Budva: Među lutajućom stokom ima zaraženih grla

"Potpuno je izostala reakcija nadležnih institucija. Posebno zabrinjava potpuna nezainteresovanost Opštime Budva da se riješi ovaj problem koji godinama degradira sliku metropole turizma gdje se turisti pored elitnih hotela slikaju sa govefima”, ističu oni

5453 pregleda 7 komentar(a)
Građani tvrde da je stoka zaražena, Foto: Grupa građana
Građani tvrde da je stoka zaražena, Foto: Grupa građana

Grupa mještana Brajića, Maina i Paštrovića zatražila je hitnu reakciju veterinarske inspekcije, resornog ministarstva te Uprave za bezbjednost hrane i fitosanitarne poslove jer među lutajućom stokom u Budvi ima zaraženih grla.

“Već dugi niz godina na području opštine Budva (Brajići, Maini, Paštrovići), bez ikakvog nadzora kreće se veći broj grla stoke (oko 50). Ovo poludivlje krdo neprestano čini štetu lokalnom stanovništvu uništavajući usjeve, bašte, voćnjake i maslinjake. Istovremeno na magistralnim putevima Budva - Cetinje i Budva - Bar dolazi do niza saobraćajnih udesa uzrokovanih nekontrolisanim kretanjem ove stoke . Ova goveda se bez ikakvih uslova za boravak (štale, vode, hrane) i bez ikakvog nadzora i od strane vlasnika i od veterinara hrane otpacima iz kontejnera i sa javnih površina, a vodu piju sa sanitarno i higijenski potpuno neispravnih mjesta”, piše u saopštenju grupe građana dostavljenom “Vijestima”.

Kako ističu, to je vjerovatno uzrok što su ovih dana primjećena grla koja su zaražena nekom vrstom stočne bolesti.

“Šest mjesnih zajednica sa teritorije opštine Budva se prije petnaestak dana zvanično obratilo Ministarstvo poljprivrede, šumarstva i vodoprivrede sa zahtjevom da se nešto hitno uradi kako bi se zaštitila ova stoka i eventualno spriječilo prenošenje zaraze na ljude. Međutim, potpuno je izostala reakcija nadležnih institucija. Posebno zabrinjava potpuna nezainteresovanost Opštime Budva da se riješi ovaj problem koji godinama degradira sliku metropole turizma gdje se turisti pored elitnih hotela slikaju sa govedima”, ističu oni i poručuju:

“Ovim putem pozivamo nadležno ministarstvo, a posebno Upravu za bezbjednost hrane i fitosanitarne poslove, uključujući i veterinarsku i sanitarnu inspekciju da bez odlaganja izađu na teren i sprovedu hitme mjere identifikacije oboljelih grla i spriječe širenje zaraze. U protivnom sve navedene imstitucije snosiće svu odgovornost za moguće širenje zaraze na ljude”, zaključuje se u otborenom pismu grupe građana.

Bonus video: