I opštine da izdaju naređenje za nepropisno parkiranje

Kako je pojašnjeno iz ZOCG cilj predloženih izmjena je da se ovaj zakon usaglasi sa zakonom o inspekcijskom nadzoru, zakonom o komunalnoj policiji i zakonom o lokalnoj samoupravi, u dijelu davanja ovlašćenja za izdavanje naređenja o premještanju nepropisno parkiranih vozila

3050 pregleda 0 komentar(a)
Zajednica opština Crne Gore, Foto: BORIS PEJOVIC
Zajednica opština Crne Gore, Foto: BORIS PEJOVIC

Zajednica opština Crne Gore (ZOCG) podnijela je Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) inicijativu za dopune Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima, kao i Pravilnika o bližim uslovima koje mora da ispunjava firma ili preduzetnik za obavljanje poslova premještanja vozila.

Kako je pojašnjeno iz ZOCG cilj predloženih izmjena je da se ovaj zakon usaglasi sa zakonom o inspekcijskom nadzoru, zakonom o komunalnoj policiji i zakonom o lokalnoj samoupravi, u dijelu davanja ovlašćenja za izdavanje naređenja o premještanju nepropisno parkiranih vozila.

“Ova tri zakona omogućavaju da takva naređenja izdaju i komunalni inspektori i komunalni policijaci, dok Zakon o bezbjednosti saobraćaja na putevima takvo ovlašćenje daje samo komunalnim inspektorima. Ovo je stvorilo probleme u praksi onim lokalnim samoupravama koje su poslove premještanja nepropisno parkiranih vozila utvrdile kao nadležnost komunalnih policija. Vladinim uredbama su, da podsjetimo, poslovi državne uprave iz nadležnosti Uprave policije koji se odnose na premještanje vozila koja su nepropisno parkirana povjereni Glavnom gradu Podgorica, Prijestonici Cetinje i opštinama Bar, Budva, Bijelo Polje, Tivat, Kotor, Nikšić, Ulcinj i Herceg Novi”, istakli su iz ZOCG.

Kao rješenje za nastali problem, Zajednica opština predlaže da se u Zakonu o bezbjednosti saobraćaja na putevima umjesto komunalne inspekcije, odnosno komunalnog inspektora, navede ovlašćeno lice nadležnog organa lokalne uprave kao ono koje će izdavati naređenja za premještanje nepropisno parkiranih vozila.

Bonus video: