Ne ometa ih istraga u EPCG

EPCG bi trebalo da bude korporativni garant za finansiranje odnosno za kredit za izgradnju drugog bloka Termoelektrane, o čemu će konačnu odluku donijeti Skupština akcionara EPCG 27. aprila
72 pregleda 0 komentar(a)
TE Pljevlja (Novina)
TE Pljevlja (Novina)
Ažurirano: 22.04.2016. 19:34h

Istraga Specijalnog tužilaštva u vezi sa ugovorima o konsultantskim uslugama za Elektroprivredu (EPCG) ne utiče na pregovore sa Češkom eksport bankom o finansiranju drugog bloka Termoelektrane Pljevlja, saopštili su “Vijestima” iz Vlade.

“Istraga koju pominjete naravno nema, što se Vlade tiče, nikakvog uticaja na pregovore”, odgovorili su iz Vladinog Biroa za odnose sa javnošću na pitanje hoće li istraga uticati na pregovore sa Češkom eksport bankom u vezi sa odobravanjem garancija za drugi blok TE.

EPCG bi trebalo da bude korporativni garant za finansiranje odnosno za kredit za izgradnju drugog bloka Termoelektrane, o čemu će konačnu odluku donijeti Skupština akcionara EPCG 27. aprila.

Specijalno državno tužilaštvo vodi istragu u vezi sa ugovorima za konsultantske usluge za EPCG, protiv tri italijanska i protiv tri crnogorska državljanina. Bivši finansijski direktor EPCG Flavio Bjanko uhapšen je 15. aprila zbog sumnje da je povezan sa naplatom višemilionskih provizija od EPCG za konsultantske usluge, a u korist italijanskih kompanija A2A, A2A Reti Eletrika i Bain Milano.

“Vijesti” nezvanično saznaju da je istraga pokrenuta i protiv koordinatora glavnog finansijskog direktora Slobodana Tanasijevića (supruga poslanice DPS-a Branke Tanasijević), rukovodioca Direkcije za finansije i platni promet Venke Janjušević i rukovodioca Direkcije za računovodstvo i poreze Vojke Ćalasan. Specijalno tužilaštvo za zloupotrebu položaja u privrednom poslovanju sumnjiči i bivšeg izvršnog direktora EPCG Enrika Malerbu i nekadašnjeg finansijskog direktora te kompanije Masima Salu. Zbog istrage u Crnoj Gori, odložena je Skupština akcionara A2A.

Iz Vlade su ranije kazali da se finalizuju pregovori sa Škodom Praha o gradnji drugog bloka TE, pri čemu je postignut dogovor o tehničkim detaljima, a očekuje sa finalizacija u vezi sa cijenom. U Vladi očekuju da smanje ponudu od 338 miliona eura. Kako je objašnjeno, pregovora sa izvođačem, finansijerom Češkom eksport bankom i sa češkom Vladom s kojom treba da se potpiše međudržavni sporazum.

Bonus video: