Nijesu vjerovali da je trudna, sad je saslušavaju kao kriminalca

“Nijesu problem narkodileri, obračuni kriminalnih grupa, ubistva usred bijela dana, dizanje automobila u vazduh, već jedna majka, prosvjetni radnik, a prije svega, u tom trenutku trudnica, koju zakonski policija nije smjela da privodi..."
11332 pregleda 12 komentar(a)
Policija na gradilištu novog vrtića u Baru, Foto: Radomir Petrić
Policija na gradilištu novog vrtića u Baru, Foto: Radomir Petrić

Baranku Ivanu Mećikukić, koja je sredinom prošlog mjeseca protestovala u toj opštini zbog sječe čempresa u dvorištu Gimnazije, tužilaštvo sumnjiči za krivično djelo sprečavanje službenog lica u vršnjenju službene radnje u pokušaju. Njoj je 18. marta stigao poziv da dođe u barsko Osnovno državno tužilaštvo (ODT) 27. marta.

Mećikukić je “Vijestima” kazala da je šokirana pozivom tužilaštva. “Nijesu problem narkodileri, obračuni kriminalnih grupa, ubistva usred bijela dana, dizanje automobila u vazduh, već jedna majka, prosvjetni radnik, a prije svega, u tom trenutku trudnica, koju zakonski policija nije smjela da privodi...Pored svega, ja sam u pratnji policije odvedena u bolnicu jer mi nisu vjerovali da sam trudna, kao da sam okorjeli kriminalac, a ne majka i magistar engleskog jezika na birou rada 10 godina“, rekla je Mećikukić. Ona je ocijenila da je primjer kako se država odnosi prema intelektualcima, ženama, majkama i djeci.

Savjet za građansku kontrolu rada policije u februaru je utvrdio da u Baru reakcijom policije nije došlo do prekoračenja ovlašćenja. Ipak preporučili su “izradu smjernica za primjenu policijskih službenika prema trudnici, bolesnom, starom,...”.

“I prema licu za koje se opravdano pretpostavlja da bi se privođenjem bitno pogoršalo njegovo zdravlje”, saopštio je tada Savjet.

Bonus video: