Kampanja "Ružičasti oktobar": Žene da iskoriste priliku za preventivne preglede i mamografske pretrage

Aktivnosti za podizanje svijesti o prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke

2645 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Dom zdravlja Glavnog grada saopštio je da, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i drugim zdravstvenim institucijama, povodom nacionalne kampanje "Ružičasti oktobar" pokreću aktivnosti za podizanje svijesti o prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke.

Kazali su da kampanja ima za cilj informisati javnost o važnosti ranog otkrivanja bolesti, jer pravovremena dijagnostika i adekvatno liječenje mogu značajno povećati šanse za izlječenje i oporavak. Pozivaju sve žene da iskoriste priliku za preventivne preglede i mamografske pretrage, jer je, kako su istakli, svaka žena odgovorna za svoje zdravlje.

Preventivni pregledi za žene starije od 40 godina biće obavljani u Domu zdravlja Glavnog grada, gdje će žene iz Pljevalja, Žabljaka, Kolašina, Mojkovca, Cetinja, Zete, Tuza i Podgorice imati mogućnost da koriste uslugu mamografije.

Takođe, žene uzrasta 50-69 godina iz Podgorice, Danilovgrada, Cetinja i Kolašina biće upućene na digitalnu mamografiju u Klinički centar kroz skrining program.

"Zajedno možemo doprinijeti boljem zdravlju žena u našem okruženju i ispuniti cilj podizanja svijesti o prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke. Važno je da se svaka žena osjeća podržanom i informisanom, te da zna koliko je značajno da redovno obavlja preglede. Naša zajednica može postati zdravija ako zajedno radimo na ovim pitanjima. Širenjem svijesti doprinosimo boljem zdravlju svih žena u našoj zajednici", saopštio je Dom zdravlja Glavnog grada.

Bonus video: