Otvoren Vladin bezbjednosno-operativnio centar

Zaposleni u G-SOC-u, u cilju dodatne edukacije, prošli su brojne sajber vježbe i obuke u organizaciji međunarodnih partnera, a obezbijeđeno je i preko 100 hiljada eura za jačanje prostornih i tehničkih kapaciteta G-SOC-a

3710 pregleda 0 komentar(a)
Foto: PR Centar
Foto: PR Centar

Otvaranjanjem operativnog centra za Vladinu informatičku sigurnost povećana je bezbjednost državnih institucija, privrede i građana, što znači da su u Crnoj Gori od danas svi bezbjedniji u internet okruženju, kojem prijete mnogobrojne opasnosti.

To je poruka iz Vladinog bezbjednosno-operativnog centra (G-SOC), koji su danas otvorili predsjednica Evropske komisije Ursula von der Lajen i premijer Milojko Spajić.

Ministar javne uprave Maraš Dukaj, prenosi PR Centar, naglasio je da je razgovor sa Fon der Lajen dodatni podstrek za nastavak reformskih procesa u Crnoj Gori i podsjetio da je nakon velikog sajber napada iz avgusta 2022. godine prepoznata potreba uspostavljanja posebne jedinice koja bi se bavila zaštitom sajber prostora organa državne uprave.

"Donošenjem Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Ministarstva javne uprave formirana je Direkcija za informacionu bezbjednost – Vladin CIRT. Predmetnim pravilnikom utvrđeni su početni potrebni ljudski kapaciteti i definisano da će novoosnovani Vladin CIRT sa Direkcijom za sistemsku i informaciono-komunikacionu infrastrukturu obavljati ulogu Vladinog sigurnosnog operativnog centra – G-SOC”, rekao je Dukaj.

Od donacija, kroz projekte “Cybersecurity Rapid Response I i II“ koje je finansirala Evropska unija obezbijeđeni su, kako je istakao, prostorni kapaciteti za funkcionisanje G-SOC-a, kao i dodatna tehnička oprema za sajber monitoring.

"Uloga Vladinog CIRT-a, odnosno SOC tima, kojeg je predsjednica Evropske komisije imala priliku da obiđe, je da vrši monitoring uspostavljenog sajber ekosistema, rješava sajber inicidente unutar mreže organa državne uprave u režimu 24/7/365, te radi na unapređenju politika i praksi i edukaciji u oblasti informacione bezbjednosti zaposlenih u javnoj upravi. Zaposleni u G-SOC-u, u cilju dodatne edukacije, prošli su brojne sajber vježbe i obuke u organizaciji međunarodnih partnera, a obezbijeđeno je i preko 100 hiljada eura za jačanje prostornih i tehničkih kapaciteta G-SOC-a”, kazao je Dukaj.

Najavio je da će nakon donošenja novog Zakona o informacionoj bezbjednosti biti stvoren zakonski osnov da Vladin CIRT dobije mandat zaštite i nadzora kritične informatičke infrastrukture organa državne uprave u režimu 24/7.

“Nakon usvajanja Zakona biće stvorene zakonske pretpostavke za osnivanje Agencije za sajber bezbjednost u čiji sastav će ući Nacionalni CIRT, čime će biti ostvaren jedan od ciljeva postavljenih Strategijom sajber bezbjednosti Crne Gore 2022-2026. Preduzeće se aktivnosti na snaženju ljudskih kapaciteta G-SOC tima kroz popunjavanje upražnjenih a sistematizovanih radnih mjesta, te nastavak specijalizovanih obuka i treninga. Kroz povećanje budžetskih izdvajanja nabaviće se dodatni softverski alati za dalje podizanje sajber bezbjednosti na nivou organa državne uprave u skladu sa standardima EU u ovoj oblasti”, istakao je Dukaj.

Zaključio je da Crna Gora demonstrira jasnu opredijeljenost da strateškim pristupom, kroz donošenje novog Zakona o informacionoj bezbjednosti, praćenjem smjernica Agencije EU za sajber bezbjednost, uz snaženje regionalne saradnje uspostavljanjem Centra za sajber kapacitete Zapadnog Balkana (WB3C) sa sjedištem u Podgorici, pruži doprinos širem odgovoru na sve veći izazov koji sajber domen predstavlja.

Bonus video: