Vodovod i kanalizacija Herceg Novi: U avgustu izmjeren najmanji gubitak vode od 2015.

Oni su dodali da statistika pokazuje da avgust ove godine nije trenutni izuzetak sa najmanjim gubitkom vode

2507 pregleda 2 komentar(a)
Herceg Novi (Ilustracija), Foto: Mediabiro
Herceg Novi (Ilustracija), Foto: Mediabiro

U avgustu ove godine izmjeren je najmanji gubitak vode od 2015. od kad se vrše mjerenja, saopšteno je iz Vodovoda i kanalizacije (VIK) Herceg Novi.

"Problematika gubitaka vode u javnim vodovodnim sistemima u vremenima ekonomske krize i nužnosti racionalnog raspolaganja svim prirodnim resursima, ali i troškovima njihove upotrebe, postala je nezaobilazan dio planiranja u svim preduzećima koja se bave distribucijom vode.

Od januara 2015.godine u VIK Herceg Novi zvanično se vodi statistika o gubicima vode na mjesečnom nivou. Najveći izmjereni gubitak je zabilježen u januaru 2015.g. kada je izmjeren gubitak od 88,0%, a najmanji gubitak je izmjeren avgusta ove godine kada je iznosio 57,14%. Tokom prethodnih godina se radilo na smanjenju gubitaka vode u sistemu, pa su izmjerene prosečne vrijednosti gubitaka tokom 2017.g. iznosile 79,66%, tokom 2021.g. su iznosile 75,56%, tokom 2023.g. su iznosile 73%, a tokom prvih 8 mjeseci ove godine (2024.g.) su iznosile 71,43%"; navodi se u saopštenju gradskog preduzeća.

Oni su dodali da statistika pokazuje da avgust ove godine nije trenutni izuzetak sa najmanjim gubitkom vode.

"Tokom prethodnih osam mjeseci tekuće godine, sedam mjeseci od prethodnih osam je imalo najmanji izmjereni gubitak u prethodnih deset godina, upoređujući ih sa istim mjesecima prethodnih godina, dok je avgust istorijski minimum izmjerenih gubitaka", ističe se u saopštenju.

Iz VIK-a Herceg Novi kažu da je nezaobilazan dio učinkovitog djelovanja u domenu istraživanja gubitaka vode primjena odgovarajuće metodologije koja omogućuje jasno određivanje stanja,transparentno upoređivanje i primjenu kvalitetnih pokazatelja.

"Na svjetskom nivou poslednjih desetak godina razvija se pod okriljem Svjetskog udruženja za vode (IWA-International Water Association) IWA metodologija analize gubitaka vode. IWA metodologiju su prihvatile i najveće zemlje okruženja, Srbija i Hrvatska.

U Crnoj Gori osim preporuke da se koristi IWA metodologija, još uvijek nema jasne strategije o pomoći pri njenoj primjeni pa se tako ni VIK u prethodnom periodu nije ozbiljnije bavio njenim uvođenjem i primjenom .Razvijanje informacionih sistema, daljinskih očitavanja pritisaka i protoka vode, daljinskog očitavanja potrošnje i detekcije gubitaka u mreži, kroz osnivanje DMA zona, ugrađivanje stalnih mjerača, unapređuje kontrolu, upravljanje, održavanje i poslovanje sistema vodosnabdijevanja", navode iz VIK-a.

Iz ovog gradskog preduzeća kažu da će sprovođenjem svojih redovnih aktivnosti, ali i primjenom aktivnosti predvidjenih u dva međunarodna projekta koja su odobrena tokom 2024. a kojima su Društvu odobrena nepovratna sredstva od 1.000.000 eura, implementirati IWA metodologiju kroz kupovinu sve potrebne opreme (hardverska i softverska rješenja).

"uz pomoć stručnjaka Svjetske banke biće urađena i Strategija razvoja Vodovoda za sledećih deset godina, kojima će biti obuhvaćeni i planovi razvoja nove kao i sanacija postojeće vodovodne mreže, čija je implementacija, pored same kontrole, osnovni uslov za smanjenje gubitaka na mreži", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: