Jakšić Stojanović: Obrazovnom sistemu potrebni novi prostorni kapaciteti, neophodno raditi i na reviziji udžbenika

“Kad su u pitanju plan i program u školama, neki predmeti imaju preobimno gradivo. Nemamo kontinuitet sa predmetima, neki predmeti sa kojima se đaci susreću u 6. razredu, pa ga nemaju u 7. i onda se opet susreću sa njim u 8. razredu, a za neke predmete mora da se poveća fond časova”, kazala je ministarka.

5866 pregleda 1 komentar(a)
Detalj sa konsultacija, Foto: Jelena Kočanović
Detalj sa konsultacija, Foto: Jelena Kočanović

“Reforma obrazovnog sistema nije nešto što se može realizovati preko noći. Znamo da u nekim školama ima po pet smjena i da one utiču na kvalitet života djeteta", kazala je ministarka prosvjete, nauke i inovacija, Anđela Jakšić Stojanović na konsultacijama o stanju u obrazovanju u Crnoj Gori u Multimedijalnoj sali Skupštine Glavnog grada.

“Da bismo riješili taj problem potrebno je da sagradimo nove škole i stvorimo nove prostorne kapacitete kako ne bi dolazilo do toga”, kazala je ona.

“U januaru očekujemo postavljanje kamena temeljca za skolu u Siti kvartu, planirana je nadogradnja škole Sutjeska, i planirana je izgradnja škole na Karabuškom polju. Bez novih škola i bez rekonstrukcija škola nema unapređenja obrazovnog sistema”, poručila je Jakšić Stojanović.

Ona je istakla uvođenje robotike u školu i interaktivne metode učenja.

"Svjesni smo da situacija nije povoljna, posebno na sjeveru gdje neke škole u 2024. godini nisu imale toalete i vodu", kazala je ona.

“Kad su u pitanju plan i program u školama, neki predmeti imaju preobimno gradivo. Nemamo kontinuitet sa predmetima, neki predmeti sa kojima se đaci susreću u 6. razredu, pa ga nemaju u 7. i onda se opet susreću sa njim u 8. razredu, a za neke predmete mora da se poveća fond časova”, kazala je ministarka.

“Neophodno je raditi i na reviziji udžbenika, da bi vidjeli šta tu nije u redu”, rekla je Jakšić Stojanović.

Ministarka je poručila i da će broj pedagoga i psihologa po školama biti uvećan jer je preventiva najbolji način za sprečavanje vršnjačkog nasilja.

Predsjednica Skupštine Glavnog grada, Jelena Borovinic Bojović kazala je da je kvalitet obrazovanja bolna tačka našeg društva.

“Ako ga ne unaprijedimo, nemamo čemu da se nadamo u budućnosti”, poručila je Borovinić Bojović.

“Obrazovanje je pravo, i to nije način da izgradite radnika, već jedno ljudsko biće. Kriza sticanja znanja nije prisutna samo u Crnoj Gori, već u cijelom svijetu”, poručio je šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Mikele Servadei.

Izvršna direktorica udruženja Roditelji, Kristina Mihailović kazala je da su sproveli upitnik na kojem su roditelji ocijenili sveopštu situaciju u obrazovanju sa srednjom ocjenom.

"Obuke za asistentne se sprovodile kod spornih ljudi"

Jedan od prisutnih roditelja je problematizovao mali broj asistenata za veliki broj djece sa posebnim obrazovnim potrebama. Pomenuo je i to što se školski odbor oglušio o razrješenje direktorice Resursnog centra "1. jun". Ministarka MPNI je odgovorila da je upoznata sa situacijom u školi "1. jun", i da je upoznata sa razrješenjem, a da je školski odbor taj koji se oglušio na odluku o razrješenju.

“Svako uključivanje ministra bi bilo kršenje opšteg zakona o obrazovanju”, kazala je ona.

“Tačno je da dugo godina nije posvećena pažnja toj školi, a prije 10 dana je tamo bio nadzor, i čekamo njihov rezultat. To je jedan od razloga zbog kojih smo podržali novi zakon o obrazovanju”, kazala je ona.

Jakšić Stojanović je kazala da su se obuke za asistente sprovodile kod vrlo spornih ljudi, čak i kod auto škola.

"Inicirali smo izmjene 11 zakona, a jedna od izmjena se odnosi na to da možete da ukinete nekome licencu”, kazala je ona.

"Samo izgradnjom novih vrtića se može riješiti problem prenatrpanosti"

Jedan od prisutnih roditelja je problematizovao to što u skoro svim gradovima u Crne Gore fali vrtića.

Ministarka Jakšić Stojanović je kazala da u Podgorici kreću od Siti kvarta kada je u pitanju izgradnju škola i vrtića.

“Ogromno je opterećenje na školama Štampar Makarije i Radojica Perović. Privode se kraju radovi na vrticu i skoli u Tivtu”, kazala je ona.

“Imamo prostore koji su prilagođeni kako bi djeca mogla da se smjeste, jer dugo vremena nema dovoljno mjesta za sve. Umjesto 20-30 učenika u vrtićima imamo 50, to se može riješiti samo izgradnjom novih vrtića”, istakla je ministarka.

Još jedan od problema koji su spomenuli prisutni roditelji je otvaranje fakulteta ili katedre za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju, te da je svaki rok je probijen. Roditelji su pomenuli da izmedju 3500 do 5000 djece treba podršku logopeda ili defektologa.

Jakšić Stojanović je kazala da fakultet nije nadležnost MPNI, već Univerziteta Crne Gore (UCG). Jedan od modela koji je predložen je da država finansira odlazak kadra na studije u inostranstvo. Ona je istakla da je Olivera Leković uputila dopis UCG povodom toga.

Još jedan od problema koje su roditelji iznijeli bio je i taj što niko od obrazovnog od stručnog kadra, tj. profesora ne zna da čita Brajevo pismo.

"Za 11 godina skolovanja moje dijete nikad nije dobilo knjige na Brajevom pismu”, kazala je jedna od prisutnih.

Istakla je i da u Crnoj Gori nema licencirane obuke za bijeli štap.

Ministarka Jakšić Stojanović je kazala da je u Crnoj Gori urađeno jako malo povodom Brajevog pisma.

Događaju su prisustvovali roditelji čija djeca pohađaju vrtiće, osnovne i srednje škole u Podgorici.

Konsultacije je organizovalo udruženje “Roditelji”, u okviru projekta "Kvalitetno obrazovanje za svu djecu Crne Gore”, koji se realizuje u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, nauke i inovacija, UNICEF-om, Evropskom unijom i Fondom UN-a za izgradnju mira.

Bonus video: