Opštinama na sjeveru više novca, primorcima manje, a Tuzi problem

Izbori sa skupštinu opštine Tuzi raspisani su za 3. mart naredne godine
785 pregleda 1 komentar(a)
Sa odbora, Foto: Savo Prelević
Sa odbora, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 18.12.2018. 18:29h

Predlogom izmjena zakona o finansiranju lokalne samouprave predviđa se za sjeverne opštine i manje razvijene u centralnom dijelu države povećanje dijala poreza na prihod građana kojeg dijele opštine i države. Time će ove opštine naredne godine dobiti oko 11 miliona eura više novca.

Istim izmjenama predviđa se oduzimanje novca primorskim opštinama od naknade za morsko dobro i preusmjeravanja cijelog iznosa za Javno preduzeće Morsko dobro. Time će ove opštine dobiti oko 3,5 miliona eura manje novca u narednoj godini.

To je obrazlažući predlog izmjena zakon kazao ministar finansija Darko Radunović na sjednici odbora za ekonomiju.

Poslanik Halil Duković ukazao je na problem kojeg naredne godine može zadesiti novoosnovanu Opštinu Tuzi.

"Sada je predviđeno da Glavni grad izdvaja novac za zaposlene u opštini Tuzi do usvajanja budžeta naredne godine, a najduže sedam mjeseci. Šta će biti sa ostalih pet mjeseci? Nas nema u egelizacionom fondu za narednu godinu niti ste nas predvidjeli u budžetskoj rezervi. Kada su se druge opštine osamostaljivale one su imale pravo na te prihode prve godine, dok se ne formiraju sve službe i ne otvore računi nove opštine", kazao je Duković.

Izbori sa skupštinu opštine Tuzi raspisani su za 3. mart naredne godine.

Radunović je kazao da ne bi trebao da bude razlog za osnivanje novih opština ako će se one prikačiti na Egalizacioni fond i državni budžet. On je kazao da nema ništa protiv samostalnosti Tuzi, ali da postoje mnogi zahtjevi za samostalnost nekih naselja - Sutomora, Petrovca,... i da ne bi bio dobar primjer da opštine žive od pomoći iz državnog budžeta.

"Imate finansiranje od glavnog grada za sedam mjeseci, to bi trebalo da bude dovoljno za početak. Možemo sagledati situaciju naredne godine pa ako bude potrebno reagovati", kazao je Radunović.

Duković je kazao da ne traže ništa što već nije davano drugim opštinama, kao i da proces formiranja organa koji bi se bavili naplatom prihoda može trajati duže od sedam mjeseci. On je naveo i da koeficijent za buduću raspodjelu novca iz Egalizacionog fonda za Tuzi treba da bude veći a ne isti kao za Podgoricu, jer su ipak manje razvijeni.

Predsjednik Odbora Predrag Sekulić kazao je da ne treba čekati narednu godinu već da odmah treba pronaći rješenje koje bi se našlo u ovom zakonu. On je zatražio od Dukovića da predloži amandmane koje će odbor poslati ministarstvu.

Poslanik DPS-a Nikola Rakočević je najavio da će poslanici te partije imati amandman da se i primorskim opštinama poveća udio od poreza na dobit. Radunović je kazao da se ne slaže sa tim jer opštine na primorju imaju dovoljno novca za funkcionisanje, kao i da su prihod od morskog dobra često koristile neracionalno.

Poslanik SDP-a Raško Konjević je naveo da su opštine prezadužene i da i pored dodatnih prihoda ne mogu vraćati dugove i finansirati redovne potrebe.

"Naprimjer budžet Cetinja sa dodatnih prihodom iz Zakona o prijestonici bez kapitalnog dijela ima osam miliona eura, a dug te opštine sa njenim preduzećima iznosi 30 miliona eura. To znači da ni za deset godina ne mogu doći do zelene grane. Može se naći način da se leks specijalisom preuzme dio dugova opština, ali da se obavežu na smanjenje troškova i zaposlenih", kazao je Konjević.

Odbor je za kandidata za predsjednika odbora Agencije za elektronske komunikacije predložio Branka Kovijanića a za članove Šaletu Đurovića i Vladana Đukanovića.

Bonus video: