Crna Gora po upotrebi droga na nižem nivou u odnosu na zemlje EU, najčešće se konzumira kanabis

Agencija EU za droge objavila crnogorski Nacionalni izvještaj za droge 2023.

4305 pregleda 9 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Crna Gora po upotrebi droga ostaje na nižem nivou u odnosu na zemlje Evropske unije, sa kanabisom kao najčešće konzumiranom drogom, među mladima i među odraslima, uz veću stopu konzumacije među muškarcima nego ženama.

Ministarstvo zdravlja je saopštilo da je to zaključak Agencije EU za droge, koja je objavila crnogorski Nacionalni izvještaj za droge 2023. Dokument predstavlja sveobuhvatan pregled stanja u oblasti droga u Crnoj Gori za period od 2017. do 2022. godine.

Neki od zaključaka su i da terapija agonistima opioida ostaje nezamjenljiv mehanizam za liječenje korisnika opioida, ali da se fokus mora staviti na unaprjeđenje dostupnosti te terapije i jačanje kapaciteta sistema, kako bi se obezbijedilo pružanje najbolje zdravstvene zaštite pacijentima.

Izvještaj, koji je urađen kroz podršku EMCDDA IPA7 projekta i Reitox nacionalne kontakt tačke i EUDA IPA8 projekta, pripremilo je Ministarstvo zdravlja, u saradnji sa Institutom za javno zdravlje, Ministarstvom unutrašnjih poslova i drugim relevantnim institucijama i organizacijama.

"Ovo je prvi dokument u Crnoj Gori koji pruža sveobuhvatan presjek situacije u vezi sa drogama u našoj zemlji. Izvještaj pokriva oblasti snabdijevanja drogom, upotrebe droga, zdravstvene i društvene odgovore na fenomen droga kao i politiku prema drogama, za period od 2017. godine do 2022. godine.

Adekvatna i sistematična analiza stanja prikazana u izvještaju poslužiće kao osnova za unaprjeđenje odgovora na problematiku droga, kako u zdravstvenom, tako i bezbjednosnom aspektu, poručuju iz Ministarstva zdravlja.

Bonus video: