MERS: Crna Gora na pragu pristupa novcu iz LIFE programa

U okviru programa EU se opredjeljuju finansijska sredstva za projekte zaštite životne sredine, očuvanju prirode i borbi protiv klimatskih promjena

772 pregleda 0 komentar(a)
Foto: MERS
Foto: MERS

Crna Gora je na pragu pristupanja LIFE programu Evropske unije (EU) u okviru kog se opredjeljuju finansijska sredstva za projekte zaštite životne sredine, očuvanju prirode i borbi protiv klimatskih promjena, saopšteno je iz Ministarstva ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera (MERS).

Navodi se da je taj Vladin resor, u kratkom vremenskom periodu, a u sinergiji sa partnerima iz EU, uspio da stvori realne pretpostavke za pripremu akreditacije Crne Gore ka LIFE programu.

Resorni ministar Damjan Ćulafić kazao je da će, nakon pristupnog perioda od nekoliko mjeseci, Crna Gora konačno dobiti pristup sredstvima iz tog mehanizma.

On je zahvalio ambasadoru EU u Crnoj Gori, Johanu Satleru, na razumijevanju i podršci.

"Cijeneći značaj pristupanja Crne Gore ovako bitnom finansijskom instrumentu koji je posvećen zaštiti životne sredine, očuvanju prirode i djelovanju u području borbe protiv klimatskih promjena“, istakao je Ćulafić.

Kako se navodi u saopštenju MERS-a, LIFE program djeluje od 1992. godine i od tada je sufinansirao oko 4,6 hiljada projekata širom EU, sa ukupnim doprinosom od približno 6,5 milijardi eura.

"Novo programsko razdoblje 2021 – 2027. godine vrijedno je 5,4 milijarde eura", navodi se u saopštenju. Dodaje se da je, u trenutnom programskom periodu, Program LIFE podijeljen u dva područja – Zaštita životne sredine i Djelovanje u području klime, koja imaju po dva potprograma.

Područje Zaštita životne sredine obuhvata potprograme Priroda i biodiverzitet i Cirkularna ekonomija i kvalitet života, dok područje klimatskih promjena obuhvata Mitigaciju i adaptaciju na klimatske promjene i Tranziciju ka čistoj energiji.

"Stopa sufinansiranja kroz Program LIFE je do 60 odsto ukupnih prihvatljivih troškova, odnosno do visine 75 odsto za prioritetne vrste iz potprograma Priroda i biodiverzitet", kazali su iz MERS.

Oni su naglasili da se potprogram Tranzicija ka čistoj energiji sufinansira do 95 odsto.

"U sklopu Programa LIFE projekti traju do maksimalno deset godina, uz prosječno trajanje dosadašnjih projekta od tri do pet godina", kaže se u saopštenju.

Iz Ministarstva su rekli da je, osim država članica EU koje su akreditovane učesnice na programu, sa obavezom plaćanja godišnje kotizacije, u poslednje dvije godine LIFE program odobrio učešće i Islandu, Moldaviji, Sjevernoj Makedoniji i Ukrajini.

Države koje su zvanično izrazile interesovanje za pristup programu i u procesu pregovaranja su Albanija, Andora, Izrael, Turska i Farska ostrva.

Bonus video: