Mustafić: Bošnjaci narod koji neće dozvoliti nikome da ga ispiše iz istorije

"Potrebno je izgraditi i zajedničku instituciju, koja bi u kulturološkom i identitetskom smislu bila naše matično društvo", kazao je Mustafić

1596 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori
Foto: Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori

Interes Bošnjaka prosperitet država u kojima žive, kao i stabilnost, povezivanje, saradnja i evroatlanska integracija regiona, kazao je predsjednik Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori Suljo Mustafić.

Svečanom akademijom i regionalnim okupljanjem bošnjačkih vijeća i organizacija iz regiona, u Zagrebu je obilježen 28. septembar - Međunarodni dan Bošnjaka.

Domaćin manifestacije bilo je Bošnjačko vijeće Hrvatske, u suorganizaciji sa Regionalnim Uredom za koordinaciju bošnjačkih vijeća i pod pokroviteljstvom Vlade Hrvatske.

Mustafić, koji je i predsjedavajući Regionalnom Uredu koordinacije vijeća, kazao je da se obilježavanjem Dana Bošnjaka zajednički prisjećaju datuma kada je, na Prvom bošnjačkom saboru 1993. godine, donijeta odluka o "reafirmaciji istorijskog i tradicionalnog imena Bošnjak i ime maternjeg bosanskog jezika".

"Samospoznaja je donijela sazrijevanje nas samih, u našoj svijesti, ali i svijesti drugih o nama. To je proces koji nije dovršen, ali je jasno da su Bošnjaci narod koji neće dozvoliti nikome da ga ispiše iz istorije", kazao je Mustafić, kako je saopštilo Bošnjačko vijeće.

"Mi danas živimo u više država regiona, na svojim vjekovnim ognjištima, autohtoni u BiH, Crnoj Gori, u Srbiji, na Kosovu, u Sjevernoj Makedoniji. Naše milionsko iseljeništvo u Turskoj, Zapadnoj Evropi i Americi dio je naroda čije kulturno bogatstvo premašuje brojnost i granice", dodao je on.

BV ZG
foto: Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori

Mustafić je, kako je saopšteno, "podsjetio i šta su kao narod darovali svijetu - od sevdalinke i njenog melosa, preko čudesne i u Evropi proslavljene Hasanaginice, epike najbogatije u Južnih Slovena, graditeljstva, muzike i slikarstva".

"Odbacujemo svaku mogućnost prekrajanja granica i suprotstavićemo bilo kojoj nazadnoj ideologiji i svakoj reviziji istorije. Možda neki zamišljaju neke svjetove po svom nahođenju, ali mi poručujemo da Bošnjaci, gdje god bili, sebe vide jedino u civilizovanom svijetu i demokratski uređenim evropskim društvima", naglasio je Mustafić.

On je kazao i da žele održavati veze koje su "duboke i čvrste u istoj kulturi, vjeri i jeziku među sunarodnicima u regionu".

"Potrebno je izgraditi i zajedničku instituciju, koja bi u kulturološkom i identitetskom smislu bila naše matično društvo, objedinjujući sve naše duhovne i stvaralačke potencijale, u smislu društvene angažovanosti, te istraživanja, čuvanja i prezentacije naše nacionalne baštine. Na tom polju naša vijeća na čelu sa Uredom za koordinaciju čine značajne korake", zaključio je Mustafić.

Svečanoj akademiji u Zagrebu prisustvovali su brojni zvaničnici iz javnog, političkog i društvenog života iz regiona, među kojima i Jasmin Ćorović, poslanik u Skupštini Crne Gore, navodi se u saopštenju.

Bonus video: