Bošnjak: Nema razloga za poskupljenje vode

“Troškovi eksploatacije vode u Podgorici su mnogo manji nego u ostalim gradovima “ ističe odbornica Branka Bošnjak
51 pregleda 2 komentar(a)
Branka Bošnjak, Foto: Zoran Đurić
Branka Bošnjak, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 15.05.2017. 16:28h

Cijene vode u Podgorici i cijene u drugim crnogorskim opštinama se ne mogu upoređivati i koristiti kao opravdanje za poskupljenje, ocjenjuje odbornica Demokratskog fronta u gradskoj Skupštini Branka Bošnjak. Bošnjak je u saopštenju za javnost ukazala na to šta utiče na cijenu vode.

“Podgorički Vodovod je izgrađen 1953. godine i po starosti on se ne može porediti sa cetinjskim i danilovgradskim vodovodima, koji su u pojedinim djelovima stari preko 100 godina, pa su samim tim i troškovi održavanja tih vodovoda mnogo veći”, smatra Bošnjak.

Dodaje da je Podgorica u prednosti zbog koncentracije potrošača što umanjuje troškove, za razliku od drugih gradova gdje na je na velikom prostoru mali broj potrošača.

“Sva vodoizvorišta u Podgorici su blizini gradskih naselja, tako da nema potrebe za transport vode na dužim relacijama, kao što je slučaj sa cetinjskim... ili vodovodima na primorju”, navodi Bošnjak, ističući da konfiguracija terena u glavnom gradu omogućava da voda dođe do potrošača bez dodatnih prepumpavanja, “osim u rijetkim slučajevima”.

Još jedan od razloga koji opravdavaju nižu cijenu vode u PG, prema ocjeni Bošnjak je taj što podgorički “Vodovod” eksploatiše kvalitetnu i zdravu vodu, koju je samo potrebno preventivno hlorisati, te da nema potrebe za prečišćavanjem i dodavanjem drugih sredstava.

„Potrošnja vode u Podgorici ujednačena je tokom godine, čak i tokom 24 časa uz male oscilacije, dok su primorski gradovi prinuđeni da održavaju kapacitete, a samim tim i da pokviraju fiksne troškove poput troškova amortizacije, plata, održavanja sistema, tokom cijele godine iako im je potrošnja tokom godine manja više od tri puta u odnosu na 3 mjeseca ljetnje sezone”, nastavlja odbornica DF-a.

Ističe i to da je Podgorica administrativni centar i da su u njoj koncentrisani gotovo svi državni organi, čije troškove plaćaju svi crnogorski građani, dodajući da podgorički “Vodovod” ima i tehničke prednosti koje mogu uticati na cijenu.

“Troškovi eksploatacije vode u Podgorici su mnogo manji nego u ostalim gradovima, i neumjesno je vršiti upoređenja... Sve ovo pokazuje da u ovom dijelu, na koje se poziva menadžment „Vodovoda“ kad je u pitanju povećanje cijene vode, nema uporišta“, zaključuje Bošnjak.

Bonus video: