Za fabriku briketa oprema falična

Advokat OMP-a Nikola Martinović predložio je vještačenje kako bi se sagledalo pravo stanje
79 pregleda 28 komentar(a)
fabrika briketa, Foto: Vesko Belojević
fabrika briketa, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 06.11.2015. 16:19h

Firma OMP Engineering i podgoričke Plantaže ne mogu da se dogovore o tome da li je postojalo dovoljno sirovina za rad propale fabrike briketa "Plantomp" i koliko novca je u nju uloženo zbog čega je advokat OMP-a, Nikola Martinović predložio juče tokom pripremnog ročišta u Privrednom sudu da se obavi vještačenje.

On smatra da će vještačenje pomoći da se sagleda pravo stanje.

Advokat Plantaža Marko Hajduković kazao je da do dana pokretanja tužbe niko nije ni pominjao da je sirovina problem i napomenuo da prvo predlažu saslušanje svjedoka koji će reći pred sudom zašto fabrika ne funkcioniše.

OMP Engineering prethodnih nekoliko mjeseci nije uspio da se dogovori o poravnanju sa predstavnicima Plantaža, od koje tužbenim zahtjevom traže obeštećenje u od šest miliona eura zbog propale fabrike briketa "Plantomp”.

Vlasnici OMP su bivši direktori Telekoma, Oleg Obradović i Miodrag Ivanović i sadašnji ministar prosvjete Predrag Bošković. Oni tužbom traže od Plantaža dva miliona eura za naknadu štete na ime uloženih sredstava u fabriku briketa koju su gradili zajedno sa Plantažama i dodatna četiri miliona eura na ime izgubljene dobiti.

Advokat tužioca je objasnio pozivajući se na zvaničan izvještaj da Plantaže nijesu mogle obezbijediti minimum deset hiljada tona lozovine neophodne za proizvodnju briketa i rad fabrike u punom kapacitetu, već se radilo o količini od svega 1,5 hiljada tona.

"Predlažemo da Plantaže daju garanciju da će izvršiti svoje ugovorene obaveze, a tužilac će obezbijediti rad fabrike u maksimalnom kapacitetu", kazao je Martinović.

Hajduković je odgovorio da ovaj predlog nema utemeljenje.

"Fabrika ne radi zbog propusta u nabavljenoj opremi za koju je tužilac bio odgovoran. Slali su jedan dio sirovine u inostranstvo jer Plantomp nije bio u stanju da je obradi“, istakao je Hajduković i kazao da će sud iz priloženih dokaza i nakon saslušanja svjedoka utvrditi pravi uzrok zašto fabrika ne radi.

Postupajući sudija i predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić ranije je odlučio da spoji pomenutu tužbu OMP-a i kontratužbu Plantaža u jedan postupak. On je glavnu raspravu zakazao za 21. januar, kada će biti saslušani direktorica Plantaža Verica Maraš, Dušan Kankaraš, Oleg Obradović, Miodrag Ivanović, Goran Brnović i Ozren Radončić.

Advokat Plantaža predložio je da se saslušaju i Bošković kao suvlasnik u OMP-u i stručnjak iz ove oblasti koji je konsultovanu vezi sa nastalim problemom Mate Zubac.

Bonus video: