Đukanović: Kinezi zainteresovani i za narednu dionicu autoputa

Đukanović je kazao da je apsolutno ubijeđen da će radovi biti završeni u predviđenom roku i da će u bliskoj budućnosti početi sa izgradnjom nove faze prema Andrijevici
300 pregleda 52 komentar(a)
Ažurirano: 11.10.2016. 17:36h

Kineske kompanije, koje grade prioritetnu dionicu autoputa Bar-Boljare, zainteresovane su za gradnju naredne, kroz privatno-javno partnerstvo, što je optimalna formula za državu imajući u vidu nivo zaduženosti, saopštio je premijer Milo Đukanović. On je kazao da vjeruje da će, na pragu iskazanog interesovanja kineskih partnera, vrlo brzo početi pregovore za ugovaranje naredne dionice od Mateševa do Andrijevice. „Zanimljivo da oni sada nude da sljedeće dionice gradimo kroz privatno-javno partnerstvo, što je optimalna formula za Crnu Goru imajući u vidu nivo zaduženosti i našu želju da sve naredne krupne radove realizujemo kroz formu privatno-javnog partnerstva“, rekao je Đukanović nakon obilaska radova na mostu Moračica i tunelu Vjeternik. Kineske kompanije China Road and Bridge Corporation (CRBC) i China Communications Construction Company (CCCC) počele su gradnju prioritetne dionice Smokovac – Uvač – Mateševo, dugačke 41 kilometar, 11. maja prošle godine, od kada kreće rok od četiri godine koji imaju za završetak radova.

Đukanović je kazao da je apsolutno ubijeđen da će radovi biti završeni u predviđenom roku i da će u bliskoj budućnosti početi sa izgradnjom nove faze prema Andrijevici. „Takođe, želim da zahvalim kineskim kopmanijama na partnerskom odnosu i značajnim donacijima, kao i na unaprijeđenju kvaliteta života građana Crne Gore. Želim da zahvalim svima koji su uložili kapacitete u razvoj ovog grandioznog projekta“, saopštio je Đukanović. Prema njegovim riječima, tako krupnim projektom zemlja će se modernizovati, integrisati i biti dostupnija, a ekonomija konkurentnija. Đukanović je rekao i da nije žurio sa obilaskom radova, već da je želio da kad oni počnu, sa partnernima iz Kine obiđe najmarkantnija gradilišta. Time je, kako je kazao, želio da da podstrek svima koji učestvuju u realizaciji projekta da radove izvedu kvalitetno. „Ova velika investicija dodatno doprinosi učvršćivanju tradicionalnog kinesko-crnogorskog prijateljstva. Autoput predstavlja i najkonkretniju potvrdu toga i veliku šansu za dalje unaprijeđenje saradnje u obostranom interesu“, dodao je Đukanović. Prema njegovim riječima, autoput je jedinstven zbog brojnih tehničkih izazova. Nadmorska visina varira od 50 do 1,17 hiljada metara, pri čemu će na prioritetnoj dionici dugoj 41 kilometar biti izgrađeno 16 tunela dugih u dva smjera 34 kilometra, 13 mostova i pet vijadukata. „Do sada je angažovano preko 1,2 hiljade radnika, od koji je trećina iz Crne Gore. Procjena izvođača radova je da će u vrijeme najvećeg intenziteta gradnje biti angažovano preko 3,5 hiljada radnika“, precizirao je Đukanović. On je dodao da će, imajući u vidu ugovorenu cijenu od 809,6 miliona eura, preko 250 miliona ostati u finansijskim tokovima Crne Gore.Takođe, do sada je ugovoreno angažovanje 70 crnogorskih kompanija podizvođača. „Izgradnjom autoputa našim građanima i svima koji posjećuju našu zemlju biće omogućeno da u skladu sa najvišim standardima modernih saobraćajnica skrate vrijeme putovanja između sjevernog i južnog dijela zemlje.Time će se povećati bezbjednost saobraćaja i smanjiti broj udesa“, smatra Đukanović.

Prema njegovim riječima, izuzetno je važno što će autoput biti integraciona spona unutar države što će omogućiti uspješnu valorizaciju resursa na sjeveru Crne Gore, a to će biti i najbrža veza sa Srbijom i centralnom Evropom. „Kao što su dosadašnji radovi promijenili izgled ovog krajolika, tako će autoput promijeniti sliku Crne Gore kao moderne evropske države sa razvijenom infastrukturom i na njoj zasnovanim ekonomskim dinmičnim razvojem“, ocijenio je Đukanović. Izvršni direktor CCCC, Li Qingwei, saopštio je da je njegova kompanija zainteresovana za nastavak gradnje autoputa, odnosno realizaciju naredne dionice od Mateševa do Andrijevice, ali i za gradnju mosta na Verigama. „Želio bih da najavim našu dobru volju da se nadovežemo na početnu osnovu projekta gradnje autoputa Bar-Boljare i izgradimo i narednu dionicu, kao i most Verige, na temelju javno-privatnog partnerstva ili nekog drugog finansijskog obrasca, koji bi svima odgovarao. Tako bi se razvila usavršena saobraćajna mreža, čime bi se istinski realizovala međusobna regionalna povezanost“, kazao je Qingwei. On je dodao da je autoput Bar-Boljare autoput prijateljstva i saradnje koji vodi u prosperitet, kao i da vjeruje da će, uz podršku crnogorske Vlade i zajedničke napore sudionika, projekat biti na vrijeme i kvalitetno završen. „Posvećeni smo tome da radimo ruku pod ruku s lokalnim preduzećima i da stvorimo situaciju u kojoj svaka strana ima koristi. Posvećeni smo i tome da u potpunosti poštujemo lokalne zakone, pravila i kulturne običaje. Izgrađujemo buduća obilježja Crne Gore, stvaramo nova radna mjesta i donosimo međunarodno iskustvo“ saopštio je Qingwei. On je naveo da će autoput Bar-Boljare biti put ekološkog sklada, harmonije i kvaliteta, kao i još jedno uspješno postignuće. „Vjerujem da ćemo zajedničkim naporima stvoriti bolju budućnost za narod Crne Gore i istovremeno ojačati temelje saradnje između naše dvije zemlje“, poručio je Qingwei. On je kazao da je CCCC posvećena tome da aktivno dijeli ekonomsku i društvenu odgovornost u Crnoj Gori, pružajući joj najkvalitetnije usluge i tehnologije i učestvujući na taj način u regionalnom ekonomskom razvoju Balkana. Ministar saobraćaja i pomorstva, Ivan Brajović, kazao je da očekuje da će se građani prvim kilometrima autoputa u Crnoj Gori voziti 2019. godine. „Vjerujemo da ćemo, i prije završetka ove dionice, stvoriti sve neophodne preduslove za početak realizacije sljedeće, od Mateševa do Andrijevice, duge oko 21 kilometar, za čiju gradnju već sada mnoge kompanije pokazuju interesovanje“, kazao je Brajović.

On je dodao da će tunel Vjeternik i most Moračica, biti najreprezentativniji objekti na trasi autoputa. „Impozantnost ovih objekata će govoriti o stepenu odgovornosti, posvećenosti, količini rada i truda koji je uložen u svaki njihov milimetar tokom godina realizacije, svih nas koji smo tkali priču o našem najznačajnijem razvojnom projektu“, poručio je Brajović. On je podsjetio da se često postavljalo pitanje opravdanosti gradnje autoputa Bar-Boljare, o čemu se može govoriti sa različitih aspekata - socijalnog, demografskog, ekonomskog, razvojnog. „Mislim da se svi, ipak, možemo složiti oko jednog, a to je da vrijednost jednog ljudskog života nije mjerljiva i da će ovaj projekat, doprinoseći povećavanju bezbjednosti u saobraćaju, omogućavanjem spašavanja ljudskih života u odnosu na postojeći putni pravac i stvaranjem pretpostavki za ravnomjerniji razvoj svih regiona Crne Gore, ispuniti svoju svrhu“, saopštio je Brajović. Menadžer projekta, Wang Honbo, kazao je da će autoput postati dio međunarodne mreže autoputeva, povezati nekoliko zemalja u centralnoj Evropi i unaprijediti razvoj cjelokupne crnogorske ekonomije. „Istovremeno, gradovi udaljeni pola sata vožnje biće uključeni u ekonomski okvir glavnog grada, značajno doprinoseći razvoju crnogorske ekonomije“, naveo je Honbo.

On je rekao da je standard projekta dvosmjerni autoput sa četiri trake, gdje će neki djelovi imati šest traka, dok je projektovana brzina 80 kilometara po satu, do 100 kilometara na sat. „Karakteristike projekta su visoki tehnički zahtjevi, velike teškoće izgradnje i integracija resursa“, saopštio je Honbo. On je dodao da je uspostavljen kooperativni odnos 150 preduzeća iz okruženja u iznosu od više od 300 miliona eura, što predstavlja povećanje od 400 radnih mjesta.

Galerija

Bonus video: