Košuta dobio pomoć od države, a ima tri stana i dvije kuće

Direktor je Agenciji prijavio da je u ovu godinu ušao sa 410.000 eura na računu, što je za 40.000 eura više u odnosu na godinu ranije
14282 pregleda 32 komentar(a)
Potvrdio da je dobio kredit: Košuta, Foto: Savo Prelević
Potvrdio da je dobio kredit: Košuta, Foto: Savo Prelević

Mada ima ušteđeno više od 400.000 eura i na svoje ime više stanova i kuća, direktor Uprave za inspekcijske poslove Alija Košuta krajem prošle godine dobio je od države stambeni kredit od 40.000 eura koji otplaćuje u ratama od po 40 eura, ozvaničeno je u imovinskom kartonu koji je prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije.

“Kredit sam dobio za proširenje stambenog ambijenta u skladu sa zakonom jer nikada nijesam koristio državnu pomoć”, kazao je Košuta juče “Vijestima”.

On je, u razgovoru sa novinarom “Vijesti”, kazao i da se njegova ušteđevina ne odnosi na gotov novac, već uglavnom na “potraživanja”. Mogućnost da državni zvaničnici pod povoljnim uslovima riješe stambeno pitanje proizlazi iz Odluke o načinu i kriterijumima za rješavanje stambenih potreba funkcionera.

Povoljniji uslovi za vraćanje stambenog kredita su otplata na rate u trajanju najviše do 20 godina i umanjenje iznosa kredita najviše do 80 odsto njegove vrijednosti.

Istom Odlukom precizira se da se rješavanje stambenih potreba vrši na osnovu dva kriterijuma - značaj poslova i postojeća stambena situacija.

Kada je u pitanju stambena situacija, najviše bodova dobija zvaničnik koji nema stan, pa onaj koji živi sa roditeljima, a najmanje onaj koji ima već stan.

Međutim, direktor je vlasnik tri stana od 45, 84 i 99 metra kvadratna i dvije kuće od 38 i 224 metra kvadratna. Osnov sticanja za veću kuću je gradnja, a za sve ostale nekretnine kupovina.

Direktor je Agenciji prijavio i da je u ovu godinu ušao sa 410.000 eura na računu, što je za 40.000 eura više u odnosu na godinu ranije.

Košuta (Bošnjačka stranka) je na svoje ime 2017. raspolagao sa 370.000 eura.

Ovih 370.000 eura prijavio je Agenciji u svom prvom kartonu, koji je predao nedugo po stupanju na mjesto direktora sredinom 2017. godine.

U avgustu prošle godine prijavio je i da je porodica na ime nematerijalne štete prihodovala i malo više od 45.000 eura. Njihovi mjesečni prihodi koji su prijavili Agenciji iznose nepunih 2.800 eura.

Direktorska plata koju je on prijavio iznosi nepunih 1.250 eura mjesečno, supruga Muljka Košuta sa državnog Ekonomskog fakulteta prima 525 eura, a sin Denis Košuta 660 eura sa Aerodroma Crne Gore. Jedini dodatni prijavljeni prihodi odnose se na 350 eura mjesečno od rentiranja stana.

Košuta je vlasnik “Gramara”, ali nema prijavljene prihode iz ove kompanije čije je sjedište u Rožajama.

Na čelu ove kompanije, po Centralnom registru, nalazi se Hazbija Košuta.

Košuta nema prihoda ni od toga što je član vladine Komisije za ekonomska pitanja i Savjeta za konkurentnost.

Član Komisije je od sredine oktobra prošle godine, a Savjeta od kraja juna 2017. godine.

Alija Košuta je prošle godine trgovao novi BMW, a istog proizvođača automobila ali iz 2014. vozi njegov sin Jasmin Košuta.

Direktor je od ranije vlasnik 10 godina starog “reno klija”. Košuta je dao saglasnost Agenciji za uvid u bankarske račune.

Bonus video: