Protest u Baru: Darise, izvini i uz tebe smo

Alan Drljan je u ime porodice Mujić poručio da će nastaviti sa protestima sve dok pravda ne bude zadovoljena ali da će ih preseliti ispred Višeg suda u Podgorici koji je donio odluku da se osumnjičeni za pokušaj Darisovog ubistva pusti na slobodu nakon devet dana

12585 pregleda 88 reakcija 4 komentar(a)
Sa protesta, Foto: Marija Pešić
Sa protesta, Foto: Marija Pešić

Darise, izvini i uz tebe smo – poručili su građani sa današnjeg protesta u centru Bara povodom slučaja nasilja u barskoj Gimnaziji, nakon kojeg se učenik te škole, Daris Mujić, još uvijek nalazi na liječenju, a osumnjičeni za pokušaj ubistva se brani sa slobode.

Okupljeni i govornici su zahtijevali reformu zakona, strože kazne za maljoljetne prestupnike i reforme u obrazovanju kao i hitno uključivanje nadležnih u proces suzbijanja nasilja.

„Grad uz Darisa“, „Čekamo li Ribnikar?“, „Sudijo, zbog Vas naša djeca ne mogu vani!“, Koliko još žrtava treba za promjene?“ samo su neki od natpisa koji su obilježili današnji protest koji je ujedno bio i skup podrške za povrijeđenog Darisa.

Grad za Darisa
foto: Marija Pešić

Alan Drljan je u ime porodice Mujić poručio da će nastaviti sa protestima sve dok pravda ne bude zadovoljena ali da će ih preseliti ispred Višeg suda u Podgorici koji je donio odluku da se osumnjičeni za pokušaj Darisovog ubistva pusti na slobodu nakon devet dana.

Profesoricu biologije u barskoj Gimnaziji, Milenu Bajagić, koja je povrijeđenom Darisu pritrčala u pomoć i pružila mu prvu pomoć do dolaska hitne pomoći, Drljan je u najavi nazvao „najpoznatijom profesoricom biologije na Balkanu“ i ženu bez koje Daris ne bi danas bio gdje je.

„Vaš trag koji ste Vi ostavili svojim djelom ostaće da se generacijama prepričava u gradu pod Rumijom“, zaključio je.

Bajagić je kazala da je svako dijete oličenje porodice iz koje dolazi a da je škola ogledalo društva.

U moru informacija, istakla je, mora ostati trag djeci da smo se borili za njih i njihovu budućnost.

Bajagić
Bajagićfoto: Marija Pešić

„Lekcija koja se prenosi iz generacije u generaciju jeste da pametniji popušta. Mi danas, kao i u narednom periodu, ne smijemo popustiti zbog bolje budućnosti naše djece“, poručila je i dodala da su oni mladi, lijepi i poletni i šansa za bolji svijet pa zbog njih moramo mijenjati sebe.

Darisova mlađa sestra, Lara Mujić, stojeći između svojih roditelja zahvalila se svima koji su bili uz Darisa i njihovu porodicu u ovom teškom periodu.

Kazala je da je ono što se desilo njenom bratu ostavilo trajne ožiljke njihovoj porodici koje nose sa sobom svakoga dana.

Pokušavaju, po njenim riječima, da pronađu snagu da nastave dalje i sučavaju se sa nečim što je još teže a to je razumjeti odluku da se počinitelju zločina ukine pritvor.

Zahvalila se onima koji su u tom trenutku pružili Darisu pomoć i dodala je „njihova odlučnost i nesebičnost mu obezbijedili šansu da se oporavi“ i onima koji su uz njih bili u mislima, molitvama i u brizi te kazala da je njihova podrška dala snagu njihovoj porodici.

„Kao porodica žrtve, osjećamo se dodatno ranjivo i nezaštićeno. Taj postupak, šalje poruku, ne samo nama, već svima koji su prošli kroz slične situacije da pravda nije dostižna. Kako da se osjećamo sigurno, kada sistem, koji bi trebalo da nas štiti, dozvoljava da se krivci iznova slobodno kreću bez ikakvih posljedica“, pitala je Mujić.

Ono što se desilo njenom bratu, po njenim riječima, ne bi poželjela nikome jer niko ne zaslužuje da prođe kroz ovakav bol niti da osjeti nepravdu koju sada nose.

Grad za Darisa
foto: Marija Pešić

„Ovo nije samo moj bol, već bojazan za budućnost, za bezbijednost moje porodice i za sve oni koji bi mogli biti u sličnoj situaciji. Tražimo pravdu, ne samo za mog brata, već za sve one koji vjeruju da bi zakon trebalo da zaštiti žrtve a ne da bude na strani onih koji su počinili zločine“, poručila je ona.

Kako je kazala, zbog ove situacije je odrasla preko noći i sve kroz šta su prošli je primoralo da na svijet gleda drugačijim očima, sa više zrelosti i sviješću o tome koliko je važno izboriti se za istinu i pravdu.

Na kraju je pozvala sve nadležne da razmotre posljedice svojih odluka i da osiguraju dostižnost pravde.

Direktorica gimnazije „Niko Rolović“, Marija Đonović, obratila se okupljenima i kazala da ne smijemo dozvoliti da ovakve stvari prolaze bez jasne odgovornosti i odgovarajućih kazni.

Marija Đonović
Marija Đonovićfoto: Marija Pešić

„Kao prosvjetni radnik vjerujem da su naša djeca dobra, savjesna, puna pozitivnih ambicija ali i da je do nas odraslih da ih naučimo i da im usadimo one prave vrijednosti koje će ih učiniti boljim ljudima, za sebe i za druge“, poručila je ona.

Ono što se desilo Darisu nije se desilo samo njemu i njegovoj porodici već svima nama, ocijenila je, i zbog toga daje svoj glas za izmjenu zakona o maloljetničkoj delikvenciji.

Poručila je da sa protesta zvoni glas zajedništva i sigiurnog stava da je vrijeme za promjene jer prava je puno, a odgovornosti malo.

Kristina Mihailović iz Udruženja roditelji poručila je – Darise, izvini.

„Izvini zbog toga što smo dozvolili da ti se dese najgore moguće scene koje si mogao, i ti i tvoji roditelji, da zamisliš. Izvini zbog toga što nijesmo bili dovoljno glasni, dovoljno jasni u prethodnom periodu tražeći od institucija sistema da dozvoli našoj djeci da žive bezbjedno u ovoj državi“, kazala je ona.

Mihailović
Mihailovićfoto: Marija Pešić

Izvinila se svoj djeci koja žive u današnjem crnogorskom društvu a za koje je kazala da su nezaštićena i bez ikakve podrške onda kada im ona najviše treba.

Izvinila se što se troši vrijeme na analize, procjene, pisanje dokumenata i radne grupe i što ništa konkretno nije učinjeno iako već decenijama znamo da postoji problem sa nasiljem i među odraslima, djecom i nad djecom.

„Mi, odrasli, smo loš primjer našoj djeci. Ona, apsolutno, koriste prilike i ne odgovaraju jer smo im dozvolili da ne odgovaraju i ponašaju se na način na koji mi kao odrasli šaljemo poruku da je dozvoljeno“, naglasila se.

Izvinila se i djeci koja maltretiraju drugu djecu jer su im dopustili da to rade bez njihove odgvornosti i odgovornosti njihovih porodica. Posebno je podvukla da u zemlji postoji kriza društva i porodice te da ne mogu više da čekaju i da moraju nešto pod hitno da urade.

Ministarstvo prosvjete, Ministarstvo zdravlja, Ministasrtvo socijalnog staranja, brige o porodici i demografije na reakciju je pozvala Anđela Jukić iz nevladinog udruženja (NVU) Lea Bar koja je zatražila da ti organi hitno preduzmu sve korake kako bi se osigurala bezbjednost djece u školama.

Podsjetila je da je Crna Gora potpisnica Konvecije Ujedinjenih nacija o pravima djeteta i da se obavezala da će svakoj djevojčici i dječaku garantovati pravo na život u miru i dostojanstvu, odnosno, život bez nasilja.

„Tražimo da se osim školskih policajaca hitno razmotri pitanje obaveznog uvođenja specijalnih pedagoga u obrazovne ustanove, odnosno defektologa kao struka koja je usko specijalizovana za rad sa djecom i mlađima sa problemima u ponašanju. Pitamo zašto se u školama ne poveća broj psihologa, pedagoga i socijalnih radnika“, poručila je Jukić.

Protest nijesu podržali samo Barani već i građani iz drugih gradova, građanski aktivisti, brojne nevaldine organizacije, lokalni odbornici, bivši i sadašnji poslanici i političari među kojima je bio i predjsednik Opštine Bar, Dušan Raičević.

Bonus video: