Pejović: Banka pokušala da mi naplati dug koji ne postoji

Iz CKB-a nijesu željeli da odgovore na pitanja “Vijesti” u vezi sa slučajem Pejovića, pozivajući se na bankarsku tajnu
248 pregleda 60 komentar(a)
CKB, Foto: Boris Pejović
CKB, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 20.01.2016. 18:54h

Klijent Crnogorske komercijalne banke (CKB) Nikola Pejović tvrdi da ta banka sa firmom OTP faktoring pokušava da od njega naplati oko 480 eura koje im navodno duguje za master kard platnu karticu, ugašenu prije pet godina.

Iz CKB nijesu željeli da odgovore na pitanja “Vijesti” u vezi sa tim slučajem pozivajući se na bankarsku tajnu shodno Zakonu o bankama. CKB je u vlasništvu mađarske OTP grupe, a na OTP faktoring je prenijela potraživanja koja ne može da naplati.

Pejović je došao u redakciju “Vijesti” i ispričao da je 2007. godine koristio platnu karticu koja je istekla dvije godine kasnije, a koju mu je CKB po automatizmu zamijenila.

“Novu karticu nijesam nikad koristio i 2012. godine su me iz CKB obavijestili da im dugujem oko 150 eura. Otišao sam u banku, dao službenci karticu da je ugasi što je ona uradila i rekla da ništa ne dugujem. Prije šest mjeseci sam saznao da mi banka opet obračunava dug koji je porastao tada na oko 280 eura. Napisao sam prigovor u kome sam zahtijevao da se dug otpiše. Na prigovor nijesam dobio nikakvo izjašnjenje, a do kraja godine suma navodnog duga je porasla na 480 eura”, kazao je Pejović.

On je ispričao da je u pokušajima da riješi problem doživio neprijatnosti u CKB-u jer ga je napao pripadnik obezbjeđenja, te da je Upravi policije (UP) krajem prošle godine prijavio radnika obezbjeđenja. Pejović je u decembru Sektoru kriminalističke policije podnio prijavu protiv CKB i OTP faktoringa “zbog sumnji da je riječ o organizovanom kriminalu”. “Vijestima” je donio kopije svih prijava.

“CKB banka me je prevarila u pogledu otpisa duga i zatvaranja kartice. Kada sam u decembru prošle godine došao u banku ljutitim tonom sam tražio da me primi neko od nadležnih. Šalterski službenik mi je kazao da će sve biti u redu, dok se službenik obezbjeđenja zaletio prema meni govoreći mi da napustim prostoriju. Ignorisao sam ga i nastavio razgovor sa službenikom banke koji mi je rekao da je moj dug prenesen na OTP faktoring. Na pitanje zašto me banka o tome nije obavijestila kao što me zvala prije nekoliko godina da me prvi put obavijesti o navodnom dugu, on nije imao odgovor”, rekao je Pejović.

On je rekao da je dan nakon toga opet došao u banku i tražio da ga primi nadležni za sektor platnih kartica i opet ga je dočekao čuvar koji mu je, kako tvrdi Pejović, kazao da će zvati policiju. Dodaje da je došla policijska patrola koja je uzela njegove podatke i rekla mu da ako ima primjedbe to prijavi Centru bezbjednosti. Pejović se žalio bankarskom ombudsmanu Halilu Kalaču.

“Vijesti” su pitale CKB zašto se Pejoviću i dalje obračunava dug po osnovu kartice za koju tvrdi da je vratio i na koji način banka namjerava da riješi problem.

“U skladu sa Zakonom o bankama, član 84, bankarskom tajnom smatraju se podaci o vlasnicima i brojevima računa otvorenih u banci, podaci o pojedinačnom stanju depozita i prometu na pojedinačnim računima pravnih i fizičkih lica otvorenih u banci i drugi podaci o klijentu do kojih je banka došla na osnovu pružanja usluga klijentu banke. Bankarska tajna predstavlja poslovnu tajnu. Podaci i informacije koji su Zakonom o bankama utvrđeni kao bankarska tajna ne mogu se učiniti dostupnim drugim licima”, odgovoreno je iz CKB.

Specijalno tužilaštvo da se umiješa

Pejović je rekao da se očigledno radi o sumnjivim nelegalnim milionskim transakcijama i mogućnošću da su prevarene hiljade klijenata CKB. “Smatram da bi ovim trebalo da se pozabavi Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal”, kazao je Pejović. On je kazao da je u prijavi Sektoru za kriminalističku policiju naveo da sumnja da se u poslovanju CKB i OTP faktoringa radi o privrednom i organizovanom kriminalu.

“Moju sumnju je probudila službenica OTP faktoringa žaleći se da je mnogo nervozna jer je imala hiljade ovakvih razgovora i da je nezadovoljna ovim dešavanjima”, kazao jej Pejović.

Bonus video: