"Užas koji se odigrao u Pljevljima krajnji je apel za nadležne institucije"

Udruženje doktora opšte/porodične medicine apelovalo na Vladu da ponovo razmotri inicijativu o izmjeni i dopuni Krivičnog zakonika Crne Gore i omogući da se ovakvi napadi na medicinsko osoblje krivično procesuiraju

2684 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ranjavanje ljekara neuropsihijatra u pljevaljskoj bolnici Ilhana Tursumovića, dok je obavljao svoj posao je još jedan slučaj za zabrinjavajuću statistiku napada na medicinske radnike na svim nivoima zdravstvene zaštite u Crnoj Gori, saopšteno je iz Udruženja doktora opšte/porodične medicine.

"Ovaj užas koji se danas odigrao u Pljevljima krajnji je apel za nadležne institucije i Vladu da u Krivični zakonik uvede kao posebno krivično djelo napad na lica koja obavljaju zdravstvenu djelatnost. Podsjećanja radi, tokom tekuće godine više od 11 odsto ljekara je bilo izloženo fizičkim napadima, a o verbalnom nasilju da ne govorimo, jer je ono, na žalost, postalo svakodnevica. Prema ranijim istraživanjima, verbalni napad doživjelo je 79 odsto ljekara u domovima zdravlja, a 95 odsto ljekara u Hitnoj medicinskoj pomoći", navodi se u saopštenju.

Oni su apelovali na Vladu da ponovo razmotri inicijativu o izmjeni i dopuni Krivičnog zakonika Crne Gore i omogući da se ovakvi napadi na medicinsko osoblje krivično procesuiraju.

Iz tog udruženja su kazali da je više nego evidentno da je medicinsko osoblje potpuno nezaštićeno I da tenzije uzimaju sve veći dio radnog dana medicinskog radnika, bilo da radi u Domu zdravlja, Hitnoj pomoći ili bolnici.

"Podsjećanja radi, ljetos, za nepunih deset dana su se desila dva napada na medicinske radnike u Hitnoj pomoći u Nikšiću. Krajem juna u podgoričkom domu zdravlja fizički je napadnuta doktorica… Problemi profesionalnog izgaranja I stresa zdravstvenih radnika su potpuno marginalizovani. Kakvu perspektivu imaju mladi ljekari koji počinju da rade I kako zaposleni posle radnog dana ispunjenog vrijedjanjem i napadima da se vrate kući svojim porodicama, a sjutra ponovo u istu radnu atmosferu", navodi se u saopštenju.

"Položaj ljekara I medicinskih radnika u društvu mora biti osnažen u pravnom smislu ako mislimo da idemo kao društvo naprijed. Kolegi Tursumoviću dajemo punu podršku I nadamo se njegovom skorom oporavku. Ljekari stoje ujedinjeni u zahtjevima da budu zaštićeni u ovom sistemu da bi mogli profesionalno da rade svoj posao", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: