Hrapović "dijeli izjavu s Markovićem": U zdravstvenom sistemu ima neracionalnog trošenja novca

Prema Hrapovićevim riječima, sve zdravstvene ustanove na svim nivoima pod budnom su pažnjom Ministarstva i Fonda. “Ono što bude nađeno biće javno saopšteno i neće imati rezerve ni prema kome”, kazao je Hrapović
69 pregleda 7 komentar(a)
Kenan Hrapović, otvaranje Klinike za neurologiju KCCG, Foto: Vlada Crne Gore
Kenan Hrapović, otvaranje Klinike za neurologiju KCCG, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 10.04.2017. 12:28h

U zdravstvenom sistemu Crne Gore ima neracionalnog trošenja novca, saopštio je resorni ministar, Kenan Hrapović, i poručio da Ministarstvo prati sve zdravstvene ustanove i da neće imati rezerve ni prema kome.

Na pitanje kako komentariše navode premijera Duška Markovića da je nezadovoljan zdravstvenim sistemom u Crnoj Gori, Hrapović je kazao da "dijeli tu izjavu sa njim".

“To je potpuno razumljivo. Ja sam više puta izjavljivao da sam zatečen stanjem u zdravstvenom sistemu Crne Gore, ali to je naša realnost”, rekao je Hrapović novinarima na otvaranju rekonstruisane Klinike za neurologiju.

Zato je Ministarstvo, kako je poručio, sada tu da u narednom period uloži sve svoje kapacitete kako bi se problem rješavao.

“Ne možemo sve rješiti preko noći, ali ćemo ih rješavati. Neke već rješavamo”, dodao je Hrapović.

Upitan da prokomentariše izjavu Markovića da se novac u zdravstvenom sistemu neracionalno troši s obzirom na to da je godinama bio na čelu koji se bavi finansijama u zdravstvu, Hrapović je rekao da ima takvih slučajeva neracionalnog trošenja novca.

“To je potenciranje Ministarstva zdravsta, to sam potencirao i dok sam bio na čelu Fonda zdravstva”, saopštio je Hrapović.

Prema njegovim riječima, sve zdravstvene ustanove na svim nivoima pod budnom su pažnjom Ministarstva i Fonda.

“Ono što bude nađeno biće javno saopšteno i neće imati rezerve ni prema kome”, kazao je Hrapović.

On je, govoreći o Medicinskom fakultetu, naveo da je dekan tog Fakulteta saopštio da će napraviti analizu dugoročnog rada te ustanove.

“Siguran sam da taj Fakultet opravdava uložena sredstva i očekivanja građana Crne Gore”, naveo je Hrapović.

On je rekao da je u toku projekat rasterećenja Kliničkog centra Crne Gore (KCCG).

“Ustvari to nije projekat rasterećenja, nego jačanje kapaciteta svih regionalnih bolnica – sedam opštih i tri specijalne bolnice na način što već smo već definisali stručnjake iz pojedinih oblasti, zajedno sa direktorima, odnosno menadžerima tih zdravstvenih ustanova koji će nam reći njihove potrebe”, objasnio je Hrapović,.

On je precizirao su od menadžera tih zdravstvenih ustanova tražili da im kažu njihove potrebe za operacione sale i određene hirurške grane koje treba da se rade u tim bolnicama.

Hrapović je objasnio da je cilj toga da se građani liječe u tim bolnicama, a ne dolaze u KCCG.

“Privodimo kraju taj projekat, angažovani su eksperti iz KCCG da, zajedno sa direktorima i menadžerima, definišu koji su to prioriteti da bi, na osnovu toga, mogli da realizuju projekat nabavke neophodne medicinske opreme”, naveo je Hrapović.

On je najavio da će brzo izaći sa gotovim projektima i rješenjima i krenuti u nabavku opreme i definisanje kadra koji može da se uključi u sve to.

Upitan da li su tačni navodi da KCCG nema dovoljno kreveta i da pacijenti odmah poslije operacije idu kući, Hrapović je naveo da je upoznat sa tim primjedbama, dodajući da to jesu realni problemi.

“Radimo dugoročno održivu strategiju, a ne kratkoročne kozmetičke promjene. To nije politika Ministarstva zdravlja i zdravstvene politike Crne Gore”, rekao je Hrapović.

On je poručio građanima da sve primjedbe koje imaju mogu da prijave Ministarstvu zdravlja.

“Svaku ćemo razmotriti i postupiti onako kako treba – odgovorno i dosljedno”, naveo je Hrapović.

Bonus video: