Rasprava oko imovine "Radoja Dakića": Sud tek treba da odluči hoće li biti nove procjene

Prema prvobitnom nalazu vještaka građevinske struke Milanke Popović utvrđena je vrijednost nepokretnosti u iznosu 81,16 miliona eura, dok se nalazom i mišljenjem vještaka Marka Radunovića utvrđena vrijednost 51,6 miliona eura
117 pregleda 1 komentar(a)
Osnovni sud, Podgorica, Foto: Boris Pejović
Osnovni sud, Podgorica, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 25.05.2016. 18:38h

Povjerioci i bivši radnici "Radoja Dakića" danas su u Osnovnom sudu u Podgorici pred sudijom Ivanom Becić raspravljali o procijenjenoj vrijednosti imovine tog preduzeća koja je predmet sudske prodaje u cilju namirenja oko 1800 povjerilaca koji potražuju više od 50 miliona eura.

Becić je najavila da će se naknadno izjasniti o svim podnijetim predlozima.

Advokat Branislav Ćupić predložio je da se obavi novo vještačenje imovine.

Prema prvobitnom nalazu vještaka građevinske struke Milanke Popović utvrđena je vrijednost nepokretnosti u iznosu 81,16 miliona eura, dok se nalazom i mišljenjem vještaka Marka Radunovića utvrđena vrijednost 51,6 miliona eura.

Vještak Radunović objasnio je da je nalaz i mišljenje radio u odnosu na djeove urbanističkih parcela i u odnosu na urbanističke parcele koje je sam procijenio na iznos od oko 52 miliona eura, dok je vještak Milanka Popović u zadatku imala da vještači kako urbanističke parcele, tako i objekte koji se nalaze na tim parcelama.

"Vrijednost objekata procijenila je na oko 20 miliona eura što bi u zbiru zajedno sa vrijednošću koju sam dao bilo oko 72 miliona eura. Dakle, razlika postoji, ali je nebitna, odnosno, neuporedivo manja", objasnio je Radunović.

Advokat Aleksandar Vojinović predložio je da sud ocijeni da li je potrebno prethodno izvršiti usaglašavanje dosadašnjih mišljenja vještaka ili ne, te nakon toga eventualno pristupiti novom vještačenju pri čemu je ostao pri prethodno podnesenim prigovorima i mišljenju da se površina u nalazima razlikuje za oko 2.000 kvadrata.

Izvršni povjerilac Čedomir Đikanović usprotivio se novom vještačenju.

"Imajući u vidu dužinu trajanja ovog postupka i činjenicu da su izvršni povjerioci na ivicu egzistencije, da je u toku ovog postupka preminulo oko 470 izvršnih povjerilaca bojim se da će novo vještačenje dovesti do još dužeg trajanja postupka i nemogućnosti naplate izvršnih povjerilaca za života", naveo je Đikanović.

Izvršni povjerilac Ljubinka Stojanović predložila je da se ubuduće namiruju potraživanja od prodate imovine u odnosu na sve izvršne povjerioce, na jednake djeove.

Vukčević: Vještačenje da obavi Direkcija za imovinu

Izvršni povjerilac Milan Vukčević saopštio je da je saglasan da se radi novo vještačenje i zemljišta, i predmetnih hala s tim što je predložio da to vještačenje obavi Direkcija za imovinu.

“Većina prisutnih povjerilaca konstatovala da procjena nije realno utvrđena. Ne treba biti pravnik i vidjeti da su do sada donošene odluke koje mogu biti predmet i razlog za pokretanje drugih postupaka. Raspodjelom dva miliona za 204 bivša radnika je povećana nejednakost među radnicima“, naveo je Vukčević.

Bonus video: