tako je ostalo do danas. Činjenica da smo izdavači takvog časopisa za nas predstavlja čast, ali i obavezu. Drago nam je što uspijevamo da obezbijedimo sve neophodne preduslove za pripremanje i izlaženje lista, a vjerujem da će tako biti i ubuduće”, poručila je Hajduković.

Filozofski fakultet (FF) u Nikšiću u saradnji sa Filozofskim fakultetom iz Novog Sada juče i danas organizuje dvodnevni Međunarodni naučni skup “Uloga i značaj obrazovanja u savremenom društvu” na kome učestvuju stručnjaci iz Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Naučni skup, koji se održava na Filozofskom fakultetu u Nikšiću, organizovan je povodom 50 godina Univerziteta Crne Gore, a na njemu će biti prezentovani radovi koji razmatraju probleme uloge i značaja obrazovanja u savremenom društvu iz domena učenja i nastave, filozofije, psihologije, sociologije, istorije, književnosti, digitalnog učenja i održivog razvoja i obrazovanja.

Medijatorka je bila prodekanica Filozofskog fakulteta Biljana Maslovarić.

Bonus video: