Radulović tvrdi da nepotizma nema, ali ne bi o privatnom životu: U njegovom mandatu potpisan 31 ugovor o djelu

Ministarstvo saobraćaja u junu isplatio više od 27.000 eura bruto za ugovore o djelu i dopunskom radu. Radulović, na pitanje o vezama sa dijelom zaposlenih, poručuje da nije u obavezi da "privatni život iznosi u javnost"

19918 pregleda 51 reakcija 23 komentar(a)
Tvrdi da nema ni govora o nepotizmu: Radulović, Foto: BORIS PEJOVIC
Tvrdi da nema ni govora o nepotizmu: Radulović, Foto: BORIS PEJOVIC

Za nepunih osam mjeseci mandata bivšeg ministra saobraćaja i pomorstva Filipa Radulovića sklopljen je 31 ugovor o djelu i tri ugovora o dopunskom radu, po osnovu čega je resor aktuelne ministarke saobraćaja Maje Vukićević u junu isplatio više od 27.000 eura bruto.

Radulović, koji je sada ministar pomorstva, tvrdi da nije u rodbinskim vezama sa dijelom bivših ili sadašnjih zaposlenih u sektoru saobraćaja, koji su angažovani u vrijeme dok je rukovodio tim resorom.

On je “Vijestima” odgovorio i da nema govora o nepotizmu i da je riječ o “spekulacijama i zlonamjernim tvrdnjama onih koji u mom dosadašnjem radu nijesu našli nikakvu zamjerku”.

Radulović, pak, poručuje da nije ni u obavezi da “privatni život iznosi u javnost”.

Više medija ranije je objavilo da je bivša vršiteljka dužnosti Direktorata za vazdušni saobraćaj Marijana Perić bliska rođaka ministra Radulovića. Prema istim informacijama, njena rođena sestra zaposlena je u kompaniji “ToMontenegro”.

Iz Ministarstva saobraćaja, kojim sada rukovodi Maja Vukićević, “Vijestima” je odgovoreno da “ministarki nije poznato da li postoje eventualne rodbinske relacije bivšeg ministra i gospođe Perić, te Vas u tom dijelu upućujemo da odgovor na predmetno pitanje zatražite od ministra Radulovića”.

“Marijana Perić je za vršiteljku dužnosti generalne direktorice za vazdušni saobraćaj predložena od strane ministra Radulovića i imenovana dana 11. jula 2024. godine. Prethodno je ministar Radulović angažovao u Ministarstvu saobraćaja i pomorstva po osnovu ugovora o djelu sa mjesečnom naknadom koja se kretala u rasponu od 700 do 1.300 eura u neto iznosu mjesečno. Takođe, Marijana Perić je članica u Skupštini doo SMATSA, po kom osnovu ostvaruje mjesečni prihod od 1.700 eura u neto iznosu. Ministar Radulović je za vrijeme dok je Ministarstvo bilo jedinstveno, gospođu Perić predložio i za članicu Revizorskog odbora u AD ‘Crnogorska plovidba’ u Kotoru. Pored navedenog, Marijana Perić je rješenjem ministra Radulovića bila imenovana za članicu Jedinice za implementaciju projekta auto-puta Bar-Boljare, po kom osnovu je mjesečno primala 600 eura u neto iznosu”, precizirali su iz kabineta Vukićević i podsjetili na to da je Perić nedavno razriješena.

Radulović je “Vijestima” odgovorio da nije u rodbinskim odnosima sa Perić.

“Sa Marijanom Perić nijesam u rodbinskim odnosima i istu sam upoznao prije dvije i po godine. Poziciju vršiteljke dužnosti direktorice Direktorata za vazdušni saobraćaj koleginica Perić je, kao magistar ekonomije, zaslužila svojim dosadašnjim radom”, kazao je.

Ne bi o tome ko su mu prijatelji

Upitan da li je tačno da je u vrijeme mandata prvog čovjeka crnogorskog saobraćaja uticao na to da u Agenciji za civilno vazduhoplovstvo zaposli blisku prijateljicu Maju Pavićević, a njenu sestru u Upravi za saobraćaj, Radulović odgovara:

“Ne smatram da sam u obavezi da svoj privatan život iznosim u javnost i saopštavam ko su mi prijatelji, a ko ne”.

Iz Ministarstva saobraćaja odgovoreno je da je “Maja Pavićević privremeno angažovana u Agenciji za civilno vazduhoplovstvo, počev od 17. juna ove godine, odnosno prije preuzimanja dužnosti ministarke Vukićević”.

Iz Agencije za civilno vazduhoplovstvo (ACV) “Vijestima” je odgovoreno da ta institucija “nema ugovor o djelu sa osobom za koju se interesujete, s obzirom na to da nije postojala potreba da bude produžen ovaj angažman”.

“Ugovor o djelu za poslove podrške dominantno tehničke prirode, koji nijesu predviđeni Pravilnikom o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, važio je od 17. juna do 17. septembra ove godine, sa mjesečnim iznosom od 1.100 eura. ACV je u ovom slučaju postupila u skladu sa Zakonom o obligacionim odnosima, a što je bila privremena potreba u dijelu poslova koji nijesu vezani za stručne nadležnosti ove institucije”, odgovorili su iz ACV.

Precizirali su da je Pavićević bila angažovana na poslovima koji se odnose na posredovanje u organizaciji boravka i putovanja u inostranstvo zaposlenih Agencije (prevoz i hotelski smještaj), kao i posredovanje u pribavljanju dokumenata i viza za putovanja zaposlenih.

“Imala je obavezu, između ostalog, da učestvuje u osmišljavanju, predlaganju i organizaciji obilježavanja prigodnih jubileja i događaja bitnih za poslovanje ACV i sprovodi tehničku pripremu i koordinaciju sa pružaocima usluga, agentima i dobavljačima u cilju pripreme i iznajmljivanja prostorija za događaje koji se organizuju izvan službenih prostorija, a čiji je organizator Agencija, kao i pripreme evidencije i izvještaja u vezi sa tim”, kažu iz ACV.

Kad je u pitanju njena sestra - Anđela Pavićević, iz Ministarstva saobraćaja su pojasnili da je po osnovu ugovora o djelu radno angažovana u Upravi za saobraćaj, počev od 1. aprila, na poslovima koordiniranja u Službi za finansije i opšte poslove u Birou za finansije, po kom osnovu ostvaruje mjesečnu naknadu u iznosu od 770 eura.

“Njoj je, kako je navedeno u odgovoru Uprave za saobraćaj, Ugovor produžen dana 02.07.2024. godine na period do 02.10.2024. godine, uslijed povećanog obima posla zbog odlaska službenika koji je bio raspoređen na tim poslovima u penziju”, navode iz Ministarstva saobraćaja.

Odgovarajući na pitanje da li je njegov saradnik Bojan Vučinić bio angažovan u radnim tijelima nekadašnjeg Ministarstva saobraćaja i pomorstva i da li je na to imao pravo, s obzirom na to da jer je bio angažovan po osnovu ugovora o djelu, Radulović je odgovorio da je sve urađeno u skladu sa Uredbom o organizaciji i načinu rada državne uprave.

“Vlada je na predlog Ministarstva saobraćaja i pomorstva imenovala kolegu Vučinića za člana Jedinice za implementaciju projekta za praćenje kreditnih aranžmana sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj. Pomenuti je imenovan na osnovu člana 54 Uredbe o organizaciji i načinu rada državne uprave. Krajem avgusta Vlada je istog razriješila i imenovala novog člana na predlog sadašnjeg Ministarstva saobraćaja. Tako da u ovom imenovanju i razrješenju ne vidim ništa sporno”, kazao je Radulović.

Iz Ministarstva Maje Vukićević su “Vijestima” kazali da je Vučinić za rad u tom radnom tijelu prihodovao 123 eura mjesečno.

“U Ministarstvu saobraćaja i pomorstva bilo je zaposleno 116 radnika. Mišljenja sam da ne treba da vodim evidenciju gdje kome rade članovi familije. Mislim da je to vrijeme davno prošlo”, odgovorio je Radulović na pitanje koje se odnosi na zapošljavanje i članova porodica njegovih najbližih saradnika.

Vučiniću je plata po ugovoru o djelu 1.000 eura a primao je i 493 eura u Jedinici za implementaciju do dolaska Vukićević, odnosno do avgusta.

Zatekli 31 ugovor o djelu

Iz Ministarstva saobraćaja je “Vijestima” rečeno da je po dolasku na dužnost Vukićević - 23. jula, u tom resoru na snazi bio 31 ugovor o djelu i tri ugovora o dopunskom radu, koji su zaključeni u mandatu ministra Radulovića.

“Po tom osnovu, Ministarstvo saobraćaja i pomorstva isplatilo je u mjesecu junu po osnovu ugovora o djelu ukupno 26.214,18 eura u bruto iznosu, dok je po osnovu ugovora o dopunskom radu u istom mjesecu isplaćeno ukupno 1.068,37 eura u bruto iznosu. Što se Uprave za saobraćaj tiče, tri lica su angažovana po osnovu ugovora o djelu, po kom osnovu se izdvaja na mjesečnom nivou 3.203,22 eura u bruto iznosu. Od kolega iz SMATSA-e smo informisani da nemaju aktivnih ugovora o djelu. Prema informaciji dostavljenoj od Agencije za civilno vazduhoplovstvo, ACV ima zaključenih pet ugovora o djelu, za poslove koji nijesu predviđeni Pravilnikom o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta. Ukupno mjesečno izdvajanje za ugovore o djelu je 4.550 eura, odnosno u prosjeku 910 eura. Podsjećamo da je način finansiranja ACV-a strogo regulisan evropskim propisima, te da se ova institucija ne finansira iz državnog budžeta već dominantno iz međunarodnih izvora i to ostvarenih preleta kroz crnogorski vazdušni prostor a preostali dio od izdavanja licenci, sertifikata i pojedinih naknada koje plaćaju vazduhoplovni subjekti”.

Bonus video: