Street Art fest u Nikšiću: Proslava 13. jula na nekonvencionalan način

Manifestacija je otvorena izložbom fotografija Dada Petrića. Prema riječima autora 24 fotografije samo su uvod u veću izložbu koju planira da organizuje
121 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 13.07.2017. 13:11h

Po šesti put zaredom Njegoševa ulica u Nikšiću je 13. jula „žila kucavica“ grada pod Trebjesom, zahvaljujući „Street art“ festu. Bez zastava, svečarskih govora i prepoznatljivih simbola Dan državnosti se, zahvaljujući prije svega Ivanu Radojičiću, vlasniku „Blues brothers” bara, a zatim JU „Zahumlje“, u Nikšiću proslavlja na nekonvencionalan način.

„Počeli smo sami uz vjernu publiku. Kasnije smo napravili reprezentativne timove a događaj je prepoznat ne samo od publike već i od institucija poput 'Zahumlja' i brojnih sponzora pa smo mogli iz godine u godinu da rastemo i pravimo kvalitetniji program. Osnovna ideja je bila da se 13. jul, kao najznačajniji crnogorski praznik, obilježi na posve nekonvencionalan, urban način, bez suvišnih tradicionalnih elemenata koji su prisutni na svim događajima“, kazao je Radojičić.

„Street art“ fest je baziran tako da afirmiše domaće i regionalne umjetnike.

„U Crnoj Gori se poslednjih godina dešavaju veoma ozbiljne stvari po pitanju muzičkog stvaralaštva i zaista imamo reprezentativne stvaraoce. Ovo je divan način da u neposrednoj atmosferi promovišemo te ljude i dobro se zabavimo. Već šest godina uspijevamo da bar na jedan dan 'zamrznemo' život u glavnoj ulici u gradu i taj prostor ispunimo kulturnim dešavanjima. Cilj nam je da te kulturne projekte izvedemo iz konvencionalnih zatvorenih prostora i učinimo ih pristupačnijim svim građanima“, kazao je Radojičić.

Manifestacija je otvorena izložbom fotografija Dada Petrića. Prema riječima autora 24 fotografije samo su uvod u veću izložbu koju planira da organizuje.

„U pitanju su rok fotografije na kojima je iskazana akcija i reakcija između slušalaca i muzičara. Prvi put se predstavljam fotografijama ovog tipa. Po meni je bitno ne gledati tuđe radove, već graditi sopstveni stil. Moje je da pokažem to što imam a na publici je da reaguje“, kazao je Petrić.

O tome kakva je situacija na domaćoj muzičkoj sceni publika je mogla da čuje od muzičara Kristijana Đuranovića, Ivana Ivanovića i Danijela Petkovskog.

„Ovakav događaj je veliko ohrabrenje za sve nas koji se bavimo bluzom i rokom, koji pravimo autorsku muziku, jer na ovaj način možemo da promovišemo to što radimo“, kazao je Danijel Petkovski iz kotorskog bluz-rok benda „Light Under The Black Mountain“.

A onda su „scenu“ zauzele pivopije. Njih devetorica takmičilo se za laskavu titulu najbržeg pivopije, a pobijedio je dvadesettrogodišnji Nikšićanin Ratko Knežević, student teologije u Foči. On je kriglu od pola litra piva ispio za nepune četiri sekunde i na poklon dobio paket „Carlsberg“-a.

Popodnevni muzički hepening u 18,30 ;asova otvori’e gudački kvartet „Lords of the Strings“, dok će u 20,15h nastupiti podgorički „MP“ džez trio. Zavjesu na „Street art“ fest spustiće kotorski bluz rok bend „Light Under The Black Mountain“ koji nastupa u 22 časa.

Galerija

Bonus video: