Institucionalizovati rad sudskih vještaka

“Svi vještaci moraju biti članovi jedne institucije, a komora je najpribližnije rješenje", poručuju iz Udruženja sudskih vještaka

4190 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Slađan Fatić
Foto: Slađan Fatić

Sudski vještaci značajno utiču na rad pravosuđa i uspostavljanje institucionalnog okvira je potrebno da njihovo djelovanje bude na odgovarajućem nivou, poručio je vrhovni državni tužilac i predsjednik Tužilačkog savjeta Milorad Marković, na konferenciji koju je organizovalo Udruženje sudskih vještaka Crne Gore.

On je problematizovao to što u Crnoj Gori ne postoji krovna institucija koja okuplja sudske vještake.

Marković je istakao da je rješenje dopuna postojećeg ili usvajanje novog zakona. “Nije isto raditi na izmjenama zakona i pisati novi zakon”, tako da bi usvajanje novog zakona imalo mnogo više smisla, poručio je on.

“Sudski vještaci utiču značajno na rad pravosuđa, a njihova jasnost i preciznost je od ogromnog značaja. Saradnja sa njima je najvažnija da bi sprovodili sve radnje u skladu sa ustavom i zakonom. Imamo vještake koji ne pripadaju nijednoj organizaciji i to je sa etičke tačke gledišta problematično. Sudski vještaci zaslužuju institucionalni okvir njihovog djelovanja”, poručio je Marković.

konferencija sudski vještaci
foto: Slađan Fatić

On je kazao da je doprinos tužilaštva primjetan kroz primjene postojećeg zakona, a da je važno da ministarstvo pravde vodi taj proces, a da ostali daju doprinos.

Da li je Crnoj Gori potrebna Komora sudskih vještaka, komentarisao je ministar pravde Bojan Božović.

“Strategijom reforme pravosuđa mi smo definisali određeni plan razvoja i unapređenja vještačenja u Crnoj Gori i to kroz operativni cilj jačanja nezavisnosti pravosuđa u Crnoj Gori".

Božović je kazao da je potreban potpuno novi zakon i po krivičnom postupku.

“Ne bježimo od usvajanja novog zakona”, kazao je on i poručio da vještačenje i pojam vještaka mora biti na većem nivou nego što je trenutno.

Istakao je da su vještaci veoma važan činilac donošenja odluka, te da je neki vid institucionalizacije sudskih vještaka neophodan.

Vršiteljka dužnosti predsjednice Vrhovnog suda Vesna Vučković kazala je da su sudski vještaci fundamentalni za pravosuđe i sudstvo. “Oni ne presuđuju, ali daju odgovore na sporna pitanja koja se javljaju nama kao sudijama”, kazala je Vučković.

“Vještaci moraju da budu eksperti u svojoj struci”, kazala je ona i istakla da sudije moraju da znaju šta traže od vještaka.

konferencija sudski vještaci
foto: Slađan Fatić

“Kao dugogodišnja sudija sam primijetila da se traži dopuna vještačenja jer sudije ne daju precizne zadatke, ali i vještake ponekad ne bije dobar glas, jer se smatra da su pod pritiskom stranaka u postupku”, kazala je ona.

Istakla je to što se ponavljaju uvijek ista lica ponavljaju među vještacima, i da imaju previše posla, što rezultira kašnjenjem i odugovlačenjem postupaka.

“Moramo da posmatramo sudije i vještake kao jednu cjelinu, i ne možemo dozvoliti da vještaci presuđuju, već samo da daju svoj stručni nalaz”, poručila je Vučković.

“Postoji više udruženja i u okviru nevladinog sektora i zbog toga bi bilo vrlo značajno da se formira komora vještaka gdje bi se uvezala njihova prava, obaveze i odgovornosti”, kazala je Vučković.

Ona je istakla da se zalaže za to da sudski vještaci budu edukovani i adekvatno nagrađeni, a ako ne ispunjavaju svoje zadatke imaju pravo da odgovaraju i eventualno izgube licencu”, poručila je ona.

“Osnivanjem komore i donošenjem statuta bi trebalo da se uredi da Ministarstvo pravde nadgleda njihov rad, kako ne bi došlo do diskriminacije, tj da neki vještaci budu više uposleni od drugih. Bolje je uraditi novi zakon po krivičnom postupku nego kripiti postojeći nekim novim dopunama”, poručila je Vučković.

konferencija sudski vještaci
foto: Jelena Kočanović

Marko Lakić, predsjednik Udruženja sudskih vještaka Crne Gore, kazao je da su svi jednoglasni da se mora institucionalizovati komora sudskih vještaka.

On je naveo neke od razloga zašto je neophodno formirati komoru u pravnom smislu.

“Svi vještaci moraju biti članovi jedne institucije, a komora je najpribližnije rješenje. Nešto se mora mijenjati jer 70 odsto postojećeg zakona ne valja”, poručio je Lakić.

“Godinama iza nas nikad se nije desilo da neko ne položi ispit za sudskog vještaka i opravdano se postavlja pitanje, da li je taj ispit kvalitetan? Dešava se i da vještak u dva mandata, za 12 godina ne bude angažovan nikad, i ne dostavi dokaz da je nešto radio za taj period. Trenutni zakon ne prepoznaje to da neko ko nije radio 12 godina može da bude reizabran. Za sve ove godine imali smo razrješenje samo jednog vještaka”, kazao je Lakić.

On je govorio o tome da vještacima ne treba da se da nagrada, već da treba da im se da nadoknada za rad.

“Naknada sudskog vještaka je ista od 2004. i oni rade za pet eura po bodu”, kazao je on.

“Onaj ko angažuje vještaka treba da vodi računa o ravnomjernoj raspodjeli predmeta. Najčešće se angažuju isti vještaci, koji često kasne i to se toleriše, a toleriše se zato što nas nema dovoljno”, kazao je Lakić na konferenciji.

On je kazao da se dešavalo da kad dođe do reizbora nekog vještaka da njihova komora da negativno mišljenje i da ta osoba opet bude izabrana.

“Zakon ne predviđa pozitivno ili negativno mišljenje”, već samo traži mišljenje, i ne uvaži ga. To mi daje za pravo želju za izradom novog zakona jer ima previše toga da se promijeni”, poručio je Lakić.

Bonus video: