Na kanalizacionu mrežu u Kolašinu priključeno svega 850 korisnika

Procjenjuje se da je u Kolašinu u upotrebi i oko 1.300 septičkih jama, počinje procedura za gradnju postrojenja za otpadne vode, Vlada proslijeđuje kredit od četiri milona eura

2852 pregleda 4 komentar(a)
Otpadne vode završavaju u lagunama na Brezi, Foto: Dragana Šćepanović
Otpadne vode završavaju u lagunama na Brezi, Foto: Dragana Šćepanović

Kolašinska lokalna uprava nastavlja procedure koje treba konačno da dovedu do početka izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda (PPOV), nove kanlizacione mreže i priključaka. Trenuto je na ocjeni javnosti potreba izrade elaborate procjene uticaja na životnu sredinu za priključne i mrežu, dok je sličan dokument za PPOV već urađen.

Novoprojektovana kanalizacija pripada slivu postojeće gradske kanalizacije koja gravitira već postojećim lagunama za prečišćavanje otpadne vode. Nova mreža, projektovano je, biće dužine oko 8,8 kilometara. Za prevazilaženje visinskih razlika su predviđene dvije kanalizacione pumpne stanice od armiranog betona.

Ukupna dužina postojeće kanalizacione mreže u Kolašinu je oko tri i po kilometra. Trenutno je na mrežu priključeno 850 korisnika, što je oko 8,5 odsto od ukupnog broja stanovnika Kolašina. Na dijelu fekalne kanalizacije postoje dionice sa priključcima atmosferske kanalizacije. Procjenjuje se da je istovremeno u upotrebi i oko 1.300 septičkih jama. Izgradnja fekalne kanalizacione mreže u toj opštini počela je 1995. godine, a postojeća mreža je uglavnom završena do 2000.

“Trenutno se najveći dio otpadnih voda, bez prethodnog tretmana, ispušta u potoke i rijeke Taru i Plašnicu. Otpadne vode iz kanalizacionog sistema grada ispuštaju se direktno u lagune koje se nalaze na sjeveru grada u oblasti Breze. Lagune ne funkcionišu ispravno, jer nisu obložene, a zemlja je dovoljno propusna, tako da otpadne vode koje se ispuštaju u lagunu 1 poniru u zemlju. Izlaz iz lagune 1 do lagune 2 se nalazi na takvom nivou da otpadne vode nikada ne stižu do lagune 2. Laguna koja je trenutno u funkciji ima sloj mulja na dnu debljine 30 do 60 centimetara”, piše u dokumentaciji dostavljenoj uz zahtjev o odlučivanju o potrebi izrade elaborata.

Mulj iz laguna, kako je objašnjeno, prolazi kroz proces fermentacije pri čemu stvara naprijatne mirise i tako ozbiljno narušava kvalitet životne sredine. Pored toga, zaključeno je, postoji mogućnost kontaminacije Tare, koja je kao krajnji recipijent otpadnih voda udaljena od laguna svega oko 25 metara.

Planskom dokumentacijom je ranije definisana izgradnja novog postrojenja za prečišćavanje otpadnih PPOV u blizini Bakovića, nedaleko od industrijske zone i izgradnja crpne stanice za prepumpavanje otpadne vode prema budućem postrojenju.

U okviru inovirane verzije Studije izvodljivosti za PPOV iz 2020. godine, analizirane su tri opcije, pa je na kraju kao najoptimalniji izbaran “konvencionalan proces aktivnog mulja sa aerobnom stabilizacijom mulja”.

“Glavni cilj izgradnje PPOV je smanjenje zagađenja Kolašina i rijeke Tare koje je uzrokovano nedostatkom kompletnog sistema prikupljanja otpadnih voda, a naročito nepostojanjem prečišćavanja otpadnih voda. Svakako najveći problem je ispuštanje neprečišćenih otpadnih voda u rijeku Taru, što osim značajnog zagađenja rijeke (posebno kada je vodostaj nizak), takođe predstavlja i prijetnju za izvore vode nizvodno od grada”, piše u dokumentaciji.

Do 2012. godine za izgradnju PPOV u opštini Kolašin izdvojeno je 1,2 miliona eura. Gotovo milion eura bio je kredit od Evropske investicione banke, dok je za razvoj projekta iz pretpristupnih fondova EU obezbijeđeno 200.000 eura. Zbog nedostatka novca za izgradnju, Kolašinci od tada čekaju na PPOV.

Prije 10 godina pripremljena je Studija izvodljivosti izgradnje PPOV. Idejni projekat uređen je tokom 2017. a tri godine kasnije inovirana je Studija izvodljivosti PPOV.

Kako je nedavno saopšteno iz Vlade, Kolašinu će biti proslijeđen kredit od četiri milona eura, a riječ je o sredstvima iz finansijskog ugovora za projekat “Vodosnabdijeve i otpadne vode u Crnoj Gori”. Taj novac opredijeljen je za prvu fazu, dok je vrijednost ukupnog projekta procijenjena na oko 12 milona eura, od čega je investicioni grant WBIF 8,3 miliona, a na kredit EIB četiri miliona.

Po okončanju svih faza relizacije Kolašin bi trebalo da dobije 23 kilometra kanalizacione mreže i PPOV čiji je kapacitet za 6.000 stanovnika.

Bonus video: