Milatović: Pripadnici Vojske Crne Gore da čuvaju kroz vjekove stečene vrijednosti i budu garant mira i stabilnosti

Svečanom prijemu prisutvovali su načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore brigadni general Zoran Lazarević, članovi kolegijuma načelnika Generalštaba i porodice novih oficira i oficirki Vojske Crne Gore

5131 pregleda 4 komentar(a)
Jakov Milatović, Foto: Kancelarija predsjednika za odnose sa javnošću
Jakov Milatović, Foto: Kancelarija predsjednika za odnose sa javnošću

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović čestitao je Dan Vojske Crne Gore i tom prilikom u rezidenciji na Cetinju upriličio svečani prijem na kome je uručio odluke o proizvođenju u oficirski čin za 15 kadeta i kadetkinja, saopšteno je iz kabineta predsjednika.

"Ovaj svečani dan treba da nas podsjeti na brojne bitke i ratove u kojima su generacije naših predaka, žudeći za slobodom, čuvale zemlju od često brojnijeg i po oružju jačeg neprijatelja. Iz njihovih svijetlih primjera mogli smo vidjeti da sloboda traži žrtvu, istrajnost, nepokolebljivost, jačajući kolektivni osjećaj ponosa, časti i dostojanstva. Ona budi u generacijama potrebu da čuvaju teško stečeno, i stvara obavezu da se žrtve pale za slobodu nikada i nipošto ne zaborave. Jer znamo da smo veliki onoliko koliko imamo poštovanja prema prošlosti, ali jednako tako i koliko imamo sposobnosti da gradimo budućnost i stvaramo nove vrijednosti. Stoga pripadnici Vojske Crne Gore imaju obavezu da, kao prvi među jednakima, čuvaju kroz vjekove stečene vrijednosti, i svojim predanim radom i profesionalnim odnosom prema zadacima i obavezama, onako kako se to i očekuje od vojnika, budu garant mira i stabilnosti. U Crnoj Gori i van nje", poručio je Milatović.

On je dodao da dobro znamo da Vojska naše zemlje, članice NATO Alijanse i drugih međunarodnih organizacija, ima znatno kompleksnije i zahtjevnije obaveze nego što je imala u prošlosti.

"Naši vojnici raspoređeni su od Zapadne Sahare, preko Iraka, Kosova, Bugarske, Rumunije, pa sve do Letonije. Pored međunarodnih misija i operacija, oni su danas na brojnim kursevima, vježbama, i drugim aktivnostima u zemlji, i van njenih granica, održavajući na taj način korak sa našim partnerima, sa obavezom da uvijek spremno odgovore na sve izazove i zadatke. Poštovani vojnici, u potpunosti dijelim sa vama osjećaj zadovoljstva i imate moju punu podršku i poštovanje što ste izabrali vojničku profesiju i opredijelili se da nosite uniformu, prihvatajući je kao izuzetnu čast, privilegiju, ali i odgovornost. Moja želja je da je nosite sa voljom i ljubavlju, ljudski i pošteno, svjesni da to nije lak posao već profesija za 'posebne'. U tom poslu osim časti i ponosa, malo je šta drugo privilegija. To je posao prepun teškoća i velikih izazova, posao lišen komocije, koji čovjeka sprema za najveća naprezanja i odricanja", istakao je Milatović.

Predsjednik Crne Gore je kazao da je na državnicima poput njega da se trude i da čine sve da do tih izazova ne dođe, a onda kada njihovii argumenti i aduti izgube snagu, vojnička profesija dolazi do punog izražaja.

Milatović je poručio da je sreća što će redovi Vojske Crne Gore od danas biti jači za petnaest mladih ljudi.

"Očekujem da će državni organi Crne Gore, zaduženi za poboljšanje životnog standarda zaposlenih u Vojsci, konačno pronaći dobitnu formulu da možete svoje zadatke izvršavati neopterećeni finansijskim i drugim problemima. Pred vama je puno profesionalnih izazova ali nemojte ih se bojati. Oni su prirodan dio života i sazrijevanja. Važno je iz njih izaći bolji i jači. Vjerujte u činjenicu da su znanje, sposobnost, odanost i profesionalizam uslov da se postižu ciljevi i nižu uspjesi. Želim vam da koračate odvažno i ponosno, da stojite iza svog izbora i odluka, a u Predsjedniku Crne Gore uvijek ćete imati podršku i pomoć", poručio je predsjdnik.

Svečanom prijemu prisutvovali su načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore brigadni general Zoran Lazarević, članovi kolegijuma načelnika Generalštaba i porodice novih oficira i oficirki Vojske Crne Gore

Bonus video: