Otvorena nova zgrada Radio-televizije Nikšić: Ostvarenje sna brojnih generacija medijskih radnika

Početak rada u novim prostorijama ozvaničio je predsjednik Vlade Crne Gore, Milojko Spajić koji je kazao da je poseban značaj javnih emitera koji govore o temama i problemima koji se tiču građana u lokalnim zajednicama

4738 pregleda 7 komentar(a)
Nova zgrada RTV Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Nova zgrada RTV Nikšić, Foto: Svetlana Mandić

Uz prisustvo brojnih zvanica iz društveno-političkog i poslovnog života Crne Gore, ozvaničen je početak rada Radio-televizije Nikšić (RT NK) u novoj zgradi, u Domu revolucije, na prostoru od oko 2.000 metara kvadratnih.

Početak rada u novim prostorijama ozvaničio je predsjednik Vlade Crne Gore, Milojko Spajić koji je kazao da je poseban značaj javnih emitera koji govore o temama i problemima koji se tiču građana u lokalnim zajednicama.

"Radio-televizija Nikšić je najstariji i najveći lokalni emiter u državi, koji je prevazišao karakter lokalnog, jer donosi aktuelnosti i iz Žabljaka, Šavnika, Plužina i Danilovgrada. Od prošle godine gleda se i u cijeloj državi. Na čelu sa Savjetom i direktorom Radio-televizija Nikšić postiže značajne rezultate o čemu svjedoči činjenica ovogodišnjeg dobitnika Nagrade oslobođenja Nikšića za izvanredne rezultate koja je postigla vaša kuća, a to upravo gospodin Nikola Marković. Zahvalni smo vam što svakodnevno pomažete da budemo odgovorniji i transparentniji. Takođe, zahvalni smo na odabiru ključnih društveno-odgovornih tema da se kao društvo odbranimo od lažnih informacija kojih je previše ovih dana", istakao je Spajić.

Kako je naglasio, država će nastaviti da brine o javnim servisima.

"Vlada je za Radio-televiziju Nikšić opredijelila ukupno oko pet miliona eura i zato je sada prava prilika da najavim sledeću fazu razvoja ove medijske kuće. U narednom periodu biće finansirana izgradnja velikog Filmskog studija Radio-televizije Nikšić. Neka vaš rad bude snažan i neka vaš rad inspiriše", poručio je premijer na svečanosti.

"Poslije 29 godina otvaramo novo poglavlje i ispisujemo, vjerujem, najsvjetlije stranice u istoriji Radio - televizije Nikšić, nova zgrada na nekoliko hiljada kvadrata i najsavremenija oprema kojom danas po prvi put realizujemo program, ostvarenje su sna brojnih generacija novinara i ostalih u lokalnom javnom servisu, kazao je na svečanosti izvršni direktor RT NK", Nikola Marković.

Nikola Marković na otvaranju
Nikola Marković na otvaranjufoto: Svetlana Mandić

Prema njegovim riječima, nova zgrada i moderna tehnika samo su sredstvo i način da se probudi ono najvrijednije što RT NK ima, a to su ljudi.

"Zato je bilo važno da na ličnom primjeru pokažemo da se u kolektivu cijeni i vrednuje samo rad i profesionalizam. Kada smo 1. novembra 2021. godine krenuli da razvijamo novu viziju kako jedan servis treba da izgleda, cilj nam je bio da dopremo do građana, do svakog čovjeka u opštini Nikšić, da uđemo u svaki dom, da se pozabavimo temama od javnog interesa. U sveopštem padu medijskih standarda, eri dezinformacija i tabloidizacije, neprimjerenih stranih uticaja, vrata naše kuće otvorena su svima bez obzira na njihovu političku, nacionalnu, vjersku ili bilo koju drugu pripadnost. Da bez senzacionalizma i propagande izvještavamo o svemu“, poručio je Marković uz slogan pod kojim kreću u nove izazove: "Naš grad - naša Televizija".

Predsjednik Skupštine opštine Nikšić, Nemanja Vuković, kazao je da kada su u jesen 2021. godine krenuli u poduhvat znali su da ne grade samo novu zgradu, i da ne uređuju samo dio Doma revolucije, već da stvaraju svjedočanstvo mnogo dublje transformacije koja je zahvatila Nikšić i cijelu zajednicu.

Kako je kazao, godinama unazad, RT NK je radila u uslovima koji su bili ispod svakog standarda, ali je, pored svih teškoća, u posljednje tri godine, postala istinski servis građana i medij kojem se vjeruje.

Detalj sa otvaranja
Detalj sa otvaranjafoto: Svetlana Mandić

"Sada, sa velikim zadovoljstvom možemo reći da u novu zgradu, vrijednu gotovo 5 miliona eura, useljava slobodan medij – glas građana, simbol transparentnosti i odgovornosti. Više nema cenzure, niti skrivanja istine. Radio-televizija Nikšić danas pripada svima. Naravno, put do svega pomenutog nije bio lak. Promjene i veliki projekti nikada nijesu jednostavni. Ali sve ovo vrijeme vodila nas je jasna vizija – vizija Nikšića kao snažnog, modernog i evropskog grada, u kojem se kontinuirano radi na poboljšanju kvaliteta života, i to ne samo ulaganjem u infrastrukturu i ekonomiju, već i jačanjem demokratskih institucija, među kojima su mediji jedan od ključnih stubova. Jer sloboda medija je garant slobode društva – bez nje, pravda i istina često budu preskočene", poručio je Vuković.

Prema riječima predsjednika Opštine, nova zgrada RT NK, Marka Kovačevića, nije samo nova adresa za lokalne medije - ona simbolizuje novu eru informisanja i medijske slobode u Nikšiću.

"Ona je dokaz da se veliki projekti, od vitalnog značaja za našu zajednicu, mogu ostvariti uz odgovornost, posvećenost i jasan cilj. Uprkos brojnim izazovima, uspjeli smo da u srcu Nikšića, u Domu revolucije, izgradimo moderan i funkcionalan prostor koji će služiti ne samo medijskim radnicima, već i građanima Nikšića. Naša televizija sada dobija savremene uslove za rad, prostor koji će podstaći kreativnost, inovaciju i profesionalizam", kazao je Kovačević uvjeren da će sa novom infrastrukturom RT NK još bolje da ispuni svoju misiju – da informiše, obrazuje i zabavlja sugrađane.

Premijer Milojko Spajić, predsjednik opštine Marko Kovačević i predsjednik SO Nikšić Nemanja Vuković na otvaranju
Premijer Milojko Spajić, predsjednik opštine Marko Kovačević i predsjednik SO Nikšić Nemanja Vuković na otvaranjufoto: Svetlana Mandić

"Ova zgrada je dokaz da, kada postoji politička volja, odgovorno vođenje i podrška zajednice, svi naši ciljevi mogu postati stvarnost. Zahvaljujem se svima koji su dali doprinos u realizaciji ovog projekta – od lokalnih i državnih institucija do građana Nikšića, koji su nas podržavali i vjerovali u ovaj projekat. S ponosom i optimizmom gledamo u budućnost, uvjereni da će nova zgrada Televizije Nikšić postati simbol napretka, profesionalizma i povezanosti sa našim sugrađanima", kazao je Kovačević.

Zahvalio se premijeru Milojku Spajiću, koji je, kako je istakao, u svojstvu ministra finansija u jednoj od prethodnih Vlada dao ključni podsticaj da ideju o novoj zgradi RT NK uspješno realizuju.

"Neka nam ova zgrada bude inspiracija za buduće projekte i dalji razvoj našeg grada", poručio je Kovačević.

U svečanom programu učestvovao je Simfonijski orkestar Crne Gore.

Bonus video: