Ispitati poslovanje EPCG od dolaska A2A

Da se ispita da li je bilo izvlačenja novca i po osnovu naduvavanja drugih troškova
54 pregleda 2 komentar(a)
hapšenje Flavija Bjanka, Foto: Savo Prelević
hapšenje Flavija Bjanka, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 17.04.2016. 19:19h

Specijalno državno tužilaštvo trebalo bi da ispita cjelokupno poslovanje Elektroprivrede (EPCG) od trenutka kada je potpisan ugovor sa italijanskim partnerom A2A, kako bi se vidjelo da li su crnogorski građani oštećeni samo za konsultantske usluge ili je bilo izvlačenja novca i po osnovu naduvavanja drugih troškova.

To su u razgovoru za “Vijesti“ kazali predstavnici opozicionih partija.

Specijalno tužilaštvo odredilo je prekjuče pritvor do 72 sata bivšem direktoru EPCG, Italijanu Flaviju Bjanku, osumnjičenom da je učestvovao u malverzacijama kojima je ta kompanija oštećena za više miliona eura.

Bjanko se sumnjiči da je sklapao štetne konsultantske ugovore, kojima su, na račun provizija, italijanske kompanije A2A, A2A Reti Eletrika i Bain Milano od EPCG naplatile više miliona eura.

Posao konsultantskih usluga vrijedan oko 15.000.000 eura EPCG je Italijanima dala bez raspisivanja tendera.

A2A u EPCG je ušao krajem 2009. godine i ima 43 odsto akcija, dok državi pripada 57 odsto.

Sagovornici “Vijesti” smatraju da istragu u slučaju treba proširiti i na crnogorske članove u menadžmentu državne energetske kompanije.

Nezavisni poslanik Mladen Bojanić istakao je da je dobro što je tužilaštvo pokrenulo taj slučaj, ali da nije dobro što se čekalo nekoliko godina.

“Postavlja se pitanje šta je radio prethodni državni tužilac. Pošto Vlada nije reagovala u vezi konsultantskih usluga potrebno je da tužilaštvo sagleda cjelokupno poslovanje EPCG od momenta privatizacije”, istakao je Bojanić.

Skupštinski Odbor za antikorupciju u oktobru 2014. godine organizovao, na inicijativu Bojanića, kontrolno saslušanje ministar ekonomije Vladimira Kavarića i direktora Uprave za javne nabavke Mersada Mujevića u vezi konsultantskih usluga. Odbor je cjelokupan materijal dostavio Vrhovnom državnom tužilaštvu.

Odboru je dostavljen dopis predsjednika Odbora direktora EPCG Srđana Kovačevića u kojem se navodi da je napravljen značajan trošak za kompaniju narušavanjem procedure statuta, ugovora i zakona o privrednim društvima i javnim nabavkama u ugovorima koje su EPCG pružile kompanije A2A, A2A Reti Elettriche i BAIN-Milano.

Bojanić je kazao da bi morao da odgovora i neko iz menadžmenta EPCG sa crnogorske strane, jer zakon o privrednim društvima jasno definiše ovlašćenja i obaveze odbora direktora. Objasnio je da je članom 43 tog zakona precizirano da odbor direktora vodi posao i vrši nadzor nad tekućim poslovanjem koje se povjerava izvršnom direktoru i drugim licima odgovornim za poslovodstvo.

“Tim članom je precizirano da se odbor direktora ne može odreći upravljanja društvom i davanja smjernica za vođenje poslova računovodstva, finansijske kontrole, imenovanje i razrješenje odgovornih lica članova menadžmenta i supervizije nad tim licima, posebno u pogledu primjene statuta i drugih propisa”, naglasio je Bojanić.

Dodao je da taj član zakona ne dozvoljava crnogorskom dijelu menadžmenta da se odreknu ovlašćenja i da imaju izgovor da oni nijesu znali šta se radi u EPCG i da su to znali tek u 2014. godini.

Aleksandar Damjanović (SNP) ocijenio je pozitivnim akciju tužilaštva, te da bi ako je novac izvlačen trebalo utvrditi tačan iznos.

“U slučaju EPCG treba provjeriti sve vrste usluga i sve druge naduvane i eventulno sumnjive troškove. To od kada je sklopljen ugovor sa A2A. Postoji sumnja i da je prije privatizacije postojala praksa da se naduvavaju troškovi u EPCG čime se umanjivao profit i prihod države”, kazao je Damjanović.

Predsjednik Odbora za antikorupciju Predrag Bulatović (DF) je rekao da je, sagledavajući Zakon o javnim nabavkama, statut EPCG i ugovor sa A2A, očigledno da je država oštećena za 15 miliona eura.

“U Tužilaštvo smo poslali dovoljno elemenata da se brzo odgovori na sva pitanja i preduzmu ako je potrebno mjere prema menadžmentu i iz naše i italijanske strane”, rekao je Bulatović.

On je kazao da je italijanska strana očigledno željela da pribavi korist za sebe i da su tu sumnju branili na Odboru za antikorpuciju.

“Zapanjujuće je da direktor Uprave za javne nabavke Mersad Mujević nije pratio konsultantske usluge, iako je jasno pozicionirana uloga uprave shodno zakonu. Mora se utvrditi tačna šteta i na adekvatan način da se država obešteti”, naglasio je Bulatović.

Dodao je da, iako bojkotuje rad parlameta, može neko drugi da zakaže sjednicu odbora ako bude potrebno da se ta tema ponovo otvori.

Krajem maja 2014. godine interna revizija u EPCG utvrdila je niz propusta menadžmenta kojim je tada rukovodio bivši izvršni direktor Enriko Malerba.

Revizori su tada, na zahtjev Odbora direktora EPCG, provjeravali sumnjive nabavke konsultantskih i pravnih usluga.

Utvrđeno je da su nabavka i plaćanje konsultantskih usluga obavljeni po osnovu “sporazuma” koji je potpisao Malerba.

Iz EPCG su se nekoliko godina pravdali da su imali saglasnost da bez javnog oglasa partnerima iz Italije dodijele posao konsultantskih usluga.

Tvrdili su da im je to omogućilo mišljenje koje im je izdala Komisija za kontrolu postupka javnih nabavki dok je njom predsjedavao Marko Lazarević.

Žale zbog Bjanka, nude saradnju pravosuđu

Italijanski partner Elektroprivrede CG, A2A juče je saopštio da izražava čuđenje i žaljenje u pogledu zadržavanja Flavija Bjanka.

“Nadamo se brzom zaključenju ovog događaja. Kompanija nudi punu saradnju pravosudnim organima Crne Gore”, navodi se u saopštenju iz italijanske firme A2A.

Da se ispitaju i ostale privatizacije u državi

Damjanović je ocijenio da ne bi bilo dobro da se priča o konsultantskim uslugama završi samo sa EPCG i jednim osumnjičenim, već je momenat da tužilaštvo preispita druge strateške partnere i privatizacije.

“ Konsultantske usluge su jedan od modela za iznošenje novca, umanjivanje profita i uvećavanje troškova. To važi za monopole u privatizaciji naftnih derivata i telekomunikacionim kompanijama.

Cjelokupnu priču tužilaštvo treba da zaokruži provjerom konsultantskih usluga i sličnih troškova kod nadležnih državnih organa. Imamo ministarstva koja godinama imaju velike izdatke za konsultantske usluge”, istakao je Damjanović.

Bojanić je kazao da je EPCG dokaz da država nije pljačkana slučajno, već su sistematski pljačkane važne kompanije.

“U slučaju Jugopetrola Mark Harison je dobio tri miliona za konsultantske usluge. Utvrđeno je da to nije u skladu sa zakonom, ali niko nije odgovarao. Kod Telekoma su konsultantske usluge plaćene 7,2 miliona. Sa EPCG imamo tri velike privatizacije gdje je izbačen novac tim putem” istakao je Bojanić.

Bonus video: