U igri za TE Pljevlja i kineska Poly grupa

Škoda Praha je na tenderu za drugi blok TE pobijedila kinesku kompaniju CMEC (China Machinery Engineering Corporation). Pregovarači države pokušavaju da ukupnu cijenu investicije od 338,5 miliona snize između pet i deset odsto
0 komentar(a)
TE Pljevlja (Novina)
TE Pljevlja (Novina)
Ažurirano: 18.12.2015. 18:04h

Italijanska kompanija A2A još nije dala saglasnost da Elektroprivreda (EPCG) bude garant Češkoj eksportnoj banci za kreditiranje izgradnje drugog bloka TE “Pljevlja”. O novom energetskom objektu predstavnici Vlade od juče vode razgovore i sa kineskom Poly grupom.

“Ovi Kinezi su potentni investitori i hoće da budu partneri u investiranju. Škoda Praha bi i u toj varijanti ostala izvođač radova na izgradnji drugog bloka TE Pljevlja”, objašnjeno je “Vijestima” nezvanično iz Vlade.

Predstavnici Vlade, na čelu sa premijerom Milom Đukanovićem, razgovarali su juče sa delegacijom Poly grupe o nastavku gradnje autoputa Bar - Boljari, izgradnji drugog bloka TE i projektovanju jadransko-jonskog autoputa. Poly grupa je za Crnogorsku plovidbu izgradila dva broda.

Škoda Praha je na tenderu za drugi blok TE pobijedila kinesku kompaniju CMEC (China Machinery Engineering Corporation). Pregovarači države pokušavaju da ukupnu cijenu investicije od 338,5 miliona snize između pet i deset odsto.

Škoda Praha je, prema uslovima tendera, dužna da obezbijedi kredit u vrijednosti od 85 odsto investicije. Glavni problem je nastao u vezi sa garancijama.

Potpredsjednik Vlade, Vujica Lazović prije dva dana kazao da je Vlada saglasna da EPCG garantuje za češki kredit, ali za to je potrebna i saglasnost italijanskog partnera A2A.

Italijani bi odgovor trebalo da pošalju do kraja ove sedmice.

Bonus video: